Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki elvyttää suhdettaan EU:hun – Suomi valmis maksamaan 35,5 miljoonaa pakolaisten auttamiseksi leireillä

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Virve Kähkönen HS

Bryssel

Turkin pääministerillä Ahmet Davutoğlulla oli hymy herkässä, kun hän saapui EU-maiden ja Turkin yhteiseen huippukokoukseen Brysselissä sunnuntaina. EU-johtajat tulivat kokoukseen hillitsemään unionin rajojen yli vyöryvää pakolaiskriisiä, mutta Davutoğlulla oli päällimmäisenä mielessä aivan jotain muuta.

”Tämä on historiallinen päivä EU:n liittymisprosessissamme”, Davutoğlu sanoi toimittajille.

”Olen kiitollinen kaikille Euroopan johtajille tästä uudesta alusta.”

Turkin pääministerillä oli paljonkin syytä hymyyn ja mairitteleviin kiitoksiin. EU-johtajat nimittäin aikoivat tarjoilla Turkille huippukokouksessa monia herkkupaloja vastineeksi siitä, että maa alkaa valvoa paremmin rajojaan ja hillitä turvapaikanhakijoiden matkoja Eurooppaan.

Davutoğlulle oli erityisesti mieleen se, että EU aikoo herätellä henkiin Turkin pitkään jumissa olleita jäsenyysneuvotteluita. Kokouksessa oli määrä sopia, että neuvotteluissa avataan uusi talous- ja rahapolitiikka käsittelevä luku, ja useaa muuta lukua ryhdytään valmistelemaan mahdollisimman pitkälle.

Lisäksi EU aikoi luvata, että Turkin lähes 78 miljoonaa kansalaista voivat saada viisumivapauden Schengen-alueelle lokakuussa 2016. Tämä tosin edellyttää, että Turkki ryhtyy ottamaan vastaan Euroopasta käännytettyjä turvapaikanhakijoita ensi vuoden kesäkuussa.

”Meillä on aika kovat odotukset siitä, että jo lyhyellä tähtäimellä tämä yhteistyö johtaa toivottuihin, mitattaviin lopputuloksiin”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi.

Pakolaisten matkoja Euroopan unionin alueelle aiotaan hillitä myös parantamalla oloja Turkin pakolaisleireillä. EU antaa Turkille tähän tarkoitukseen kolmen miljardin euron tukipotin, jota käytetään esimerkiksi koulutusprojekteihin ja terveydenhuollon parantamiseen leireillä sekä pakolaisten työmahdollisuuksien edistämiseen. EU-komissio on laskenut, että Suomen osuus potista olisi 35,5 miljoonaa euroa.

”Me olemme valmistautuneet siihen, että oma osuutemme löytyy”, Sipilä sanoi.

Turkki tietää, että pakolaiskriisi on antanut sille vahvan neuvotteluaseman suhteessa Euroopan unioniin. HS:lle puhuneet EU-lähteet sanoivat, että Turkilla myös näyttäisi olevan haluja elvyttää viileää suhdettaan unioniin.

EU:ta ovat huolestuttaneet Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin itsevaltaiset otteet, median jahtaaminen ja kiihtyneet iskut kurdeja vastaan. Viime viikolla – vain muutama päivä ennen huippukokousta – kolme toimittajaa sai Turkissa syytteen jutuista, jotka eivät olleet hallinnolle mieleen.

EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini yritti vakuuttaa, ettei EU unohda ihmisoikeuksia, lehdistönvapautta ja tarvetta rauhanprosessin uudelleenkäynnistämiselle kurdien kanssa, kun se neuvottelee Turkin kanssa pakolaiskriisin ratkaisusta.

”Tästä päivästä lähtien me tulemme, minä tulen henkilökohtaisesti, käymään korkean tason vuoropuhelua Turkin kanssa kaikista ja joskus vaikeistakin aiheista, joita meillä on meneillään heidän kanssaan.”

Turkin haluja elvyttää suhdetta EU:hun voi lisätä se, että maan suhteet Venäjään ovat kiristyneet äärimmilleen sen jälkeen kun Turkki ampui alas venäläiskoneen Syyrian rajalla.

EU:ssa ollaan huolissaan siitä, miten Turkin ja Venäjän suhteiden kiristyminen vaikuttaa mahdollisuuksiin löytää ratkaisu Syyriassa. ”Tämä on valtava huolenaihe”, Irlannin pääministeri Enda Kenny sanoi.

YVES HERMAN / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat