Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolaisvirta Venäjältä Norjaan tyrehtyi – tiistaina rajan ylittäneitä ei ollut yhtäkään

Ulkomaat
 
HS–AFP
Denis Sinyakov
Pakolaisten on käytettävä vähintään polkupyörää rajavyöhykkeen ylittämiseen Venäjän ja Norjan välissä. Kuva marraskuun puoliväliltä.
Pakolaisten on käytettävä vähintään polkupyörää rajavyöhykkeen ylittämiseen Venäjän ja Norjan välissä. Kuva marraskuun puoliväliltä. Kuva: Denis Sinyakov

Venäjältä ei tullut Norjaan tiistaina yhtään siirtolaista, Norja tiedotti. Se asetti maanantaina poliisit raja-asemalle valvomaan, että rajanylittäjillä on Schengen-viisumi.

Tänä vuonna Norjaan on tullut Venäjältä yli 5 000 turvapaikanhakijaa. Kun HS vieraili rajalla marraskuun puolivälissä, pakolaisten määrä oli vielä kasvamassa. Erikoinen piirre Norjan ja Venäjän rajalla oli se, että turvapaikanhakijat saapuivat rajan yli polkupyörillä.

Useimmat tulijoista ovat alun perin kotoisin Afganistanista, Syyriasta, Irakista ja Iranista. Monet ovat kuitenkin asuneet Venäjällä jo vuosia.

Norja ilmoitti viime viikolla, että se lähettäisi takaisin Venäjälle siirtolaiset, joilla on Venäjän viisumi tai oleskelulupa, koska maa on turvallinen pakolaisille.

Sen jälkeen turvapaikanhakijat joutuivat palloteltavaksi kahden maan välillä.

Venäjä on käännyttänyt takaisin Norjaan ainakin 37 sieltä käännytettyä ihmistä, ilmeisesti siksi, että näillä on ollut vain kertaviisumi Venäjälle. Se on päästänyt takaisin maahan 23 monikertaviisumin haltijaa.

Norja ei ole Euroopan unionin jäsenmaa, mutta se kuuluu Schengen-alueeseen.

Se on ottanut vastaan yhteensä noin 30 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna. Useimmat heistä ovat tulleet Ruotsin kautta. Sen jälkeen kun Ruotsi otti käyttöön rajatarkastukset, pakolaismäärä myös Norjassa on tasaisesti pienentynyt.

Norjan tiukentuvan turvapaikkapolitiikan pohjoisessa on arvioitu voivan heijastua Suomen itärajalla. Aiemmin itärajan takaa Venäjältä on saapunut lähinnä yksittäisiä turvapaikanhakijoita. Heidän määränsä on hieman lisääntynyt.

Presidentti Sauli Niinistö totesi vähän aikaa sitten, että Suomen pitää seurata tarkkaavaisesti Pohjoismaiden pyrkimyksiä tiukentaa maahantulokriteereitä.

”Jos Norja toimii päättäväisemmin, pääsy Norjaan pohjoisessa vaikeutuu ja Suomeen on paljon vapaampi pääsy, minne se liikenne sitten suuntautuu? Sopii jokaisen tehdä omat päätöksensä”, Niinistö arvioi.

Lapin rajavartiolaitoksen esikunnasta kerrotaan, ettei Venäjältä ole tiistain aikana tullut Suomeen uusia turvapaikanhakijoita.

Toiviomatkat Venäjältä Norjaan kiihtyvät
Toiviomatkat Venäjältä Norjaan kiihtyvät
Norjan Kirkkoniemeen tulee yhä enemmän turvapaikanhakijoita, ja entistä useampi tulija on asunut Venäjällä jo pitkään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat