Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel yrittää valmistaa viinejä, joita Jeesuksenkin uskotaan juoneen

Ulkomaat
 
BAZ RATNER
Israelilainen viinintekijä Amichai Lourie Shiloh viinikellarissaan Silossa miehitetyllä Länsirannalla.
Israelilainen viinintekijä Amichai Lourie Shiloh viinikellarissaan Silossa miehitetyllä Länsirannalla. Kuva: BAZ RATNER

Israel on ensimmäistä kertaa tuonut myyntiin viinin, joka on tuotettu alueen alkuperäisistä rypälelajikkeista. Marawiksi kutsuttu valkoviini tuotiin markkinoille viime kuussa.

Viiniä on kehitelty miehitetyllä Länsirannalla sijaitsevan Arielin yliopiston projektissa. Israelilaiset tutkijat ovat pyrkineet muun muassa DNA-teknologian avulla jäljittämään ja herättämään henkiin muinaisia paikallisia viinilajikkeita, joista tuotettuja viinejä kuningas Daavidin ja Jeesus Nasaretilaisen uskotaan aikoinaan juoneen.

Asiasta kertoi The New York Times sunnuntaina.

Tutkimusryhmää Arielin yliopistossa johtava Elyashiv Drori on hyödyntänyt Babylonian Talmudia eli noin 300–500 ajanlaskun alun jälkeen koottua juutalaisten pyhää kirjoituskokoelmaa jäljittäessään muinaisia paikallisia viinilajikkeita.

Pyhistä teksteistä on löydetty mainintoja marawi- ja jandali-rypäleistä, kertoo The New York Times.

”Pyhät tekstimme ovat täynnä viinejä ja rypäleitä – ennen kuin ranskalaiset olivat vielä alkaneet miettiäkään viinin valmistamista, me tuotimme sitä jo vientiin”, Drori sanoi.

Pyrkimys muinaisten viinien henkiin herättämiseen on osa israelilaisten viinien brändäystä, jolla pyritään erottautumaan muista viinintuotantomaista ja tunnetuista lajikkeista kuten chardonnaysta ja merlot’sta.

Samaan aikaan kyse on myös Israelin kansallisen identiteetin rakentamista.

”Meillä on ikivanha identiteetti, ja minulle sen rekonstruointi on hyvin tärkeää. Kyse on kansallisesta ylpeydestä”, Drori sanoi.

Paikallisten viinilajikkeiden hyödyntämiseen liittyy myös poliittisia kiistakysymyksiä. Myös palestiinalaisilla viininviljelijöillä on pyrkimyksiä rakentaa viinilajikkeilla omaa identiteettiään.

Itse asiassa Betlehemin lähellä Länsirannalla sijaitseva pieni viinitila Cremisan on jo vuodesta 2008 alkaen tuottanut viiniä paikallisista jandali ja marawi-rypäleistä, joista jälkimmäistä palestiinalaiset kutsuvat hamdaniksi.

”Kuten tavallista Israelissa, he julistavat falafelin, tahinan, tabulehin ja hummusin – ja nyt vielä jandali-rypäleetkin israelilaisiksi tuotteiksi”, Cremisanin vientijohtaja Amer Kardosh sanoi The New York Timesille.

”Nämä rypäleet ovat täysin palestiinalaisia rypäleitä, ja niitä kasvatetaan palestiinalaisilla viinitarhoilla.”

Lisäksi israelilaisille viinintuottajille saattaa tuottaa vaikeuksia se, että EU on marraskuusta alkaen vaatinut merkitsemään siirtokuntatuotteiksi ne, jotka on valmistettu tai tuotettu juutalaissiirtokunnissa miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Monilla israelilaisilla viinintuottajilla on viinitarhoja miehitetyille alueille perustetuissa siirtokunnissa. Kansainvälinen yhteisö pitää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisina juutalaissiirtokuntia, joita Israel on perustanut vuoden 1967 sodassa miehittämilleen alueille. Israel kiistää tämän.

Israelissa paikallisten rypälelajikkeiden tutkiminen ja kehitystyö on viety pidemmälle kuin palestiinalaisalueilla. Arkeologit ja perinnöllisyystutkijat ovat tutkineet ja analysoineet vanhoja ja hiiltyneitä rypäleen siemeniä selvittääkseen millaisia lajikkeita alueella aikoinaan käytettiin.

Tutkijat ovat löytäneet arkeologisia löydöksiä tutkimalla 70 erilaista rypälelajiketta, joista osaa on käytetty viinin tuotantoon. Näitä lajikkeita vertaillaan eläviin lajikkeisiin. Pyrkimys on tuoda markkinoille raamatullisina aikoina käytössä olleita viinilajikkeita.

Alueella on viljelty viiniä tuhansia vuosia. Viinintuotanto kuitenkin katkesi seitsemännellä vuosisadalla, kun muslimit valtasivat alueen.

1800-luvun lopulla juutalainen sionisti Baron Edmond de Rotschild käynnisti viinintuotannon uudestaan, mutta hän toi rypäleet Ranskasta.

Palestiinalaisalueilla viljelys taas on jäänyt vähäiseksi. Siitä ovat vastanneet lähinnä palestiinalaiset kristityt.

Täydennys 2.12.2015 kello 16.15: Täsmennetty miehitetyille alueille perustettujen siirtokuntien asemaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden näkökulmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat