Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netflixin menestyssarja kertoo Kolumbiasta kuvaa, josta se pyrkii eroon

Ulkomaat
 
Maria Manner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Mitä tulee huumepomoihin, kolumbialainen Pablo Escobar oli omaa lajiaan.

Medellínin kartellin johtajan sanotaan olleen aikanaan maailman rikkain huumekauppias. Enimmillään hän hallitsi noin 80 prosenttia kaikesta kokaiinikaupasta Yhdysvaltoihin.

Tunnetun huumepomon tarina on myös viihdepalvelu Netflixin uusimman menestyssarjan Narcosin aiheena.

Escobar rakasti lapsiaan ja oli kiltti eläimille, mutta julma niille, jotka asettuivat hänen tielleen. Viranomaisia, poliitikkoja ja poliiseja hän lahjoi tai tappoi. Escobarin palkkamurhaajat veivät hengen tuhansilta ihmisiltä.

Kolumbiassa huumepomosta kertova viihdesarja on saanut osakseen myös arvostelua.

Sen pääosassa loistaa brasilialainen Wagner Moura, joka on tuttu poliisin eliittijoukoista kertovista Tropa de Elite -elokuvista. Kriitikot ovat ylistäneet häntä, mutta osaa kolumbialaisista on ärsyttänyt portugalinkielisen Mouran espanjan aksentti.

Narcos kertoo Kolumbian historiaa Yhdysvaltain huumeviraston agentin näkökulmasta, tosin brasilialaisella kierteellä.

Ohjaaja José Padilha on brasilialainen (niin ikään Tropa de Elite) ja tietää itsekin yhtä sun toista huumesodista. Hän muutti Los Angelesiin sen jälkeen kun hänen henkensä joutui uhatuksi kotimaassa. Hän ei anna myöskään yhdysvaltalaisten toiminnasta puhtoista kuvaa.

Tavallaan on jo merkittävää, että Narcos on näytelty isolta osin espanjaksi. Yleensä tuotantoyhtiöt ajattelevat, että yhdysvaltalaiset eivät jaksa tekstitettyjä ohjelmia. Netflix tavoittelee globaalia yleisöä, joten se uskalsi näköjään ottaa riskin.

Näyttelijöiden aksenttia kenties vakavampi kritiikki kohdistuu sarjan luomiin mielikuviin. Kolumbialaisen tv-kriitikon Ómar Rincónin mielestä sarja ruokkii stereotyyppistä kuvaa Kolumbiasta huumevaltiona. ”Narcos voi menestyä Kolumbian ulkopuolella, mutta täällä se herättää ärtymystä ja huvittuneisuutta”, hän kirjoitti El Tiempossa.

Bogotássa asuva kaverini sanoi, että jotkut kolumbialaiset pitävät sarjaa viihdyttävänä, osaa sen aihe lähinnä etoo – tai kyllästyttää. Taas yksi uusi huumesarja? Hohhoijjaa.

Kolumbia ei ole enää sama maa kuin joskus ennen.

Pablo Escobar kuoli vuonna 1993. Huumekauppa ei loppunut siihen. Kolumbia on yhä maailman suurimpia kokaiinintuottajia.

Moni muu asia on toisin. Entisessä huumepääkaupungissa Medellínissä henkirikokset ovat vähentyneet 80 prosenttia Escobarin ajoista. On futuristista arkkitehtuuria ja uusia joukkoliikennehankkeita.

Kolumbian talous kasvoi viime vuonna 4,6 prosenttia, enemmän kuin useimpien muiden Latinalaisen Amerikan maiden. Sen keskiluokan osuus kaksinkertaistui viime vuosikymmenellä 30 prosenttiin väestöstä. Rauhanprosessi sissijärjestö Farcin kanssa näyttää vihdoin etenevän.

Kaikki ei ole autuasta. Medellínissä väkivallan väheneminen on osin rikollisjärjestöjen keskinäisen sopimuksen ansiota. Liika väkivalta on bisneksille haitaksi. Osittain kuvio on entistä sekavampi, kun rikolliskenttä on hajautuneempi.

Mutta jos mielikuva perustuu vain Narcosiin, koko Latinalainen Amerikka on pelkkä yksi suuri huumetehdas.

Kaverini kertoi, että hänen eurooppalainen ystävänsä oli kysynyt Facebookissa, onko Kolumbiassa yhä sellaista kuin Narcosissa. Hänestä sarja tekee hallaa askelille, joita stereotypioiden kitkemiseksi on otettu.

Juuri niistä vanhoista mielikuvista Kolumbia on sinnikkäästi pyristellyt eroon. Turismiviranomaisten käyttämän mainoslauseen mukaan Kolumbian ainoa riski on, että haluat jäädä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat