Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilattu ilma pilaa Pekingin tunnelman

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.
Sakea savusumu piinaa Pekingiä
Sakea savusumu piinaa Pekingiä
Kiinan pääkaupungissa on yksi vuoden pahimmista ilmansaastetilanteista. Kuva: Reuters

Aloitan lähes jokaisen aamun Pekingissä katsomalla ikkunasta ulos. Siitä saa alustavan käsityksen alkavan päivän tunnelmista.

Tiistaiaamuna ulos vilkaistuani oli pakko katsoa myös kelloa. Oli hämärää. Aivan kuin aurinko ei olisi vielä noussut.

Kellonajan perusteella ei kuitenkaan ollut enää aamuhämärä. Ilmeisesti oli vain pilvistä. Pilviä ei tosin nähnyt, ei myöskään kaikkia lähistön rakennuksia.

Niitä peitti paksu, harmaanvalkoinen saastesumu.

Asuttuani Pekingissä pian kolme vuotta osaan silmämääräisesti arvioida, onko ilmassa kuutiometriä kohden suunnilleen sata vai kaksisataa mikrogrammaa alle 2,5 mikrometrin läpimittaisia, niin sanottuja PM2.5-pienhiukkasia. Sata tai pari on melko yleinen ilmanlaatulukema varsinkin talvella. Nyt näytti kuitenkin niin tuhnuiselta, että piti tarkistaa.

JASON LEE
Moni Pekingin asukkaista käytti tiistaina hengityssuojaa saasteiden vuoksi.
Moni Pekingin asukkaista käytti tiistaina hengityssuojaa saasteiden vuoksi.

Kännykän ilmanlaatusovellus näytti lukemaa 500 ja tekstiä Beyond Index eli yli indeksin. Se tarkoittaa, että ilmanlaatuindeksi on loppunut kesken. Vain viiteensataan asti määritelty indeksi lienee kehitetty joskus puhtaampina aikoina.

Suunnilleen samoissa lukemissa ilmanlaatu oli jo maanantaina, mutta silloin oli sentään valoisaa. Päivä oli luultavasti paljolti pilvetön, ja saastesumun läpi kajastanut oranssi ympyrä oli ilmeisesti aurinko.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön ylläpitämältä Twitter-tililtä näkyy, että maanantain ja tiistain aikana Pekingin ilmanlaatu on ollut enimmäkseen yli indeksin. Kahdeksalta maanantai-iltana Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähetystön mittausasemalla oli 666 mikrogrammaa PM2.5-hiukkasia kuutiometrissä.

Pekingin hiukkasmääriä voi verrata vaikka siihen, että YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan luku ei saisi vuorokauden aikana olla keskimäärin yli 25 eikä vuoden aikana keskimäärin yli 10. Suomen pääkaupunkiseudulla PM2.5-hiukkasten vuosikeskiarvo on Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) mukaan 8–13 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Pienet PM2.5-hiukkaset ovat terveydelle haitallisempia kuin suuremmat PM10-hiukkaset, koska ne menevät hengittäessä syvälle keuhkoihin. Niistä liukenee aineita verenkiertoon.

Viime päivien kauhulukemista huolimatta Pekingin ilma ei kuitenkaan ole aina pelkkää saastesumua. Esimerkiksi viime viikon torstaina ilma oli niin kirkasta, että Pekingin keskustasta pystyi näkemään läntiset vuoret noin 30 kilometrin päässä. Pekingissä on tilastojen mukaan tänä vuonna ollut keskimäärin jopa hieman parempi ilma kuin viime vuosina. Muualla Kiinassa on Pekingiä pahempiakin paikkoja.

Saasteen määrä riippuu saastuttamisen määrästä, säästä ja vuodenajasta. Pekingissä on usein kirkas ilma, kun tuulee pohjoisesta. Talvisin saasteita on enemmän kuin kesällä, koska on usein tyyntä, ja hiiltä poltetaan lämmitystä varten.

Pekingissä asuessa saasteiden määrä vaikuttaa päivittäisiin valintoihin. Kaikkein pahimpina saastepäivinä on järkevää pysytellä sisällä, vaikka tekisi mieli lenkille. Varsinkin, jos sattuu omistamaan sisäilman hiukkasia suodattavan ilmanpuhdistimen. Ulkona kuljetaan hengityssuojain naamalla. Pekingiläisistä tosin useimmat eivät käytä hengityssuojaimia pahoillakaan keleillä.

Saaste vaikuttaa myös mielialaan, vaikka terveys muuten pysyisi kohtalaisena. Kun savusumun näkee paljaalla silmällä jopa julkisissa sisätiloissa kuten metroasemilla, tietää, ettei sitä pääse pakoon, eikä se hymyilytä.

Saasteisena, ja varsinkin hämäränä ja saasteisena päivänä, on alakuloinen tunnelma. Silloin ihmiset laahustavat Pekingin kaduilla vakavina kuin suomalaiset kaamoksessa ja räntäsateessa.

Erona on lähinnä se, että räntäsade ei ole läheskään niin myrkyllistä kuin Pekingin ilma. Eikä kaamoksen pimeyttä tarvitse hengittää.

JASON LEE
Pekingin teillä varoitettiin huonosta näkyvyydestä tiistaina.
Pekingin teillä varoitettiin huonosta näkyvyydestä tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat