Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä asiat voivat kaataa tai pelastaa sovun Pariisin ilmastokokouksessa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.

Sunnuntaina alkanut Pariisin ilmastokokous jatkuu kaksi viikkoa 11. joulukuuta asti. HS pyysi asiantuntijaa kertomaan, mitä kokouksen ratkaisuja ja käänteitä kannattaa seurata erityisen tarkasti.

Ulkopolitiikan instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma listasi neljä asiaa, jotka voivat joko kaataa tai pelastaa sovun.

1. Kiina

Kiina on tärkeä sekä päästöjensä että muuttuvan roolinsa takia. Kiina on Vihman mukaan ajanut ”kaksilla rattailla”. Toisaalta se vastustaa kehitysmaiden kasvavia velvoitteita konservatiivisten kehitysmaiden niin sanotussa LMDC-ryhmässä (Like Minded Group of Developing Countries). Toisaalta se on esiintynyt viime aikoina ilmastoasioissa suurvaltaroolissa.

”Voi olla, että Kiina katsoo, että se etu on olla Pariisissa hyvin konservatiivinen. Toisaalta Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman uusi tapaaminen Pariisissa voi olla merkittävä. He ovat esiintyneet yhdessä viimeisen vuoden aikana ja saavuttaneet ehkä yhteisymmärryksen. ”

Maanantaina Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit sanoivat tekevänsä yhteistyötä sovun syntymiseksi.

2. Kansalliset panokset

Suurin osa maista on ilmoittanut kansalliset panoksensa, nyt ensi kertaa ennen ilmastokokousta. Suomi on mukana EU:n tavoitteessa vähentää vuoteen 2030 mennessä kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Pariisissa on tarkoitus sopia siitä, kuinka kansallisia panoksia seurataan, milloin niitä tarkistetaan ja miten kansalaiset voivat saada tietoa tavoitteiden toteuttamisesta.

”Melkein kaikki, ainakin tärkeimmät, maat ovat panoksensa antaneet. Jotta meillä olisi oikeasti käsitys siitä, kuka tekee mitäkin, tarvitaan läpinäkyvyyttä ja lisää tietoa mailta. Mailla täytyy olla sellainen tunne, että niiden panoksia myös seurataan eikä vain julisteta. YK:n ilmastosopimuksen alaisuudessa toimiva seurantajärjestelmä on asia, josta voisi aidosti sopia kansainvälisellä sopimuksella.”

3. Rahoitus kehitysmaille

Kehitys- ja teollisuusmaiden vastuunjako ilmastopolitiikassa on ikuisuusaihe. Pariisissa olisi synnyttävä kompromissi siitä, kohdellaanko kehitysmaita ja teollisuusmaita keskenään eri tavalla ja miten. Vastuunjako liittyy nimenomaan rahoitukseen.

”Etelän kehitysmaat ovat harvoissa asioissa yhtenäinen ryhmä. Ne ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että teollisuusmaiden tulisi antaa nykyistä enemmän ilmastorahoituksesta. Tämä on hankala aihe pohjoiselle. Maailmantalous ei ole kovin hyvässä kunnossa, ja rahalle olisi paljon käyttöä. Kehitysmaille annettava ilmastorahoitus myös jakaa poliittista kenttää sekä Amerikassa että Euroopassa. Pitkälti riippuu hallitusvallasta, miten ilmastorahoitukseen suhtaudutaan, joten ei ole helppoa tehdä pitkän aikavälin lupauksia. Kööpenhaminan ilmastokokouksessa vuonna 2009 sovittiin, että vuoteen 2020 mennessä saavutettaisiin noin sadan miljardin dollarin taso, mutta silloin ei linjattu yksityisen ja julkisen rahan osuuksia. Pariisissa tätä tavoitetta voitaisiin tarkentaa.”

4. Loppuhuipennus

Kovimmat poliittiset kompromissit sorvataan aina viime hetkillä, Pariisissa luultavasti 11.–12. joulukuuta. Draamaa ja häiriköitä voidaan nähdä, ennakoi tutkija Antto Vihma. Hänen mukaansa arvaamattomasti saattaa toimia esimerkiksi Venezuela, Venäjä, Saudi-Arabia tai Intia.

”Viimeiset sulkukokoukset ovat kiinnostavia. Niissä nähdään, haluaako tai pystyykö joku maaryhmä kaatamaan jo alustavasti sovitun paketin. Esiin saattaa nousta eri maitten perimmäisiä intressejä: joku on ehkä vain yrittänyt kerätä vaikutusvaltaa tai vaihtaa jonkun ilmastotavoitteen johonkin toiseen asiaan. Jos kokous menee pieleen, tuloksena voi olla vesittynyt kompromissi, josta kukaan ei ole innoissaan. On jopa mahdollista, että kokous kompastuu johonkin muodolliseen päätöksentekoseikkaan.”

Vaikutus arkeen

YK:n ilmastokokouksessa ei päätetä miten kasvihuonekaasupäästöjä vähennettäisiin käytännössä. EU:n ja Suomen poliitikkojen päätöksiä kannattaa seurata Pariisin kokouksen jälkeen.

”Pariisin kokous antaa joko vähän toivoa tai vähän epätoivoa. Sen lopputulos kertoo, miten pärjäämme ilmastonmuutoksen kanssa. Epäonnistuneen Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen tuli selväksi, että 2010-luvulla on edettävä maakohtaisesti: Se on moninapaisen ja aika sekavan maailman tapa hoitaa ilmastopolitiikkaa.”

HS kerää tälle sivulle artikkeleita ilmastonmuutoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat