Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato avaa jäsenyysneuvottelut Montenegron kanssa

Ulkomaat
 
Hazir Reka / Reuters
Nato turvaa rauhaa Montenegron naapurissa Kosovossa. Kuva on lokakuulta. Balkanin niemimaan maista Natoon kuuluvat jo Albania, Kreikka, Kroatia, Slovenia ja Turkki, ja nyt jäsenyysneuvottelut alkavat Montenegron kanssa.
Nato turvaa rauhaa Montenegron naapurissa Kosovossa. Kuva on lokakuulta. Balkanin niemimaan maista Natoon kuuluvat jo Albania, Kreikka, Kroatia, Slovenia ja Turkki, ja nyt jäsenyysneuvottelut alkavat Montenegron kanssa. Kuva: Hazir Reka / Reuters

Bryssel

Puolustusliitto Nato aloittaa jäsenyysneuvottelut Balkanilla sijaitsevan pienen Montenegron kanssa. Nato-maiden ulkoministerit päättävät diplomaattilähteiden mukaan neuvotteluiden avaamisesta huomenna keskiviikkona Brysselissä, jonne he ovat kokoontuneet säännölliseen kokoukseensa.

”Montenegron kutsuminen jäsenyysneuvotteluiden aloittamiseen olisi historiallinen päätös. Se viestittäisi sitoutumisestamme Länsi-Balkaniin”, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi AFP:n mukaan ennen kokousta pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Jäsenyysneuvottelujen odotetaan kestävän puolitoista vuotta. Edellisen kerran Nato laajeni vuonna 2009, kun Balkanin maat Kroatia ja Albania liittyivät puolustusliittoon.

Natossa on tätä nykyä 28 jäsenmaata.

Montenegron liittyminen Natoon ei tule olemaan mieleen Venäjälle, joka on menettänyt otteen entisestä itäisestä valtapiiristään ja Balkanin slaavivaltioista.

Muut mahdolliset Naton tulevat jäsenet Georgia, Makedonia ja Bosnia ja Hertsegovina joutuvat vielä odottamaan vuoroaan. Näistä kaksi jälkimmäistä eivät vielä lähimainkaan täytä jäsenyyden ehtoja, ja erityisesti Georgian jäsenyys ärsyttäisi Venäjää.

Ukrainan kriisi on jäädyttänyt Naton ja Venäjän suhteet, eikä Venäjää enää pidetä puolustusliiton strategisena kumppanina. Myös Ukraina ilmaisi viime vuonna halunsa liittyä Naton jäseneksi.

Naton ja Venäjän suhteiden rapautuminen vaikeuttaa yhteistyötä myös Syyrian kriisin ratkaisussa.

Oikaisu 1. joulukuuta klo 15.38: Kuvatekstissä oli puutteellinen luettelo Balkanin niemimaan Nato-maista. Natossa ovat jo mukana Albania, Kreikka, Kroatia, Slovenia ja Turkki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat