Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivihiilisyöppö Kiina on karistanut häirikön maineen Pariisin ilmastokokouksen alla

Ulkomaat
 
Kiina louhii hiiltä, mutta sen päästöt ovat vähenemään päin
Kiina louhii hiiltä, mutta sen päästöt ovat vähenemään päin
Kivihiiltä nousee kaivoksesta Shanxin maakunnassa Kiinassa. Päästöongelmiinsa herännyt maailman suurin hiilidioksidin päästäjä on tärkeä tekijä Pariisin ilmastokokouksessa.
Tästä on kyse

Pariisin ilmastokokous

 Pariisissa alkaa tänään 12-päiväinen YK:n ilmastokokous, johon osallistuu yli 190 maata.

 Tarkoitus on saada aikaan valtioita sitova sopimus ilmaston lämpenemistä aiheuttavien päästöjen vähentämisestä.

 Tärkeä kiistakysymys on se, miten vastuu ilmastosta jaetaan köyhien ja rikkaiden maiden välillä, kun varhain teollistuneet rikkaat maat ovat syytäneet kaasuja ilmakehään jo pitkään.

Yangquan/Peking

Kuljetushihna tuo mustia kivihiilenpaloja ylös kaivoksesta. Hetkittäin kuuluu kova tömähdys, kun hihnalta mätkähtää tavallista isompi murikka seuraavalle hihnalle.

Mustaa kiveä nousee päivänvaloon Kiinan Yangquanissa, hiiliesiintymistään tunnetussa Shanxin maakunnassa. Kaivoksesta tulevat kivihiilenpalat höyryävät lumisateessa.

Tähän raaka-aineeseen on paljolti perustunut se, että Kiinasta on tullut maailman toiseksi suurin kansantalous. Kivihiilen polttaminen on pyörittänyt tehtaita – ja siinä ohessa tehnyt Kiinasta maailman suurimman hiilidioksidin päästäjän.

Ilmakehään kertynyt hiilidioksidi aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Tänään maanantaina maailman johtajat kokoontuvat Pariisissa YK:n ilmastokokoukseen, jossa yritetään sopia, kuinka eri maat vähentävät päästöjä.

Kokouksessa Kiinalla on tärkeä rooli. Sen osuus maapallon hiilidioksidipäästöistä on noin 30 prosenttia.

Enää Kiinalla ei kuitenkaan ole neuvotteluissa sellaista häirikön roolia kuin vuonna 2009, jolloin Kööpenhaminan ilmastokokouksen mahalaskun katsottiin johtuneen lähinnä Kiinan jarruttelusta.

Kiina on jo ennen kokousta antanut monta lupausta. Se on luvannut esimerkiksi, että Kiinan hiilidioksidipäästöt lakkaavat kasvamasta vuoteen 2030 mennessä.

Kiina on luvannut yrittää parhaansa, jotta tavoite saavutettaisiin etuajassa.

Tämä lupaus saattaa itse asiassa olla jo täytetty.

”Kun asiaa katsotaan tulevaisuudessa, saatetaan huomata, että päästöhuippu olikin vuonna 2013 eikä 2030”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen asiantuntija Lauri Myllyvirta Pekingissä.

Vielä asiasta ei ole varmuutta, koska tilastointi on epävarmaa eivätkä talouden meneillään olevan rakennemuutoksen vaikutukset ole vielä täysin selvillä. Tiedossa on kuitenkin, että ainakin Kiinan hiilenkulutus on laskussa.

”Kulutus väheni viime vuonna, ja tänä vuonna se on vähentynyt erittäin nopeasti”, Myllyvirta sanoo.

Kiinan hiilentuottajien järjestön mukaan tämän vuoden tammi–lokakuussa hiiltä meni kaupaksi lähes viisi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Se vaikuttaa päästöihin, koska Kiinan hiilidioksidipäästöistä noin 80 prosenttia tulee kivihiilen polttamisesta.

Yksi syy hiilenkäytön vähenemiseen on talouden rakennemuutos.

Kiina on pyrkinyt vähentämään saastuttavaa savupiipputeollisuutta ja kasvattamaan teknologiateollisuutta sekä palvelualoja. Kiinan johto tietää, ettei rikastuneessa maassa toimi sama talousrakenne kuin takavuosien halpatuotanto-Kiinassa.

Kiinan bruttokansantuotteesta tulee jo nyt suurempi osa palvelusektorilta kuin teollisuudesta.

Kiina pyrkii muutenkin vähentämään riippuvuuttaan hiilestä. Ennen ilmastokokousta Kiina on myös luvannut nostaa muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian osuuden 20 prosenttiin kaikesta energian käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Tämä on kovempi tavoite kuin päästöhuippu vuonna 2030, sillä ei-fossiilisen energian osuus on vasta noin kymmenen prosenttia.

Kiina on kuitenkin jo matkalla kohti tavoitetta. Se on investoinut paljon aurinko-, tuuli- ja vesivoimaan. Ydinvoimaa Kiina rakentaa enemmän kuin mikään muu maa.

Kiina aikoo myös laajentaa seitsemällä alueella aloitetun päästökaupan ensi vuonna valtakunnalliseksi. Tiettyjen teollisuudenalojen päästöille asetetaan katto, jonka jälkeen yritykset voivat ostaa ja myydä päästökiintiöitä.

Kiinasta tulee kertaheitolla maailman ylivoimaisesti suurin päästökauppa-alue.

Hiilikaivoksella Yangquanissa hihna lappaa hiiltä maan pinnalle todennäkoisesti vielä pitkään, koska hiilen osuus energiantuotannossa on niin suuri.

Vaikka kannattamattomimpia hiilikaivoksia on suljettu, Kiina louhii kivihiiltä lähes yhtä paljon kuin kaikki muut maat yhteensä.

”En voi sanoa olevani huolissani, vaikka hiilialan tulevaisuus ei lupaavalta näytäkään”, sanoo kaivoksen hiilenpesulinjalla työskentelevä Bi Jun, 51.

”Hiilen hinta on laskenut, mutta kaivos on toiminnassa.”

Jos kaivos suljettaisiin ja työpaikka menisi, Bi katsoo, että siihen olisi varmasti hyvät syyt.

”Hallituksellamme on suunnitelma päästöjen vähentämiseksi. Me hiilialan työntekijät olemme kyllä valmiita uhraamaan oman etumme, koska Kiinan etu on tärkeämpi.”

Mikko Paakkanen HS
Työntekijät huolsivat kivihiiltä kuljettavaa hihnaa Hiilikaivoksella Kiinan Yangquanissa.
Työntekijät huolsivat kivihiiltä kuljettavaa hihnaa Hiilikaivoksella Kiinan Yangquanissa.
Mikko Paakkanen HS
Kolmekymmentä vuotta hiilikaivoksella työskennellyt Bi Jun sanoo suhtautuvansa ymmärtävästi hallituksen suunnitelmiin vähentää kivihiilen käyttöä.
Kolmekymmentä vuotta hiilikaivoksella työskennellyt Bi Jun sanoo suhtautuvansa ymmärtävästi hallituksen suunnitelmiin vähentää kivihiilen käyttöä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat