Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutankhamonin haudassa ”90 prosentin todennäköisyydellä” lisähuoneita – Egyptologi uskoo: Haudassa on kuningatar Nefertitin holvi

Ulkomaat
 
Reuters
Egyptin kuningattaren kuuluisa rintakuva on esillä Berliinissä.
Egyptin kuningattaren kuuluisa rintakuva on esillä Berliinissä. Kuva: Reuters

Todennäköisyys uusien huoneiden löytymisestä Egyptin muinaisen kuninkaan Tutankhamonin haudasta on kasvanut, brittiläinen egyptologi Nicholas Reeves ja Egyptin antiikkiministeri Mamduh al-Damaty ilmoittivat lauantaina.

”Sanoimme aiemmin, että 60 prosentin todennäköisyydellä muurien takana on jotain. Mutta nyt skannausten alustavien tulkintojen perusteella sanomme, että todennäköisyys on 90 prosenttia”, Damaty sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Reeves ja Damaty kertoivat asiasta lokakuun alussa. Reeves uskoo, että kätketyt huoneet olisivat kauneudestaan kuuluisan kuningatar Nefertitin hautaholveja. Huoneita on hänen mukaansa kaksi, Tutankhamonin hautaholvin pohjois- ja länsiseinien takana.

Damatyn mukaan lisätutkimusten ja skannausten materiaali lähetetään analysoitavaksi Japaniin.

Tutankhamon kuoli 1320-luvulla ennen ajan laskun alkua. Hänen hautansa ja kuuluisa kultainen hautanaamionsa löydettiin Kuninkaiden laaksosta vuonna 1922.

Tutkijat ovat pitkään yrittäneet selvittää, miksi Tutankhamonin hauta on pienempi kuin muiden faaraoiden. Sen muistuttaa pikemminkin tuon ajan kuningattarien hautoja.

Reeves sanoi lokakuussa uskovansa, että Tutankhamonin mausoleumi oli alun perin Nefertitin hauta. Nuorena ja ilmeisesti yllättäen kuollut Tutankhamon haudattiin sen ulkopuolelle.

Hän kehitti teoriansa tutkittuaan tarkkoja kuvia Tutankhamonin haudasta. Hän huomasi niissä halkeamia, joiden uskoo viittaavan kätkettyihin oviaukkoihin.

Nefertitin hautaa ei ole löydetty. Myös hänen elämänsä loppuvaiheet ovat epäselviä. Nefertiti oli faarao Akhenatenin vaimo ja Tutankhamonin äitipuoli, joidenkin mukaan jopa äiti.

Mikäli Reevesin teoria pitää paikkansa ja Nefertitin hauta löytyy, kyseessä on merkittävin löytö pitkään aikaan.

”Jos se on totta, meillä on käsillä löytö, joka jättää varjoonsa itsensä Tutankhamonin haudan löytymisen”, Damaty sanoi lokakuussa.

Monet egyptologit ovat kuitenkin kehottaneet suhtautumaan Reevesin teoriaan varovaisesti. Osa uskoo Nefertitin muumion jo löytyneen ja olevan Egyptiläisessä museossa Kairossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat