Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikassa on miljoonia aids-orpoja: Hylätty Sipho ei tiedä olevansa sellainen

Ulkomaat
 
Miljoonat hiv-positiiviset jäävät ilman hoitoa
Miljoonat hiv-positiiviset jäävät ilman hoitoa
Hiviin on sairastunut lähes 40 miljoonaa ihmistä, mutta alle puolet heistä saa hoitoa. YK yrittää helpottaa sairastuneiden elämää Etiopiassa muun muassa järjestämällä heille työpajatoimintaa.

Durban

Ei tiedetä, miksi Sipho hylättiin. Se tapahtui pian syntymän jälkeen. Nyt poika tökkii helistintä lattialla. Sipho on puolitoistavuotias ja asuu iThemba Lethu -järjestön väliaikaiskodissa Durbanissa Etelä-Afrikassa.

Siphon nimi on tässä kirjoituksessa muutettu hänen yksityisyytensä suojelemiseksi. Hän ei itse vielä tiedä olevansa orpo.

Etelä-Afrikassa suurin syy orpouteen on hiv/aids. Vanhemmat joko kuolevat tai eivät pysty huolehtimaan lapsistaan. Orpoja on hurja määrä. Lähes neljä miljoonaa, sanoo Unicef.

Tänään vietettävän aids-päivän alla YK julkaisi rohkaisevan tilaston: aidsiin kuolleiden määrä on maailmassa laskenut noin 40 prosenttia 10 vuodessa.

Pahin tilanne on yhä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Siellä isoimmat luvut ovat Etelä-Afrikassa. Hiv-tartunnan saaneita ihmisiä on Etelä-Afrikassa lähes seitsemän miljoonaa – enemmän kuin missään muussa maassa, sanoo YK:n aids-järjestö UNAIDS.

Sipho-pojankin kohtalo voisi olla toisenlainen, jos Etelä-Afrikan hallitus ei olisi tehnyt järkyttävää virhettä 2000-luvun alkuvuosina.

Silloin presidenttinä toiminut Thabo Mbeki kiisti – muun maailman tyrmistykseksi – että aids johtuu nimenomaan hi-viruksesta. Mbeki piti immuunikadon aiheuttajana myös köyhyyttä ja aliravitsemusta. Hän antoi ymmärtää, että kalliit viruslääkkeet olivat länsimaisten lääkefirmojen juoni.

Mbekin terveysministeri ehdotti hiv-potilaiden hoitoon yrttejä, valkosipulia ja sitruunamehua. Politiikka aiheutti noin 330 000 kuolemaa, arvioi Harvardin yliopistossa tehty tutkimus.

Viimein Etelä-Afrikka teki täyskäännöksen. Nyt sillä on maailman laajin antiretroviraalisten (arv) lääkkeiden jakeluohjelma hiv-tartunnan saaneille. Noin 3,2 miljoonaa ihmistä saa lääkkeitä ilmaiseksi kunnallisilta terveysasemilta.

”Muutos on ollut dramaattinen”, sanoo koordinaattori Karen Brokensha iThemba Lethu -järjestöstä.

Järjestö toimii yhdellä Etelä-Afrikan aids-kriisin pahimmista alueista, Cato Manorin köyhässä yhteisössä Durbanissa. Kymmenisen vuotta sitten sanottiin, että alueen kiireisin työ oli haudankaivajalla.

”Hiv-tartuntojen määrä nousee yhä. Mutta ihmisiä ei enää kuole yhtä paljon, koska he saavat lääkkeitä”, Brokensha sanoo.

Viruslääkkeiden parempi saatavuus on syy myös siihen, että aidsiin liittyvät kuolemat ovat vähentyneet maailmanlaajuisesti. Lääkkeet eivät paranna hi-viruksesta mutta vähentävät sen vaikutuksia.

Cato Manor ei ole varsinaista slummia. Valtaosa perheistä elää valtion tukiasunnoissa eli siisteissä tiilimökeissä, joihin tulee vesi ja sähköt. Työtä ja toimeentuloa kuitenkin puuttuu. On joutilaita miehiä, rikollisuutta ja huumeita.

Yksi aids-epidemian seurauksista on, että perheet ovat hajonneet. Cato Manorin kortteleissa, kuten koko Etelä-Afrikassa, vain vähemmistö lapsista elää molempien vanhempiensa kanssa. Lapset ovat siksi entistäkin alttiimpia hyväksikäytölle. Raiskaukset ovat yleisiä.

Koordinaattori Brokenshan mukaan tavallinen tarina on, että teinityttö tulee tahtomattaan raskaaksi, eikä pysty huolehtimaan vauvasta.

Hylättyjä lapsia löytyy kotien ovilta, bussipysäkeiltä ja yleisistä käymälöistä. Osa päätyy iThemba Lethun tai muiden järjestöjen huolehdittavaksi.

”Yleensä meillä ei ole mitään dokumentteja tai tietoja näistä lapsista. Poliisi ja sosiaaliviranomaiset tutkivat ja yrittivät löytää äitejä.”

Sami Sillanpää
Eteläafrikkalainen Lindani Welcome, 39, on elänyt hiv-positiivisena 14 vuotta.
Eteläafrikkalainen Lindani Welcome, 39, on elänyt hiv-positiivisena 14 vuotta.

Iso ongelma liittyy yhä miesten asenteisiin. Aids-aktivisti Lindani Welcome on usein väitellyt Cato Manorin miesten kanssa siitä, miten mieheyttä osoitetaan.

”Moni kehuu olevansa tosimies, koska hänellä on viisi naista samaan aikaan”, Welcome sanoo kotisohvallaan.

Yleisyydestä huolimatta aidsiin liittyy pelkoja ja häpeää. Welcome on elänyt hiv-positiivisena 14 vuotta. Ensimmäinen vaimo kuoli aidsin heikentämänä tuberkuloosiin. Myös nykyisellä vaimolla on hiv. Welcome alkoi kuitenkin puhua julkisesti hiv-tartunnastaan vasta pari vuotta sitten. Kahdelle nuorimmalle lapselleen hän ei ole kertonut vieläkään.

”En halua hämmentää heitä. Odotan, kunnes he ovat vanhempia.”

Cato Manorissa ei ole myöskään tavatonta, että vanhemmat salaavat lapsensa hiv-tartunnan. He syöttävät lapselle viruslääkkeitä kertomatta, mitä varten niitä pitää ottaa.

Lohdullinen tieto on, että Sipholla ei ole hi-virusta. Yksi arv-lääkkeiden tuoma muutos on, että yhä harvemmat äidit tartuttavat viruksen lapseensa.

Se on olennaista orpolasten tulevaisuuden kannalta. Ithemba Lethu -järjestön tavoite on löytää lapselle uusi perhe Etelä-Afrikasta tai ulkomailta. Harva kuitenkaan haluaa adoptoida hi-virusta kantavaa lasta.

Sipholla on nyt toivoa. Viranomaisselvityksessä on selvinnyt, kuka hänen äitinsä on. Selvisi myös, että äiti ei voi ottaa Siphoa takaisin. Mutta sukulaiset ovat luvanneet, että he alkavat huolehtia pojasta.

Sami Sillanpää
Puolitoistavuotias orpopoika Sipho (nimi muutettu) elää iThemba Lethu -järjestön sijaiskodissa ja odottaa uusia vanhempia.
Puolitoistavuotias orpopoika Sipho (nimi muutettu) elää iThemba Lethu -järjestön sijaiskodissa ja odottaa uusia vanhempia.
Sami Sillanpää
Sijaisäiti Ndondo Ngcobo hoitaa orpolapsia iThemba Lethu -järjestön sijaiskodissa.
Sijaisäiti Ndondo Ngcobo hoitaa orpolapsia iThemba Lethu -järjestön sijaiskodissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat