Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden määrä väheni huomattavasti Ruotsissa

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Tukholmalainen yökerho muuttui väliaikaiseksi vastaanottokeskukseksi syyskun lopulla.
Tukholmalainen yökerho muuttui väliaikaiseksi vastaanottokeskukseksi syyskun lopulla. Kuva: Magnus Laupa

Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti Ruotsissa, osoittavat maahanmuuttoviraston uusimmat tilastot. Viimeisten seitsemän päivän aikana turvapaikkaa on hakenut 6 100 ihmistä, kun lukema on korkeimmillaan syksyn aikana ollut 10  500 viikossa.

Päivittäiset lukemat ovat nyt noin tuhannen tienoilla, kun kiivaimpina aikoina syksyn mittaan tulijoita on ollut yli 2 000.

”Pidämme todennäköisenä, että määrä laskee lähiaikoina syksyn korkeisiin lukuihin verrattuna”, viestii maahanmuuttoviraston analyytikko Anders Westerlund tiedotteessa.

Ruotsi ilmoitti viime viikolla selvistä tiukennuksista pakolaispolitiikkaansa. Perheenyhdistämistä vaikeutetaan, tulijat saavat pääsääntöisesti väliaikaisia oleskelulupia entisten pysyvien sijaan, elatusvelvollisuutta kiristetään, ja Ruotsiin tulevissa busseissa ja junissa on määrä tutkia ihmisten henkilöllisyys. Lisäksi yksin tulevien pakolaislasten ikä on lisäksi määrä tutkia lääketieteellisesti toisin kuin aiemmin.

Jo aiemmin Ruotsi aloitti rajatarkastukset Tanskan vastaisella rajallansa.

Maahanmuuttoviraston mukaan uusien toimien vaikutusta on toistaiseksi vaikea arvioida. Tulijoiden määrän vähenemisen taustalla ovat sen mukaan nyt muun muassa sääolosuhteet. Vesireitti Turkista on aiempaa epävakaampi. Lisäksi lähes kaikki Länsi-Balkanin maat ovat aloittaneet jonkinlaiset rajatarkastukset, mikä vaikeuttaa ja hidastaa pakolaisten tuloa.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan Kreikan saarille saapui viikolla 19.–26. marraskuuta yhteensä 17 139 pakolaista, mikä oli 48 prosenttia vähemmän edelliseen viikkoon verrattuna.

Sunnuntaihin mennessä Ruotsiin oli hakeutunut tänä vuonna yhteensä 148 000 turvapaikanhakijaa. Koko viime vuonna tulijoita oli noin 81 000.

Kaisa Rautaheimo / HS
Turvapaikanhakijoita tungeksi Tornion linja-autoasemalla syyskun lopulla. Ihmiset odottivat pääsyä Kemiin lähtevään linja-autoon. Keskellä kymmenen vuotias Abdullah.
Turvapaikanhakijoita tungeksi Tornion linja-autoasemalla syyskun lopulla. Ihmiset odottivat pääsyä Kemiin lähtevään linja-autoon. Keskellä kymmenen vuotias Abdullah.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat