Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläiset miettivät nyt lomiaan uusiksi – miljoonien suosimat Turkki ja Egypti ”kiinni”

Ulkomaat
 
Asmaa Waguih / Reuters
Venäläisten suosimassa Sharm el-Sheikhin lomakohteessa Egyptissä basaarit olivat toissa viikolla tyhjiä, kun venäläiset turistit ovat kadonneet.
Venäläisten suosimassa Sharm el-Sheikhin lomakohteessa Egyptissä basaarit olivat toissa viikolla tyhjiä, kun venäläiset turistit ovat kadonneet. Kuva: Asmaa Waguih / Reuters

Rantalomista haaveilevilla venäläisillä on nyt kovat ajat. Vajaan kuukauden sisällä valikoimasta ovat poistuneet suosikkikohteet Egypti ja Turkki.

Matkat Egyptiin loppuivat venäläisen matkustajakoneen tuhouduttua lokakuussa Pohjois-Siinailla. Venäjän ja Turkin välit taas jäätyivät, kun Turkki pudotti viime viikolla venäläisen rynnäkkökoneen. Maanantaina varapääministeri Igor Šuvalov ilmoitti, että pakettimatkojen myynti ja tilauslennot Turkkiin on kielletty.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan venäläiset olivat tehneet Turkkiin tämän vuoden tammi–syyskuussa jo 3,3 miljoonaa matkaa. Egyptissä puolestaan kävi viime vuonna noin 3 miljoonaa venäläisturistia. Viranomaisten mukaan tänä vuonna viidennes kaikista venäläisten matkoista on suuntautunut Egyptiin.

Egyptin ja Turkin suosion takana on ollut hinta. Viikon paketin lentoineen ja täysihoitoineen hyvässä hotellissa on saanut alle 500 euron, mikä on mahdollistanut maakuntien alemman keskiluokankin matkustelun. Sekä Turkin että Egyptin kentille on lennetty kymmenistä venäläiskaupungeista.

Turkki ja Egypti ovat olleet suosittuja kohteita siksikin, etteivät venäläiset ole tarvinneet niihin viisumia. Käytännössä kaiken palvelun saa venäjäksi.

Niinpä ne ovat säilyttäneet ja suorastaan lisänneet suosiotaan Venäjän talouden ongelmista huolimatta. Ruplan arvon romahtaminen viime joulukuussa ei vaikuttanut huomattavasti Turkissa ja Egyptissä, vaikka EU-maat ja Yhdysvallat muuttuivat monille liian kalliiksi.

Nyt matkanjärjestäjät etsivät kiivaasti uusia kohteita. Kaakkois-Aasia on ollut jo pitkään siperialaisten suosiossa, mutta monille Uralin länsipuolilla asuville se on liian kallis. Israel on lisännyt mainontaa Venäjällä. Toisena vaihtoehtona on puhuttu Tunisiasta.

Valtiollisen turismista vastaava virasto Rosturizm arvioi jo, että venäläisten turistimatkat ulkomaille vähenevät ensi vuonna 40 prosenttia. Uutistoimisto Tassille viraston johtaja Oleg Safonov sanoi, että viranomaiset yrittävät nyt lisätä turismia Sotšiin ja miehitetylle Krimille.

Sotši ja Krim ovat kuitenkin Egyptiä ja Turkkia kalliimpia. Ne eivät myöskään ole rantakohteita talvella, kuten Egypti.

Venäläisen turismivirran kuivuminen on valtava ongelma Turkin ja Egyptin taloudelle. Venäläisille se on iso muutos. Osalta ulkomaanmatkailu uhkaa nyt loppua kokonaan.

Vaikka isolla osalla venäläisistä ei ole vieläkään ulkomaanpassia, matkailu on yleistynyt koko ajan. Entinen presidentti Boris Jeltsin avasi rajat ja Vladimir Putinin kaudella ulkomaanmatkailu on räjähtänyt vaurastumisen ansiosta. Viime vuonna venäläiset tekivät 41 miljoonaa lomamatkaa ulkomaille. Suomessa käyvistä iso osa on perinteisesti laskettu asioijiksi.

Vapautta matkustaa on rajoittaa on rajoitettu vain joiltakin valikoiduilta ryhmiltä. Kiellossa olevien määrä kasvoi selvästi, kun Venäjä kielsi ulkomaanmatkat noin neljältä miljoonalta virkamieheltä ”turvallisuussyistä” viime vuonna. Päätös tehtiin Venäjän ja lännen kiristyttyä, kun Venäjä oli vallannut Krimin.

Toinen muutos liittyy turvallisuuden tunteeseen. Venäläiset ovat eläneet terroriuhan alla vuosia – mikä lännessä helposti unohtuu – mutta tähän asti uhkana ovat olleet Pohjois-Kaukasian islamistiterroristien iskut Venäjällä.

Nyt Venäjän voimistettuaan operaatiotaan terrorijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa venäläiset ovat kohteita myös ulkomailla. Tähän havahduttiin venäläiskoneen pudottua Egyptissä, tai ainakin silloin, kun Venäjän viranomaiset lopulta myönsivät epäilevänsä terrori-iskua.

Venäläisen matkustelun vähenemisen vaikutuksia on vielä vaikea arvioida.

Saavutetun edun katoaminen harmittaa aina, minkä vallanpitäjät kyllä tietävät. Niinpä Venäjän propaganda korostaa nyt Syyrian operaation tärkeyden lisäksi sen menestystä, sillä sen seurauksenahan Turkki ja Egypti menivät ”kiinni”. Ainakin nyt se näyttää toimivan.

Uhkana on myös Venäjän käpertyminen entistä enemmän sisäänpäin, jos vaikkapa 15 miljoonaa venäläistä lopettaa ulkomaanmatkat. Varsinkin, kun Venäjän johto on jonkin ruokkinut kuvaa, että muu maailma suhtautuu Venäjään vihamielisesti.

Nykyisessä kiristyneessä tilanteessa ongelmallista on sekin, että länsimaalaiset törmäävät aiempaa harvemmin tavallisiin venäläisiin, jos matkailu vähenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat