Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Historiallinen kokous” – EU ja Turkki pistävät vauhtia lähentymiseen

Ulkomaat
 
YVES HERMAN / Reuters
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä sunnuntaina.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä sunnuntaina. Kuva: YVES HERMAN / Reuters

Bryssel

Euroopan unioni lupasi odotetusti sunnuntaina, että se antaa Turkille rahaa pakolaisten olojen kohentamiseen ja jouduttaa maan EU-jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta. Vastineeksi Turkin täytyy valvoa paremmin rajojaan ja ryhtyä ottamaan takaisin EU:n alueelta käännytettyjä turvapaikanhakijoita.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi olevansa hyvin tyytyväinen tulokseen.

”Uskon, että tämä hellittää paineita myös Suomessa”, Sipilä sanoi EU-maiden johtajien ja Turkin huippukokouksen päätyttyä Brysselissä sunnuntaina.

EU lupasi avata uuden talous- ja rahapolitiikkaa käsittelevän luvun Turkin jäsenyysneuvotteluissa joulukuussa. Myös muita neuvottelulukuja aletaan valmistella avaamista silmällä pitäen.

Turkin jäsenyysneuvottelut alkoivat lokakuussa 2005, mutta ne ovat junnanneet paikallaan erityisesti Kyproksen vastustuksen takia. Turkki miehittää itsenäiseksi julistautunutta saaren pohjoisosaa eikä tunnusta Kyproksen tasavaltaa.

Turkin jäsenyysneuvotteluissa on avattu 13 lukua, joista ainoastaan yksi - tiedettä ja tutkimusta käsittelevä luku - on saatu päätökseen. Kaikkiaan lukuja on 35.

Edellisen kerran neuvotteluissa avattiin uusi luku yli kaksi vuotta sitten.

”Tulimme tulokseen, että liittymisprosessia täytyy elvyttää”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vieressä seisonut Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu vaikutti silminnähden tyytyväiseltä.

”Tämä on historiallinen päivä ja historiallinen kokous.”

Sunnuntain sopimuksen mukaan Turkin 78 miljoonaa kansalaista voivat saada viisumivapauden Schengen-alueelle lokakuussa 2016, jos Turkki suorittaa oman osuutensa sopimuksesta.

EU myös antaa Turkille kolme miljardia euroa pakolaisten auttamiseen maan leireillä. Rahat suunnataan erilaisiin projekteihin, ei suoraan Turkille.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan EU-johtajat sivusivat suunnitelmaa, että jäsenmaat ryhtyisivät ottamaan kiintiöpakolaisia suoraan Turkin leireiltä. Mistään luvuista ei kuitenkaan sovittu.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi tiedotustilaisuudessa, että komissio ryhtyy selvittämään, mitkä maat ehkä haluaisivat vapaaehtoisesti osallistua kiintiöpakolaisten ottamiseen.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan kokouksessa keskusteltiin avoimesti myös ongelmallisista asioista.

”Puhuttiin hyvin avoimesti myös kiistakysymyksistä. Kyllä Kyproksen tilanne oli siellä esillä ja ihmisoikeuskysymykset.”

EU aikoo nyt tarkasti seurata sitä, että Turkki todellakin alkaa valvoa rajojaan ja ryhtyy myös muihin sovittuihin toimiin. EU haluaa nähdä, että Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kääntyy selvään laskuun.

”Tätä seurataan nyt jokaisessa Eurooppa-neuvostossa, seuraavan kerran joulukuussa jo, että missä mennään”, Sipilä sanoi.

Turkin pääministeri lupasi, että Turkki tekee osansa.

”Kukaan ei voi taata mitään Syyrian osalta, me emme tiedä mitä tapahtuu Syyriassa. Mutta voin vakuuttaa, että Turkki täyttää kaikki lupauksensa yhteisessä suunnitelmassa”, Davutoğlu sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat