Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina aikoo pisteyttää koko kansan luotettavuuden

Kiina valmistelee järjestelmää, jossa ihmiset saavat pisteitä sen mukaan, kuinka he elävät. Jo nyt voi kerätä luotettavuuspisteitä yrityksiltä.

Ulkomaat
 
DAMIR SAGOLJ / Reuters
Työmatkalaisia odottamassa bussia Pekingiin Yanjiaosta Kiinassa. Kiina aikoo ryhtyä jakamaan kansalaisilleen pisteitä sen perusteella, miten hyvin he käyttäytyvät.
Työmatkalaisia odottamassa bussia Pekingiin Yanjiaosta Kiinassa. Kiina aikoo ryhtyä jakamaan kansalaisilleen pisteitä sen perusteella, miten hyvin he käyttäytyvät. Kuva: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Peking

Kiina on valmistelemassa järjestelmää, jossa kansalaisille annetaan pisteitä sen mukaan, miten he elävät ja noudattavat sääntöjä. Pisteillä on tarkoitus mitata kansalaisten luotettavuutta ja rehellisyyttä.

Niin sanottuja sosiaalisia pisteitä aiotaan alkaa laskea vuonna 2020, ja sen on määrä koskea kaikkia kiinalaisia.

Kansalaisen pistetiliin saattaa vaikuttaa esimerkiksi se, maksaako hän laskunsa ajallaan ja kuinka säntillisesti hän noudattaa liikennesääntöjä sekä Kiinan syntyvyydensäännöstelypolitiikkaa, tai jos hän on opiskelija, lunttaako hän tenteissä.

Järjestelmän tarkoituksena on edistää ”vilpittömyyskulttuuria” ja kitkeä väärinkäytöksiä, sanotaan Kiinan hallituksen viime vuonna julkaisemassa asiakirjassa, joka käsittelee niin sanottua sosiaalista pisteytystä.

Pitkästä ja täynnä poliittisia fraaseja olevasta asiakirjasta ei täysin ilmene, kuinka pistejärjestelmä käytännössä tullaan toteuttamaan toteutetaan ja miten sitä tarkalleen aiotaan käyttää.

Järjestelmän on kuitenkin tarkoitus toimia niin, että ihmisiä rohkaistaan olemaan luotettavia ja rehellisiä, ja heitä rangaistaan, jos he rikkovat luottamuksen.

Tarkoitus on myös ”vaalia internetin lainmukaista ylläpitämistä internetin käyttöä rehellisellä tavalla”, asiakirjassa todetaan. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi, että Kiina alkaa pisteyttää ihmisiä sen mukaan, mitä he kirjoittelevat blogeissa ja keskustelupalstoilla.

Hallituksen asiakirjassa mainitaan mahdollisuus laatia mustia listoja esimerkiksi ihmisistä, jotka osallistuvat huhujen lietsomiseen internetissä. Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen kielenkäytössä internet-huhu usein tarkoittaa kirjoittelua, joka ei ole puolueen linjan mukaista.

Yksi järjestelmän tärkeimmistä tavoitteista näyttää olevan toimia eräänlaisena luottotietojärjestelmänä. Jos kerää hyvät pisteet, voi helpommin saada esimerkiksi lainaa. Nykyisin Kiinassa ei ole kattavaa luottotietojärjestelmää, josta selviäsi, onko ihminen tai yritys aiemmin jättänyt laskujaan maksamatta.

Kiinassa on hiljattain alkanut toimia yritysten ylläpitämiä luottotietojärjestelmiä, mutta ne eivät ole täysin kattavia. Kiinan keskuspankki on antanut kahdeksalle yhtiölle luvan perustaa sellaisia, kertoo kiinalainen talouslehti Caixin.

Yksi suurimmista on Sesame Credit, joka aloitti toimintansa tänä vuonna. Sitä ylläpitää maailman suurimman verkkokauppakonsernin Alibaban rahoitusyhtiö Ant Financial Services.

Siihen kerätään tietoja esimerkiksi Alibaban verkkokaupoista ja poliisilta, kertoi valtiollinen uutistoimisto Xinhua aiemmin tänä vuonna. Järjestelmä eroaa Kiinan valtion kaavailemasta ainakin sikäli, että siihen ei ole pakko osallistua.

Alibaban järjestelmä antaa yhtiön maksujärjestelmän Alipayn käyttäjille mahdollisuuden kerätä pisteitä skaalalla, joka ulottuu 350:stä 950:een. Käyttäjä on sitä luotettavampi, mitä enemmän hänellä on pisteitä. Korkeilla pisteillä voi esimerkiksi varata hotellihuoneita ilman varausmaksua, Xinhua kertoo.

Alibaba ei ole kertonut, kuinka pisteet tarkalleen määritellään. Pisteet eivät kuitenkaan määräydy esimerkiksi sen mukaan, mitä kukin ostaa Alibaban nettikaupoista, kertoi Alibaban edustaja Britannian yleisradioyhitölle BBC:lle lokakuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat