Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat ja Kiina lupailivat ilmastosopimuksen syntyvän

Ulkomaat
 
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping vannoivat maanantaina tekevänsä yhteistyötä, jotta Pariisissa alkaneessa ilmastokokouksessa syntyy sopu.

Obama sanoi Yhdysvaltojen tiedostavan vastuunsa maailman toiseksi suurimpana kasvihuonekaasujen tuottajana. Hän lisäsi, ettei ilmastonmuutoksen vastaisten toimien tarvitse vahingoittaa talouskasvua.

”Maailman suurimpana taloutena ja toiseksi suurimpana [kasvihuone-] päästöjen tuottajana, Yhdysvallat ei ainoastaan tunnusta rooliaan tämän ongelman luomisessa, vaan myös hyväksymme vastuumme tehdä sille jotain”, Obama sanoi.

Kaksi kolmasosaa yhdysvaltalaisista katsoo, että Yhdysvaltojen pitäisi liittyä kansainväliseen ilmastosopimukseen, kertoo sanomalehti New York Timesin teettämä tutkimus.

Amerikkalaisten näkemykset ilmastomuutokseen liittyvissä kysymyksissä jakautuvat silti jyrkästi puoluelinjojen mukaan. Republikaaneista niukka enemmistö vastustaa yhä kansainvälisesti sitovaan ilmastosopimukseen liittymistä.

Laaja julkinen tuki voi kuitenkin antaa Yhdysvaltojen neuvottelijoille Pariisissa nostetta, New York Times arvioi. Amerikkalaiset ovat nyt selvästi tietoisempia ilmastonmuutokseen liittyvistä ongelmista kuin kuusi vuotta sitten Kööpenhaminan kokouksen aikaan.

Kiinan presidentti Xi sanoi, että on välttämätöntä puhua maiden taloudellisista eroista, niin että erilaiset maat voivat löytää omat ratkaisunsa ilmaston lämpenemiseen.

”On tärkeää kunnioittaa maiden välisiä eroja, etenkin kehittyvien maiden”, hän sanoi.

Xin mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan yhteistyö on ratkaisevan tärkeää näinä aikoina, kun maailmaa kohtaavat monenlaiset uhat.

”Maailmantalous toipuu hitaasti, terrorismi lisääntyy ja ilmastonmuutos on suuri haaste. Kansainvälinen tilanne on entistä epävakaampi ja epävarmempi”, hän sanoi.

Pariisiin saapui maanantaina noin 150 maan johtajat. Kokous kestää kaksi viikkoa, josta valtaosan koolla on ministereitä ja virkamiehiä.

Sovun eteen on silti vielä tekemistä. Tähän mennessä maiden antamat lupaukset aiheuttavat arvioiden mukaan 2,7 asteen lämpenemisen.

Intian pääministeri Narendra Modi ilmoitti maanantaina talouslehti Financial Timesissa, että köyhillä mailla pitää on oikeus kasvattaa talouttaan. Modin huomautti ” joidenkin mukaan kehittyneiden maiden vaurastuneen fossiilisia polttoaineita käyttämällä”, joten niiden pitää kantaa myös pääosa vastuusta.

”Muu olisi moraalisesti väärin”, Modi totesi.

Monessa muussakin kehittyvässä maassa on vaadittu teollisuusmaita leikkaamaan päästöjään enemmän, koska ne ovat saastuttaneet niin paljon pidempään.

Länsimaat ovat huomauttaneet, että Kiinan ja Intian päästöt ovat nykyisin jo niin isoja, että rajoitukset pitää jakaa tasaisesti, jotta niistä olisi hyötyä.

Täll sivulle on HS on koonnut tuoreita artikkeleita ilmastonmuutoksesta.

KEVIN LAMARQUE / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Pariisin ilmastokokouksessa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Pariisin ilmastokokouksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat