Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisia ensi kertaa ehdolla vaaleissa Saudi-Arabiassa – äänestämään miehen luvalla

Ulkomaat
 

Saudi-Arabiassa eletään historiallisia hetkiä, kun sunnuntaina joukko naisia alkaa ensimmäisen kerran kampanjoida vaaliehdokkaina.

Uutistoimisto AFP:n mukaan 12. joulukuuta järjestettävissä paikallisvaaleissa on yhteensä 900 naista ehdolla. Yhteensä ehdokkaita on 7 000. Paikkoja on 284.

Samoissa vaaleissa naiset saavat nyt myös ensimmäistä kertaa äänestää. Saudiarabialaiset miehet ovat saaneet äänestää paikallisvaaleissa kahdesti – vuosina 2005 ja 2011.

”Tämä on yksi ensimmäisiä askeleita naisten oikeuksissa ja iso askel meille”, aktivisti ja ehdokas Sahar Hassan Nasief sanoi AFP:lle.

Saudi-Arabiassa myös äänestäjien pitää rekisteröityä.

AFP:n mukaan vain 130 600 naista on rekisteröitynyt äänestäjäksi ja voi siis äänestää.

Amerikkalaisen Foreign Policy -lehden mukaan se tarkoittaa noin 22 prosenttia näiden vaalien alla rekisteröityneistä. Kun mukaan lasketaan jo aiemmin rekisteröityneet saudit, Saudi-Arabian 1,7 miljoonasta äänestäjästä noin 6 prosenttia on naisia.

Saudi-Arabiassa on noin 28 miljoonaa asukasta.

Rekisteröinti-intoa on saattanut syödä kunnanvaltuustojen rajoitettu valta päätöksenteossa.

Saudi-Arabia on itsevaltaisesti johdettu kuningaskunta, jossa valtuustot voivat päättää kaduista, puistoista ja jätteenhuollosta.

Äänestäjäksi rekisteröityminen on ollut naisilla lisäksi hankalaa. Rekisteröitymisaika oli lyhyt ja vaadittavien dokumenttien sekä todistusten määrä suuri. Naiset tarvitsivat rekisteröitymiseen myös miespuolisen ”huoltajan” luvan, yleensä aviomiehen, isän tai veljen.

Saudi-Arabia on käytännössä uskonnollinen diktatuuri, joka noudattaa hyvin konservatiivista islamin suuntausta. Naisten kansalaisoikeudet ovat selvästi rajoitetummat kuin miehillä. Alkuvuodesta kuolleen edellisen kuninkaan Abdullahin valtakauden loppuvuosina naisille alettiin antaa hiukan enemmän vapauksia, mutta askeleet ovat hyvin pieniä.

Naiset eivät esimerkiksi saa ajaa autoa, mikä vaikeutti sekin rekisteröintiä.

Naisten vähäinen osuus äänestäjistä taas hankaloittaa naisehdokkaiden kampanjointia, sillä tiukat niin sanotut moraalilait rajoittavat vieraiden miesten ja naisten kanssakäymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat