Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraattien Åkesson haluaa nyt valtaan oikeiston tuella

Ulkomaat
 
Robin Haldert / Reuters
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson haluaa tehdä yhteistyötä maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson haluaa tehdä yhteistyötä maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa. Kuva: Robin Haldert / Reuters

Tukholma

Ruotsin maahanmuuttovastainen puolue ruotsidemokraatit hamuaa nyt valtaan maan porvaripuolueiden maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien rinnalla.

Kovasti kasvaneen mutta edelleen vallasta eristetyn puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson esitti vetoomuksensa kahdelle oikeistopuolueelle lauantaina puoluekokouksessa Lundissa.

”Mitä enemmän muut puolueet lähenevät meitä, sitä pienempi on kynnys tehdä yhteistyötä kanssamme”, hän sanoi ja viittasi ennen muuta suurimpaan oppositiopuolueeseen, maltilliseen kokoomukseen.

Hallitus ja osa opposition porvaripuolueista, kuten maltillinen kokoomus, ovat viime aikoina tehneet huomattavia kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaansa. Niiden käytännön vaatimukset ovat lähestyneet selvästi ruotsidemokraattien vaatimuksia ja ovat osin samoja.

Sekä maltillinen kokoomus että ruotsidemokraatit ovat muun muassa vaatineet, että turvapaikanhakijoita käännytettäisiin jo rajalta aiempiin turvallisiin tulomaihin.

”Ruotsin ystävät, olemme voittamassa”, Åkesson sanoi suorana lähetetyssä tilaisuudessa.

Ruotsidemokraattien kannatus gallupeissa on noin 20 prosenttia, seitsemisen prosenttiyksikköä enemmän kuin viime syksyn vaaleissa. Puolueen kanssa ei haluta tehdä yhteistyötä muun muassa ääriliikkeistä kumpuavan taustan takia.

Oikeistopuolueet viestittivät oitis, ettei yhteistyö ole mahdollista.

”Ruotsidemokraattien politiikka ja toiminta syventävät ulkopuolisuutta ja lietsovat turvattomuutta”, arvioi maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra uutistoimisto TT:lle.

Eristyksen perusteleminen on tutkijan mukaan silti yhä vaikeampaa.

”Muille puolueille tasapainottelu eristyspolitiikan kanssa on yhä vaikeampaa samaan aikaan kun ne itse vievät läpi ruotsidemokraattien vaatimia ehdotuksia”, sanoi ruotsidemokraatteihin erikoistunut Södertörnin korkeakoulun tutkija Ann-Cathrine Jungar aiemmin HS:lle.

Valtiotieteen professori Tommy Möller Tukholman yliopistosta pitää eristyksen murtumista edelleen mahdottomana.

”Se on täysin epärealistista”, hän sanoi TT:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat