Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin urheilulajista judosta on tullut vertauskuva Venäjän harjoittamalle ulkopolitiikalle

Ulkomaat
 
Judon suosio Venäjällä kasvaa - presidentti näyttää esimerkkiä
Judon suosio Venäjällä kasvaa - presidentti näyttää esimerkkiä
Venäjällä on arviolta 200 000 judon harrastajaa ja kamppailulajin suosio on kasvanut, sillä esimerkkiä näyttää huippusuosittu presidentti. Poliittiset tarkkailijat ovat tuottaneet läjäpäin analyysejä siitä, kuinka judo näkyy Vladimir Putinin politiikassa.

Moskova.

Mytnaja-kadulla Moskovan keskustan etelälaidalla käy tasainen mäiske, kun kymmenet judokat paiskivat toisiaan tatamiin. Judon suosio on Venäjällä vankka, lajin harrastajia on noin 200 000. Heistä viisisataa harjoittelee säännöllisesti täällä Moskovan urheilukoulussa numero 9.

Esimerkkiä näyttää presidentti Vladimir Putin, judon Leningradin-mestari vuodelta 1975.

”Putin on tyypillinen judoka”, kommentoi koulun johtaja Jelena Timofejeva työhuoneessaan harjoitussalin yläpuolella.

Työpöydän vieressä on piirros ja valokuva judoasuisesta presidentistä. ”Hän on kohtelias ja peräänantamaton, hänellä on itsekuria ja nöyryyttä.”

Kaikki mainitut ominaisuudet on listattu esimerkiksi koulun esitteeseen judokan perusominaisuuksina, ja kuten Timofejeva muistuttaa, judo on paitsi urheilua myös filosofiaa. Mutta onhan täällä mainittu rehellisyyskin.

”Poliitikoilla on periaatteessa rehellisyyttä sen verran kuin on mahdollista”, Timofejeva vastaa.

”Mutta vilpittömyys, nöyryys, itsekontrolli, uskollinen ystävyys, toisten kunnioittaminen, kaikki löytyvät. Ja tämä sopii häneen oikein hyvin: yhteinen hyvä ja parhaat mahdolliset tulokset!”

Arthur Bondar for HS
Judossa tarvittavia taitoja voi Kremlin mielestä soveltaa myös ulkopolitiikkaan, jossa on oltava tilannetajua ja ymmärrystä nähdä vastustajan heikkoudet sekä vahvat puolet.
Judossa tarvittavia taitoja voi Kremlin mielestä soveltaa myös ulkopolitiikkaan, jossa on oltava tilannetajua ja ymmärrystä nähdä vastustajan heikkoudet sekä vahvat puolet.

Timofejeva ei ole näkemyksineen yksin. Judosta on itse asiassa tullut Venäjän presidentin ulkopolitiikan tärkeä symboli ja selitys Venäjällä ja sen ulkopuolella.

”Kremlin judopolitiikasta” on kirjoitettu tuhansia artikkeleita, suurin osa niistä tieteellisellä arvovallalla ja aivan vakavissaan. Krimin miehitys ja Ukrainan sota saivat viime vuonna aikaan varsinaisen judoanalyysien buumin.

Presidentillä itsellään ei näytä olevan yhtään mitään näitä kommentteja vastaan, päinvastoin.

”Judo opettaa puolustautumaan, tajuamaan tilanteen, näkemään vastustajan vahvat ja heikot puolet, pyrkimään parhaaseen lopputulokseen”, Putin kommentoi omilla verkkosivuillaan.

”Huomaattehan, että politiikassa kaikki nämä tiedot, taidot ja kyvyt ovat suorastaan välttämättömiä.”

Putinin arvellaan toteuttavan ulkopolitiikassaan judon perusajatusta, jonka mukaan parhaaseen tulokseen päästään käyttämällä hyväksi vastustajan omaa voimaa: trikki tai ärsytys – ja hölmö vastustaja kaataa itse itsensä.

Viiden päivän sota Georgiaa vastaan vuonna 2008 alkoi judomielessä klassisesti: Venäjän sotaharjoituksen nimissä tekemien joukkojensiirtojen jälkeen georgialaiset näyttivät ampuneen hermostuksissaan itse omat Mainilan laukauksensa Etelä-Ossetiassa.

Nyt Syyrian pommitukset näyttävät etenevän suoraviivaisemmin voimaa lisäämällä: ensin maataistelukonein, sitten risteilyohjuksin ja viimeksi strategisilla pommittajilla.

Judoanalyysit eivät kuitenkaan ole loppuneet, päinvastoin: vastustajana judoarvioissa nähdään nyt terroristijärjestö Isisin sijasta suuri ja kömpelö Yhdysvallat, jota Venäjä on onnistunut jujuttamaan pahan kerran. Eli kuten The Economist -lehti otsikoi: Putin haastaa, Obama vapisee.

”Putin on tilanteessa, jossa hän tarvitsee taktiikan, jolla hän pärjää paljon vahvemmille vihollisille”, professori Mark Galeotti arvioi Newsweek-lehdelle jo Itä-Ukrainan taisteluiden kiihtyessä.

”Hän tekee tämän selvästikin pakottamalla heidät judotyyliin tuhlaamaan energiansa ja pakottamalla heidät tilanteisiin, jossa vastustajan voi niitata kohtaamatta tämän täyttä voimaa.”

Venäjän judon historia ulottuu viime vuosisadan alkuun. Lajin maahantuojana pidetään Vasili Oštšepkovia. Sahalinille pakkotyöhön passitettujen rangaistusvankien lapsi jäi orvoksi vuonna 1904, ja Japanin sodan jälkeen tsaarin sotilastiedustelu passitti hänet opiskelemaan Japaniin.

Nuori Oštšepkov tutustui judoon ortodoksiseminaarissa Tokiossa ja opiskeli lajia lajin kehittäjän Jigoro Kanon perustamassa instituutissa. Oštšepkov opetti judoa 1930-luvulla Moskovassa sotilaille ja poliiseille, ja yhdisti itämaisista taistelulajeista niiden venäläisversion sambon.

Sambo jäi elämään, ja sitä opetetaan myös Moskovan urheilukoulussa numero 9. Oštšepkoville kävi huonommin: hänet pidätettiin vuoden 1937 puhdistuksissa, ja hän kuoli viikon vankeuden jälkeen virallisen tiedon mukaan sydänkohtaukseen. Judon suosio oli tämän jälkeen laskussa, kunnes pääsy olympialajiksi sai Neuvostoliiton kiinnostumaan aiheesta uudelleen 1960-luvulla.

Nuori Putin tovereineen siirtyi sambosta judon pariin samoihin aikoihin. Lajin on täytynyt olla jotain aika hienoa, ehkä eksoottista. Presidentin selvää viehtymystä ”euraasialaiseen” ajatteluun tosin ei ole taidettu juuri selitellä judotaustalla. Pikemminkin judo on nähty taktiikkana, varsinkin Ukrainan kriisiä koskevassa kirjoittelussa.

Arthur Bondar for HS
Moskovan urheilukoulu 9:n johtajan Jelena Timofejevan työhuoneen seinällä on valokuva judoasuisesta Vladimir Putinista.
Moskovan urheilukoulu 9:n johtajan Jelena Timofejevan työhuoneen seinällä on valokuva judoasuisesta Vladimir Putinista.

”Ukrainasta en osaa sanoa mitään, meillä on täällä vastustajia vain tatamilla”, valmentaja Aleksandr Šušval kommentoi Mytnaja-kadun harjoitussalissa. Harrastajien joukosta löytyy hänen mukaansa kaiken kaikkiaan 21 kansalaisuuden edustajia.

”Eikä mitään konflikteja ole ollut. Jos joku nuoremmista alkaa jotain siihen suuntaan puhua, kansanryhmän vanhemmat kumppanit ottavat hänet äkkiä puhutteluun.”

”Joskus vanhemmat soittavat ja kysyvät, että voivatko heidän lapsensa käydä treenien jälkeen kadulla jonkun kimppuun”, johtaja Timofejeva kertoo.

”Anteeksi nyt, mutta me emme opeta osallistumaan tappeluihin. Me opetamme lapsille, kuinka estää konfliktitilanne ilman fyysistä voimaa. Ja sitä paitsi erotan kadulla tai koulussa tapelleen tästä urheilukoulusta”, hän vastaa.

Arthur Bondar
Judovalmentaja Alesandr Šušvalin mukaan tatamilla ei ole konflikteja, vaikka moskovalaisessa urheilukoulussa lajia harjoittelemassa on 21:n eri kansalaisuuden edustajia.
Judovalmentaja Alesandr Šušvalin mukaan tatamilla ei ole konflikteja, vaikka moskovalaisessa urheilukoulussa lajia harjoittelemassa on 21:n eri kansalaisuuden edustajia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat