Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan hallitus päätti 1 200 sotilaan lähettämisestä Isisin vastaiseen operaatioon

Ulkomaat
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Berliini. Saksan hallitus päätti tiistaina esittää 1 200 sotilaan lähettämistä Isisin vastaiseen operaatioon Syyriassa. Liittopäivät äänestää vielä päätöksestä.

Kyseessä on taisteluoperaatio, johon Saksa aikoo lähettää tiedustelutornadoja, ilmatankkauskoneita, yhden fregatin ja sotilaita johtokeskuksiin. Se on toteutuessaan Saksan suurin sotilaallinen panos ulkomailla.

Artikkeliin liittyvät

Hallituksen esityksessä Saksan operaation sanotaan tähtäävän Isin-vastaisen liittouman terrorismin vastaiseen taisteluun. Sen on määrä tukea Ranskan ja Irakin taistelua Isisiä vastaan.

Saksa rajaa toistaiseksi osallistumisensa vuoden mittaiseksi. Hallitus laskee operaation hinnaksi 134 miljoonaa euroa.

Laillinen oikeutus esityksessä perustuu YK:n 51. artiklaan, joka oikeuttaa itsepuolustukseen. YK:n turvallisuusneuvosto on määritellyt Isisin uhaksi maailmanrauhalle.

Saksan politiikassa asia etenee nopeasti. Tänään tiistaina puolueiden edustajaryhmät keskustelevat operaatiosta. Keskiviikkona ja perjantaina asia esitellään liittopäiville. Äänestyspäivä on jo tämän viikon perjantai.

”Teemme sen, mitä sotilaallisesti tarvitaan, minkä osaamme parhaiten ja mistä voimme ottaa poliittisen vastuun”, ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi ennen hallituksen tiistain istuntoa Bild -lehdelle.

Steinmeierin mukaan kamppailu Isisiä vastaan voi vaatia pidempään kuin on ajateltu. ”Isisin voittamiseksi täytyy kulkea tuntuva matka”.

Puolustusministeri Ursula von der Leyen sanoi ZDF-yleisradioyhtiölle, että Saksan joukot eivät tule tekemään yhteistyötä Syyrian hallituksen joukkojen kanssa. Hän kuitenkin mainitsi, että Syyriassa on myös yhteistyöhön sopivia joukkoja.

Saksan vasemmistopuolue Die Linke vastustaa Isisin vastaista operaatiota, etenkin koska se ”voi nostaa terrorismin vaaraa Saksassa”. Vihreiden kansanedustajien yhteistä kantaa ei ole vielä tiedossa, mutta todennäköisesti suuri osa on hallituksen esitystä vastaan. Näin arvioi tiistaina vihreiden puheenjohtaja Simone Peter.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat