Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutoksen köyhät ja rikkaat

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Pekingin kaduilla on usein ahdasta, kun katumaasturit tukkivat tien. Niitä on paljon, koska etenkin suurkaupungeissa asuu runsaasti varakkaita ihmisiä. Nopea talouskasvu on tuonut vaurautta.

Kaupunkien vauraudesta huolimatta Kiina katsoo olevansa kehittyvä eli köyhä maa, kun puhutaan hiilidioksidipäästöistä.

Väite ei ole aivan perätön, sillä maaseudulla ja etenkin Länsi-Kiinassa talous on paikoin hyvin alkeellisella tasolla. Siellä talouskasvulle on paljon sekä tilaa että tarvetta.

Pariisin ilmastokokouksessa tullaan jälleen kiistelemään siitä, miten vastuu ilmastosta olisi oikeudenmukaista jakaa kehittyvien ja kehittyneiden maiden välillä.

Kehittyvien maiden mielestä niiden pitäisi saada kehittyä ja teollistua. Niiden on vaikea vähentää fossiilisten polttoaineiden polttamista, koska ne eivät ole vielä kunnolla edes ehtineet aloittaa.

Kehittyneet eli rikkaat maat sen sijaan ovat ehtineet syytää hiilidioksidia ilmakehään historiansa aikana paljon. Ne ovat jo tehneet sen, mitä kehittyvät maat haluavat tehdä. Teollistuneet ja kasvattaneet talouttaan, paljolti kivihiilen ja öljyn voimalla.

Rikkailla mailla on niin sanottu historiallinen vastuu ilmastosta.

Ilmastonmuutoksessa on kuitenkin kyse enemmän tulevaisuudesta kuin historiasta. Läntisten teollisuusmaiden historiallista vastuuta on turha kiistää, mutta tulevaisuuden kannalta olisi hyvä painottaa nykyisyyttä.

Tilastojen mukaan Kiinan hiilidioksidipäästöt henkeä kohden ovat nykyisin suunnilleen samaa luokkaa kuin Euroopan unionin maissa keskimäärin. Yhdysvalloissa sen sijaan keskivertoihminen pilaa ilmakehää tuplaten verrattuna kiinalaiseen ja eurooppalaiseen.

Kun Pekingissä ja Shanghaissa kaasutellaan katumaastureilla kuten Amerikassa ja syrjäseuduilla kuokitaan peltoa käsipelillä kuten kehitysmaassa, keskiarvo on päästöillä mitattuna samaa tasoa kuin EU:ssa.

Kiina on sekä kehittyvä että kehittynyt maa, riippuen siitä, mistä näkökulmasta katsoo. Tai ehkä se ei ole kumpaakaan.

Ilmastoneuvotteluissa saattaisi olla aika ottaa uusi näkökulma ja luokitella maat uudestaan niin, että kahden ääripään välissä olisi keskiluokka. Kun Kiina ei ole köyhä eikä rikas, se voisi myöntää olevansa jotain siltä väliltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat