Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muuttovirta Kuubasta Yhdysvaltoihin kiihtyy

Ulkomaat
 
JUAN CARLOS ULATE / Reuters
Kuubalainen siirtolainen pääsi bussiin saatuaan humanitaarisen viisumin Costa Ricasta Panamaan Paso Canoaksen raja-asemalla.
Kuubalainen siirtolainen pääsi bussiin saatuaan humanitaarisen viisumin Costa Ricasta Panamaan Paso Canoaksen raja-asemalla. Kuva: JUAN CARLOS ULATE / Reuters

Latinalaisen Amerikan maiden yritykset rajoittaa kuubalaisten lisääntyvää muuttoa Yhdysvaltoihin johtivat perjantaina Havannassa poikkeuksellisiin mielenosoituksiin.

Uutistoimistojen mukaan sadat kuubalaiset osoittivat perjantaina mieltään Ecuadorin Havannan-suurlähetystöllä. Taustalla oli Ecuadorin torstainen ilmoitus, että se alkaa vaatia kuubalaisilta viisumia tiistaista alkaen.

”Päätimme määrätä Kuuban kansalaisille viisumipakon nujertaaksemme Yhdysvaltoihin pyrkivän ihmisvirran”, Ecuadorin varaulkoministeri Xavier Lasso sanoi Reutersin mukaan.

Ecuadoria johtaa Yhdysvaltoja kritisoiva Rafael Correa.

Ennen viisumipakon määräämistä Ecuadorista oli tullut tärkeä etappi matkalla Kuubasta Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltoihin latinalaisen Amerikan maiden kautta pyrkivien kuubalaisten määrä on kasvanut tänä vuonna selvästi. The Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltoihin odotetaan tänä vuonna saapuvan 45 000 kuubalaista. Kasvua on edellisvuodesta 78 prosenttia.

Kasvun takana on Kuuban ja Yhdysvaltojen välien lämpeneminen, josta maat ilmoittivat viime vuoden lopulla. Kuubassa monet ovat pelänneet sen johtavan Yhdysvaltain maahanmuuttolinjan tiukennukseen.

Nyt kuubalaiset ovat poikkeus: he saavat Yhdysvalloissa automaattisesti oleskeluluvan saapuessaan maahan.

Kuuba syyttää Yhdysvaltoja siitä, että se houkuttelee kuubalaisia vaaralliselle reitille. Yhdysvaltain mukaan kuubalaiset pyrkivät pois Kuuban sosialistisen järjestelmän ja kansalaisvapauksien rajoitusten vuoksi.

Tilanne on johtanut jo Väli-Amerikassa sijaitsevien Costa Rican ja Nicaraguan välien kiristymiseen, kun vasemmistolaisen Daniel Ortegan johtama Nicaragua sulki rajansa Väli-Amerikan läpi Yhdysvaltoihin pyrkiviltä kuubalaisilta.

Perjantaina Costa Rican puolella rajaa oli AFP:n mukaan 3 000 kuubalaista, joita viranomaiset majoittivat kouluihin ja kirkkoihin. Uusia ihmisiä on tullut noin 150 päivässä.

Costa Rica vaati alueen maiden hätäkokouksessa tiistaina Nicaraguaa avaamaan kuubalaisille ”humanitaarisen käytävän”, jotta nämä pystyisivät jatkamaan matkaansa Meksikoon.

Poliittisesti Kuubaa lähellä oleva Nicaragua on kieltäytynyt ja arvostellut Costa Ricaa transit-viisumien myöntämistä kuubalaisille. Nicaragua pitää kuubalaisia luvattomina siirtolaisina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat