Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden viikon neuvottelupuristus

Ulkomaat
 
30.11. – 6.12.

Pariisin ilmastokokous COP 21 alkoi maanantaina yli 150 valtionjohtajan avajaisistunnolla. Mukana Suomesta oli presidentti Sauli Niinistö sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok). Suomen valtuuskuntaan kuuluu myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) Viikko jatkuu virkamiesten vetämänä. Tarkoitus on tiivistää ja selkeyttää yli 50-sivuinen sopimusasiakirja. Suomen pääneuvottelija on ympäristöneuvos Harri Laurikka.

7.12.

Sopimuksen kannalta ratkaiseva ministereiden viikko alkaa. Suomesta mukana on ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk). Ministerit saavat käsittelyynsä virkamiesten neuvotteleman asiakirjan, jonka puimista jatketaan työryhmissä.

9.12.

Ranskan kunnianhimoisen aikataulun mukaan sopimusasiakirja olisi valmis jo toisen kokousviikon puolivälissä. Yleensä ilmastokokouksia on neuvoteltu yliajalle. Oikeudellisesti sitova sopimusasiakirja pitää kääntää kaikille YK:n virallisille kielille, jotta se voidaan allekirjoittaa.

10.12.

Kokous päättyy aikataulun mukaan perjantaina 10.12. On epäselvää, onko Pariisin sopimus oikeudellisesti sitova asiakirja vai ”muu oikeudellinen instrumentti”. Oli muoto mikä tahansa, se täytyy ratifioida allekirjoittajamaiden parlamenteissa. Pariisin sopimus muotoillaan todennäköisesti niin, että se astuu voimaan, kun merkittävä osa allekirjoittajamaista on ratifioinut sen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat