Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama ja Xi hieroivat jo Pariisissa ilmastosopua

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Pariisin ilmastokokouksessa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Pariisin ilmastokokouksessa. Kuva: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping vannoivat maanantaina tekevänsä yhteistyötä, jotta Pariisin ilmastokokouksessa syntyy sopu.

Obama sanoi Yhdysvaltojen olevan osaltaan syyllinen ilmastonmuutoksen uhkaan. Hän lisäsi, ettei ilmaston lämpenemisen vastaisten toimien tarvitse vahingoittaa talouskasvua.

”Maailman suurimpana taloutena ja toiseksi suurimpana [kasvihuone-] päästöjen tuottajana Yhdysvallat ei ainoastaan tunnusta rooliaan tämän ongelman luomisessa, vaan myös hyväksymme vastuumme tehdä sille jotain”, Obama sanoi.

Kaksi kolmasosaa yhdysvaltalaisista katsoo, että Yhdysvaltojen pitäisi liittyä kansainväliseen ilmastosopimukseen, kertoo New York Timesin tekemä tutkimus.

Laaja julkinen tuki voi antaa Yhdysvaltojen neuvottelijoille Pariisissa nostetta, New York Times arvioi.

Amerikkalaiset ovat nyt selvästi tietoisempia ilmastonmuutokseen liittyvistä ongelmista kuin kuusi vuotta sitten Kööpenhaminan kokouksen aikaan.

Kiinan presidentti Xi sanoi, että on välttämätöntä puhua maiden taloudellisista eroista niin, että erilaiset maat voivat löytää omat ratkaisunsa ilmaston lämpenemiseen.

”On tärkeää kunnioittaa maiden välisiä eroja, etenkin kehittyvien maiden”, hän sanoi.

Xin mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan yhteistyö on ratkaisevan tärkeää näinä aikoina, kun maailmaa kohtaavat monenlaiset uhat.

”Maailmantalous toipuu hitaasti, terrorismi lisääntyy ja ilmastonmuutos on suuri haaste. Kansainvälinen tilanne on entistä epävakaampi ja epävarmempi”, hän sanoi.

Noin 150 maan johtajat saapuivat Pariisiin maanantaina. Kokous kestää kaksi viikkoa. Suurimman osan ajasta koolla on ministereitä ja virkamiehiä.

Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö puhui kokouksessa maanantaina.

”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin päästä yksimielisyyteen ilmastosopimuksesta, jolla voidaan välttää ilmaston lämpenemisen pahimmat seuraukset. Meillä ei ole planeettaa B, tämä on ainoamme”, hän sanoi englanninkielisessä puheessaan.

Niinistö muistutti Suomen tekevän osuutensa osana Euroopan unionia, jonka puitteissa Suomi on sitoutunut 40 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Suomen uudessa ilmastolaissa sitoudutaan 80 prosentin vähennyksiin vuoteen 2050 mennessä.

Sovun eteen on silti vielä tekemistä. Tähän mennessä maiden antamat lupaukset aiheuttavat arvioiden mukaan 2,7 asteen lämpenemisen.

Intian pääministeri Narendra Modi ilmoitti maanantaina talouslehti Financial Timesissa, että köyhillä mailla pitää olla oikeus kasvattaa talouttaan.

Modi huomautti ”joidenkin mukaan kehittyneiden maiden vaurastuneen fossiilisia polttoaineita käyttämällä”, joten niiden pitää Modin mielestä kantaa myös pääosa vastuusta.

”Muu olisi moraalisesti väärin”, Modi totesi.

Monessa muussakin kehittyvässä maassa on vaadittu teollisuusmaita leikkaamaan päästöjään enemmän, koska ne ovat saastuttaneet niin paljon pidempään.

Länsimaat ovat huomauttaneet, että Kiinan ja Intian päästöt ovat nykyisin jo niin isoja, että rajoitukset pitää jakaa tasaisesti, jotta niistä olisi hyötyä.

 

Lue kaikki HS:n ilmastojutut verkossa omalla sivullaan osoitteessa HS.fi/ilmastomuuttuu

CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Presidentti Sauli Niinistö puhui Pariisin ilmastokokouksessa maanantaina.
Presidentti Sauli Niinistö puhui Pariisin ilmastokokouksessa maanantaina.
Kiina louhii hiiltä, mutta sen päästöt ovat vähenemään päin
Kiina louhii hiiltä, mutta sen päästöt ovat vähenemään päin
Kivihiiltä nousee kaivoksesta Shanxin maakunnassa Kiinassa. Päästöongelmiinsa herännyt maailman suurin hiilidioksidin päästäjä on tärkeä tekijä Pariisin ilmastokokouksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat