Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA tarkentaa turistien seulontaa terroriuhan takia

Ulkomaat
 
BRENDAN MCDERMID / Reuters
Kansalliskaartin sotilas seurasi turvatarkastukseen jonottavia matkailijoita New Yorkin La Guardian lentokentällä viime keskiviikkona.
Kansalliskaartin sotilas seurasi turvatarkastukseen jonottavia matkailijoita New Yorkin La Guardian lentokentällä viime keskiviikkona. Kuva: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Washington

Yhdysvallat aikoo tarkastaa Euroopasta saapuvien matkailijoiden taustat entistä tarkemmin terroriuhkien takia. Valkoisen talon maanantaina julkaiseman tiedotteen mukaan Yhdysvaltoihin matkustavien turistien ESTA-lomakkeeseen sisällytetään kysymys siitä, onko matkustaja vieraillut ”terroristeille turvapaikan antavissa maissa”, käytännössä Syyriassa tai Irakissa.

Yhdysvallat aikoo myös tarkistaa, seulovatko viisumivapauden piiriin kuuluvat maat Yhdysvaltoihin matkustavien kansalaistensa taustat tarpeeksi huolellisesti. Ellei näin ole, Yhdysvallat voi poistaa mailta viisumivapauden.

Tarkoituksena on varmistaa, etteivät äärijärjestö Isisiin liittyneet eurooppalaiset pääse Yhdysvaltoihin viisumivapauden turvin. Pariisin terrori-iskujen jälkeen monet amerikkalaiset ovat alkaneet suhtautua epäluuloisesti paitsi syyrialaispakolaisiin, myös Euroopan maiden terrorisminvastaisiin toimiin.

Uudet toimet koskevat kaikkia niitä 38:a maata, joiden kansalaiset saavat vierailla Yhdysvalloissa ilman viisumia. Näihin kuuluvat useimmat Euroopan maat, myös Suomi. Suomalaiset voivat oleskella Yhdysvalloissa kolme kuukautta, kunhan täyttävät etukäteen netissä elektronisen matkustuslupa-asiakirjan eli ESTA:n.

Käytännössä Yhdysvaltain kotimaan turvallisuus- ja ulkoministeriön viranomaiset tarkistavat seuraavan kahden kuukauden aikana, millainen turvallisuustilanne ja seulonta Suomessa on käytössä. Uusia matkustusrajoituksia suomalaisille ei Yhdysvaltain Helsingin-konsulaatin mukaan ole näillä näkymin tulossa.

Viisumivapausohjelma perustettiin vuonna 1986, ja sen kautta Yhdysvalloissa vierailee 20 miljoonaa ihmistä vuodessa. Viisumivapaus koskee vain ohjelman piiriin kuuluvien maiden kansalaisia, ei esimerkiksi turvapaikanhakijoita.

On mahdollista, että Yhdysvaltain kongressi rajoittaa viisumivapausohjelmaa tulevaisuudessa. Kongressissa käsitellään parhaillaan useita terrorisminvastaisia aloitteita, joista osa tiukentaisi viisumivapauden ehtoja.

Esimerkiksi edustajainhuoneen republikaanijäsenen Candice Millerin lakialoite vaatisi Yhdysvaltoihin matkustavilta turisteilta entistä tarkempia henkilötietoja. Miller huomautti marraskuun lopussa politiikkaan keskittyneessä The Hill -lehdessä, että Syyrian ja Irakin konfliktialueille on matkustanut vuoden 2001 jälkeen 4500 länsimaalaista.

”Ongelma on se, että monet Isisin rekrytoinneista ovat kotoisin maista, joista saa matkustaa Yhdysvaltoihin ilman viisumia”, Miller kirjoitti The Hill-lehdessä.

Kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Jeb Johnson puolestaan huomautti uutiskanava CNN:n haastattelussa, että suurin osa viisumivapauden piirissä olevista maista on päässyt listalle, koska ne ovat turvallisia ja valvovat matkustajiaan.

”Haluamme tunnistaa ne maat, joilla on parannettavaa”, Johnson sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat