Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supermassiivinen musta aukko söi tähden ja ”oksensi” – tutkijat innoissaan

Ulkomaat
 
AMADEO BACHAR / JOHNS HOPKINS UNIVERSITY
Musta aukko imee tähden sisäänsä (vas.) ja ”oksentaa” valoa (oik.). Taiteilijan näkemys.
Musta aukko imee tähden sisäänsä (vas.) ja ”oksentaa” valoa (oik.). Taiteilijan näkemys. Kuva: AMADEO BACHAR / JOHNS HOPKINS UNIVERSITY

Ensimmäistä kertaa tieteen historiassa tähtitieteilijät ovat todistaneet mustan aukon syövän tähden ja sen jälkeen oksentavan osan siitä takaisin.

13 eri maasta tulevan tiedemiehen ryhmä löysi oman aurinkokuntamme auringon kokoisen tähden, jonka supermassiivinen musta aukko veti radaltaan ammottavaan kitaansa.

Tällä kertaa musta aukko osoitti kylläisyyttään kosmisella röyhtäyksellä ja tutkijat havaitsivat valtavan nopean roihun sinkoavan aukosta ulos.

”Tällaiset tapahtumat ovat todella harvinaisia. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsimme todistamaan tähden tuhoutumisen ja sitä seuraavan kartiomaisen ulosvirtauksen singahduksen. Ja saimme katsella tätä tapahtumaa monta kuukautta”, tutkimuksia johtanut, Johns Hopkinsin tutkija Sjoert van Velzen sanoi yliopiston tiedotteessa.

Mustat aukot ovat tiheää ainetta avaruudessa, joiden painovoimaa aineet, kaasut tai valon liikkeet eivät pysty pakenemaan. Ne muuttuvat näkymättömiksi luoden näin tyhjiömäisen efektin avaruuteen.

Supermassiivisten mustien aukkojen massat ovat miljoonia tai miljardeja kertoja niin suuria kuin Auringon massa. Myös kotigalaksimme Linnunradan keskuksessa on parin miljoonan Auringon massainen musta aukko.

Van Velzenin ryhmän tutkima aukko on supermassiivisten aukkojen pienemmästä päästä ollen vain noin miljoona kertaa aurinkomme kokoinen.

Se on kuitenkin tarpeeksi suuri hotkaistakseen tähden. Vaikka siitä yökkäysrefleksi seurasikin.

Muokattu 28.11. klo 14.49: Mustan aukon käsitettä tarkennettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat