Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraattien nousu jatkuu – jo viidennes ruotsalaisista äänestäisi puoluetta

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ruotsidemokraattien kannattaja otti selfien yhdessä puheenjohtaja Jimmie Åkessonin kanssa Malmössä 23.11.
Ruotsidemokraattien kannattaja otti selfien yhdessä puheenjohtaja Jimmie Åkessonin kanssa Malmössä 23.11. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma

Ruotsin punavihreän hallituksen suosio on heikentynyt selvästi, kun taas maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit jatkaa kasvuaan, osoittaa tilastokeskus SCB:n kahdesti vuodessa julkaisema suuri puoluekannatuskysely.

Pääministeripuolue sosiaalidemokraattien kannatus on pienentynyt yli kolme prosenttiyksikköä viime syksyn vaaleista ja yli kaksi prosenttiyksikköä toukokuun edellisestä vastaavasta kyselystä. Pienemmän hallituskumppanin ympäristöpuolueen kannatus on puolestaan pienentynyt vajaan prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta.

Stefan Löfvenin sosiaalidemokraattien kannatus on nyt 27,6 prosenttia, mikä olisi suomalaisille sosiaalidemokraateille kelpo lukema. Ruotsin sosiaalidemokraateille se on silti kyseisen mittauksen kaikkein aikojen huonoin tulos. Tilastot ulottuvat vuoteen 1972 saakka, ja edellisen kerran kannatus on ollut liki samalla tasolla vuonna 2011, jolloin puolue oli Håkan Juholtin johdolla syvässä kriisissä.

Sosiaalidemokraatit on SCB:n mittauksen mukaan menettänyt ääniä niin epätietoisille kuin maahanmuuttovastaiselle puolueelle ruotsidemokraateillekin.

”Tulokset vastaavat viime aikojen muita mittauksia, mutta emmehän me tähän ole tyytyväisiä”, sanoi sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Carin Jämtin lukemista TT:lle.

Ruotsidemokraatit sen sijaan jatkaa kasvuaan. Puolueen kannatus on nyt 19,9 prosenttia, mikä on seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin viime syksyn vaaleissa ja 5,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin toukokuun vastaavassa mittauksessa.

Ruotsidemokraatit on hyötynyt muun muassa jatkuvasta pakolaiskriisistä, joka on pitänyt sen pääkysymystä esillä viikosta toiseen. Ruotsidemokraatit on tutkimuksen mukaan saanut eniten äänestäjiä suurimmasta oppositiopuolueesta maltillisesta kokoomuksesta mutta myös sosiaalidemokraateista.

”Uskon, että meillä on mahdollisuuksia kasvaa suurimmaksi puolueeksi, se ei ole mitään, mitä vain sanon, uskon niin todella”, sanoi ruotsidemokraattien puoluesihteeri Richard Jomshof uutistoimisto TT:lle.

Puolueen kannatuksen on arveltu voivan myös voivan supistua vastaisuudessa, sillä Ruotsin hallitus ja osa oppositiopuolueista on kiristänyt hiljattain huomattavasti maahanmuuttopolitiikan linjaansa. Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvilla on näin ollen nyt useampia vaihtoehtoja valittavanaan.

Neljän puolueen porvaririntamassa muutokset ovat pieniä verrattuna viime syksyn vaaleihin. Suurimman oppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen kannatus on kasvanut vaaleista 0,2 prosenttia mutta heikentynyt 2,1 prosenttia vastaavasta mittauksesta toukokuussa. Kristillisdemokraatit eivät mittauksen mukaan yltäisi valtiopäiville vaaditun neljän prosentin äänikynnyksen yli.

Ruotsin tilastokeskuksen puoluekannatuskyselyä seurataan Ruotsissa tarkoin, koska se on kooltaan selvästi laajempi kuin useimmat muut mittaukset. Kyselyyn valittiin 9 021 äänioikeutettua, jotka valittiin maanlaajuisella satunnaisotannalla. Kyselyyn heistä vastasi 4 972.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat