Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa lähettää yli tuhat sotilasta Isisiä vastaan

Ulkomaat
 

Saksa saattaa lähettää Lähi-itään 1 200 sotilasta tukemaan taisteluja terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa, Saksan puolustusvoimien komentaja, kenraali Volker Wieker sanoi sunnuntaina saksalaislehti Bild am Sonntagille.

Wiekerin mukaan saksalaissotilaat eivät osallistuisi itse taisteluihin, vaan tarjoaisivat tukitoimia liittouman lentokoneille ja aluksille.

Saksa voisi esimerkiksi lähettää fregatin Ranskan lentotukialuksen tueksi Välimerelle. Hänen mukaansa Saksa on myös keskustellut Turkin ja Jordanian kanssa Tornado-hävittäjien lähettämisestä tiedustelutehtäviin.

Wiekerin suunnitelma vaatii vielä parlamentin hyväksynnän, jonka hän toivoo saavansa tämän vuoden aikana.

Haastattelu julkaistiin pian sen jälkeen, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi tukea Ranskan presidentille François Hollandelle, joka on Pariisin terrori-iskujen jälkeen kutsunut lisää maita auttamaan taistelussa Isisiä vastaan.

Isis on ilmoittanut olevansa 13. marraskuuta Pariisissa tehtyjen iskujen takana. Niissä kuoli 130 ihmistä.

Saksalaiset ovat perinteisesti suhtautuneet karsaasti joukkojen lähettämiseen ulkomaille, ellei kyse ole rauhanturvaoperaatioista. Uutistoimisto Reutersin mukaan saksalaiset virkamieslähteet ovat kertoneet Merkelin kuitenkin näkevän Saksan isomman roolin taistelussa Isisiä vastaan hinnaksi Hollanden tuesta pakolaiskriisin hoidossa.

Britanniassa puolestaan puolustusministeri Michael Fallon kertoi yleisradioyhtiö BBC:lle, ettei hallituksella ole vielä takanaan tarvittavaa määrää kansanedustajia laajentamaan Isisin vastaista operaatiota myös Syyriaan.

Britannia tekee jo ilmaiskuja Isisiä vastaan Irakissa, mutta ei Syyriassa. Hallituksella on parlamentin mandaatti toimia vain Irakissa.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on suhtautunut kriittisesti hallituksen aikeisiin laajentaa ilmaiskuja myös Syyriaan.

Corbyn ei kuitenkaan ole vielä sanonut, onko hän antamassa puolueensa kansanedustajille vapaat kädet äänestää asiassa tahtonsa mukaisesti, kun parlamentin alahuone käsittelee hallituksen esitystä tällä viikolla.

Työväenpuolueen kansanedustajista noin puolet kannattaa ilmaiskujen laajentamista myös Syyriaan. Myös työväenpuolueen johto on riitaantunut asiasta, brittilehti The Guardian kertoi perjantaina.

Puolustusministeri Fallon myönsi BBC:lle, että hallituksen esitys on vaikeuksissa, jos työväenpuolueen johto tekee asiasta ryhmäpäätöksen äänestää vastaan.

Hän toisti pääministeri David Cameronin kannan, että olisi vaarallista olla osallistumatta Isisin tuhoamiseen voimakeinoin.

”Meidän pitää myös puolustaa itseämme. Olemme jo pääkohde”, Fallon sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat