Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauli Niinistö piti kolmen minuutin puheen Pariisissa: Ilmastosopimuksesta päästävä yksimielisyyteen – puhe luettavissa kokonaisuudessaan

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Presidentti Sauli Niinistö puhui Pariisin ilmastokokouksessa maanantaina.
Presidentti Sauli Niinistö puhui Pariisin ilmastokokouksessa maanantaina. Kuva: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti Pariisin ilmastokokouksessa pitämässään kolmen minuutin puheessaan yhteisen ilmastosopimuksen tärkeyttä.

Niinistön mukaan on määriteltävä tutkimustietoon perustuvat pitkän aikavälin päästövähennystavoitteet, jotta ilmastosopimuksella olisi todellista merkitystä.

Niinistön mukaan pienet askeleet eivät enää riitä.

”Niiden, joilla on isoimmat saappaat, täytyy ottaa isoimmat askeleet. Mutta meidän täytyy saada mukaan parhaan kykynsä mukaan myös ne, joilla on pienemmät saappaat”, hän sanoi.

Niinistö muistutti Suomen tekevän osuutensa osana Euroopan unionia, jonka puitteissa Suomi on sitoutunut 40 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2030 mennessä.

Lisäksi Suomen kesäkuussa voimaan tulleessa ilmastolaissa sitoudutaan 80 prosentin vähennyksiin vuoteen 2050 mennessä. Niinistö totesi, että Suomi on sitoutunut myös lisäämään uusiutuvan energian osuutta ja kantamaan kortensa kekoon 100 miljardin dollarin luvattuun ilmastorahoitukseen.

”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin päästä yksimielisyyteen ilmastosopimuksesta, jolla voidaan välttää ilmaston lämpenemisen pahimmat seuraukset. Meillä ei ole planeettaa B, tämä on ainoamme”, hän sanoi englanninkielisessä puheessaan.

Hän totesi Suomen ja muiden pohjoisten alueiden lämpenevän lähes kaksinkertaista vauhtia maapallon keskiarvoon verrattuna. ”Tavallaan me toimimme globaalina lämpömittarina.”

Niinistö ei tehnyt puheessaan uusia lupauksia ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Lopuksi Niinistö totesi, että hänen puheensa aikana maailman hiilidioksidipäästöt lisääntyivät lähes 200 000 tonnia.

Maanantaina käynnistyneen Pariisin ilmastokokouksen avajaisiin ovat saapuneet noin 150 maan johtajat. Kaksi viikkoa kestävän kokouksen tavoitteena on solmia kattava ilmastosopimus, joka rajoittaa lämpenemisen kahteen asteeseen.

Presidentti Niinistön puhe alla kokonaisuudessaan:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Pariisin ilmastokokouksen avajaisseremonian yhteydessä järjestettävässä Leaders Eventissä 30.11.2015(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Tunnemme kaikki yhteisesti sympatiaa Pariisin iskuissa kärsineiden uhrien puolesta. Samoin kuin terrorismia vastaan, meidän täytyy löytää yhteiset konkreettiset keinot, joilla taistelemme ilmastonmuutosta vastaan. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia ja kantaa vastuumme.

Tarvitsemme ilmastosopimuksen, joka näyttää meille selvän ja ennustettavan reitin kohti toimenpiteitä, joilla voimme estää maapallon lämpenemisen. Sopimuksen, joka ohjaa meitä ja saa meidät saavuttamaan vähähiilisen yhteiskunnan. Pienet askeleet eivät enää riitä. Nyt niiden, joilla on isoimmat kengät täytyy ottaa isoimmat askeleet. Mutta meidän täytyy saada mukaan parhaan kykynsä mukaan myös ne, joilla on pienemmät kengät.

Jotta Pariisin sopimuksella olisi todellista merkitystä, meidän täytyy asettaa maailmanlaajuiset ja operationaaliset, tieteeseen perustuvat pitkän aikavälin päästövähennystavoitteet. Selkeä päämäärä houkuttelee myös investointeja ja innovaatiota, mikä antaa uusia mahdollisuuksia kestävälle kehitykselle ja kasvulle.

Jotta voimme mitata ja saavutamme toivottua kehitystä, tarvitsemme yhteiset säännöt avoimuudelle ja vastuullisuudelle. Tilannetta on syytä arvioida viiden vuoden välein, jolloin voimme asettaa uusia tavoitteita tai pyrkiä entistä päättäväisemmin nykyisiin tavoitteisiin.

* * *

Arktisena maana Suomen lämpötilat ovat nousseet kaksin verroin maailmanlaajuiseen keskiarvoon verrattuna. Olemme tavallaan maailman oma lämpömittari.

Suomi on kantanut oman vastuunsa jo varhain. EU:n jäsenenä se kantaa kortensa kekoon EU-laajuisen kasvihuonekaasujen 40 prosentin vähentämistavoitteesta vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Suomen ilmastolaki astui voimaan tämän vuoden kesäkuussa ja se ohjaa meidät ainakin 80 prosentin vähennykseen vuoteen 2050 mennessä. Päästöttömän, uusiutuvan energian käyttöä lisätään, niin että sen osuus on yli puolet 2020-luvulla. Hiiltä ei enää käytetä energiantuotannossa ja tuontiöljyn käyttö kotitalouksissa puolitetaan 2020-luvulla.

EU:n jäsenenä Suomi pysyy sitoutuneena yhteiseen tavoitteeseen ilmastorahoituksen mobilisoimiseksi 100 miljardin dollarin vuositasolle vuoteen 2020 mennessä.

Kansalaisyhteiskunta on myös tärkeässä osassa. Suomessa olemme keksineet kansalaisten ilmastolupauksen, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki sen allekirjoittaneet lupaavat puolittaa hiilijalanjälkensä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Loppujen lopuksi me yksilöt kuitenkin muokkaamme omat tapamme.

* * *

Viimeisen kolmen minuutin aikana ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt ovat juuri lisääntyneet melkein 200 000 tonnilla. Tämä vastaan kaksikymmenkertaisesti Eiffel-tornin painoa. Tämän tapahtuman ulkopuolella kansalaiset ja eri järjestöt ja yritykset odottavat meiltä johtajuutta, jolla käännämme ilmastonmuutostaistelun voitoksemme. Tulevat sukupolvet tulevat myös huomioimaan meidän toimemme.

Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin saada aikaiseksi ilmastosopimus, jolla saamme estettyä maailmanlaajuisen ilmastonlämpenemisen pahimmat vaikutukset. Meillä ei ole planeettaa B, tämä on ainoa, mikä meillä on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat