Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU avaa sylin ja kukkaron Turkille – näistä asioista sunnuntain huippukokous yrittää sopia

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / Reuters
Turvapaikanhakijoita istui Turkin rannikkovartioston etsintä- ja pelastusaluksella marraskuun alussa. Siirtolaisia kuljettanut vene oli epäonnistunut yrittäessään ylittää meren Turkin rannikolta Kreikkaan.
Turvapaikanhakijoita istui Turkin rannikkovartioston etsintä- ja pelastusaluksella marraskuun alussa. Siirtolaisia kuljettanut vene oli epäonnistunut yrittäessään ylittää meren Turkin rannikolta Kreikkaan. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Bryssel EU-maiden johtajat aikovat höllentää kukkaronnyörejä, kun he tänään sunnuntaina tapaavat Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun poikkeuksellisessa huippukokouksessa Brysselissä.

Rahaa pakolaisten auttamiseen

Artikkeliin liittyvät

EU aikoo luvata Turkille kolme miljardia euroa turvapaikanhakijoiden auttamiseen ja pakolaisleirien olojen kohentamiseen, jotta Eurooppaan olisi vähemmän syitä lähteä. Kokous jättää auki, mistä rahat tulevat.

2,3 miljoonaa pakolaista majoittava Turkki haluaa EU:lta kolme miljardia joka vuosi, mutta unioni aikoo myöntyä vain kertapottiin. EU-komissio on esittänyt, että potista 500 miljoonaa tulisi EU-budjetista ja 2,5 miljardia jäsenmailta. Suomen osuus olisi 35,5 miljoonaa euroa.

Saksa on tiettävästi vilautellut ajatusta, että koko summa voidaan ottaa EU-budjetista – esimerkiksi koheesiorahoista – jos jäsenmaat eivät pääse sopuun. Tämä riipaisisi EU-tuesta paljon hyötyneitä itäisen Keski-Euroopan maita, jotka ovat vastustaneet pakolaistaakan jakamista.

Vauhtia jäsenyysneuvotteluihin

EU aikoo pistää vauhtia Turkin pitkään jumittaneisiin jäsenyysneuvotteluihin. Tähän on tiettävästi taipumassa myös Kypros, joka on pitkään estänyt neuvottelujen etenemisen. EU:n on määrä avata Turkin kanssa neuvotteluluku 17, joka käsittelee talous- ja rahapolitiikkaa. Lisäksi EU aikoo sopia Turkin kanssa, että viittä muuta lukua valmistellaan mahdollisimman pitkälle. Näin ne saataisiin nopeasti hyväksyttyä, kun Kypros mahdollisesti luopuu vastustuksestaan neuvottelulukujen avaamiselle.

Viisumivapaus vastineeksi palautuksista

EU vauhdittaa valmisteluja, jotta turkkilaiset saisivat pian matkustaa ilman viisumia Schengen-alueelle. Tämä vaatii Turkilta paljon ponnisteluja esimerkiksi matkustusasiakirjojen luotettavuuden suhteen.

Ennen kaikkea Turkin on luvattava, että se alkaa ottaa vastaan EU:n käännyttämiä turvapaikanhakijoita. Huippukokouksen on määrä sopia, että Turkki aloittaa palautettavien turvapaikanhakijoiden ottamisen ensi kesäkuussa. Viisumivapaus voisi tällöin alkaa ensi lokakuussa.

Kiintiöpakolaisia Turkista EU-maihin

Yksi tulenaroista neuvotteluaiheista on ajatus, että EU-maat ottaisivat kiintiöpakolaisia Turkin leireiltä. EU ja Turkki keskustelevat asiasta, mutta lupauksia vuosittaisista kiintiöluvuista ei ole huippukokouksessa luvassa.

Suomelle ajatus kiintiöpakolaisista sopii, jos järjestelmä ylipäätään saataisiin toimimaan.

Tiukempaa rajavalvontaa

EU vaatii Turkilta, että se alkaa valvoa rajojaan tiukemmin ja estää salakuljetuksen rannikoltaan. Tässä Turkin pitäisi tehdä yhteistyötä Kreikan kanssa.

Säännölliset kokoukset

Turkki saa EU:lta lupauksen myös säännöllisistä, kaksi kertaa vuodessa järjestettävistä yhteisistä huippukokouksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat