Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolaiskriisi kiristää välejä Latinalaisessa Amerikassa – kymmenettuhannet kuubalaiset yrittävät nyt Yhdysvaltoihin

Ulkomaat
 
JUAN CARLOS ULATE / Reuters
Yhdysvaltoihin matkalla olevat kuubalaiset nukkuivat hätämajoituksessa Costa Rican La Cruzissa perjantaina.
Yhdysvaltoihin matkalla olevat kuubalaiset nukkuivat hätämajoituksessa Costa Rican La Cruzissa perjantaina. Kuva: JUAN CARLOS ULATE / Reuters

Latinalaisen Amerikan maiden yritykset rajoittaa kuubalaisten lisääntyvää muuttoa Yhdysvaltoihin johtivat perjantaina Havannassa poikkeuksellisiin mielenosoituksiin.

Uutistoimistojen mukaan sadat vihaiset kuubalaiset osoittivat perjantaina mieltään Ecuadorin Havannan-suurlähetystöllä. Taustalla oli Ecuadorin torstainen ilmoitus, että se alkaa edellyttää kuubalaisilta viisumia ensi tiistaista alkaen.

”Jos emme pääse Ecuadoriin, eikä asiaan ole ratkaisua, haluamme rahamme takaisin”, opettaja Yeanneth Nunez, 31, sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän sanoi varanneensa liput Ecuadoriin häämatkalle.

Yhdysvaltoihin latinalaisen Amerikan maiden kautta pyrkivien kuubalaisten määrä on kasvanut tänä vuonna selvästi. The Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltoihin odotetaan tänä vuonna saapuvan 45 000 kuubalaista. Uutistoimisto Reutersin mukaan tänä vuonna kasvua on jo 78 prosenttia.

Kasvun takana arvioidaan olevan Kuuban ja Yhdysvaltojen välien varovainen lämpeneminen, josta maat ilmoittivat viime vuoden lopulla. Kuubassa monet ovat pelänneet sen johtavan Yhdysvaltain maahanmuuttolinjan tiukennukseen.

Nyt kuubalaiset ovat poikkeus ja saavat Yhdysvalloissa automaattisesti oleskeluluvan saapuessaan maahan.

Kuuba on syyttänyt Yhdysvaltojen houkuttelevan linjauksellaan kuubalaisia vaaralliselle reitille. Yhdysvallat on vastannut kuubalaisten pyrkivän pois ennemminkin Kuuban sosialistisen järjestelmän ja kansalaisvapauksien rajoitusten vuoksi.

Tilanne on johtanut jo Väli-Amerikassa sijaitsevien Costa Rican ja Nicaraguan välien kiristymiseen, kun vasemmistolaisen Daniel Ortegan johtama Nicaragua sulki rajansa Väli-Amerikan läpi Yhdysvaltoihin pyrkiviltä kuubalaisilta.

Perjantaina Costa Rican puolella rajaa oli AFP:n mukaan 3 000 kuubalaista, joita viranomaiset majoittivat muun muassa kouluihin ja kirkkoihin. Uusia ihmisiä on tullut noin 150 päivässä.

Costa Rica vaati alueen maiden hätäkokouksessa tiistaina Nicaraguaa avaamaan kuubalaisille ”humanitäärisen käytävän”, jotta nämä pystyisivät jatkamaan matkaansa Meksikoon.

Poliittisesti Kuubaa lähellä oleva Nicaragua on kieltäytynyt ja arvostellut Costa Ricaa transit-viisumien myöntämistä kuubalaisille, Reuters kertoo. Nicaragua pitää kuubalaisia luvattomina siirtolaisina.

Ecuadorin päätös viisumipakosta kuubalaisille syntyi saman hätäkokouksen pohjalta.

Turismista riippuvaisella Ecuadorilla on ollut yksi maailman lempeimmistä viisumipolitiikasta, eikä juuri kukaan tarvitse maahan viisumia.

Osa kuubalaista hakee Ecuadorista myytävää takaisin Kuubaan, mutta Ecuadorista on tullut myös tärkeä etappi matkalla Kuubasta Yhdysvaltoihin. Se on huomattavasti suositumpi kuin vaarallinen merimatka Floridaan, vaikka Ecuadorista on Yhdysvaltojen rajalle yli 5 000 kilometrin matka.

Useimpien reitti vie Ecuadorista maata pitkin Väli-Amerikan ja Meksikon kautta Yhdysvaltain rajalle. Lähi-idästä EU:n länsiosiin pyrkivien tavoin osa maksaa ihmissalakuljettajilla, mutta osa suunnistaa älypuhelimen ja sosiaalisen median avulla.

”Päätimme määrätä Kuuban kansalaisille viisumipakon nujertaaksemme Yhdysvaltoihin pyrkivän ihmisvirran”, Ecuadorin varaulkoministeri Xavier Lasso sanoi Reutersin mukaan.

Ecuadoria johtaa Yhdysvaltoja kritisoiva Rafael Correa.

Perjantain mielenosoitus oli poikkeuksellinen Kuubassa, jossa poliisi yleensä estää spontaanit mielenilmaukset.

”Nyt he sanovat, ettemme voi matkustaa Ecuadoriin, koska jotkut kuubalaiset häipyvät sitä kautta. Ei se ole meidän vikamme!” paikalla ollut Ivan Balera, 51, sanoi Reutersille.

Perjantaina Havannassa ja muissa kaupungeissa oli pitkiä jonoja lentoyhtiöiden toimistoilla.

”Yritän vaihtaa lippuni Guyanaan”, panamalaisen Copa-lentoyhtiön toimistolla ollut mies sanoi The Washington Postille.

”Olen kuullut, ettei Venäjällekään tarvitse viisumia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat