Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chicagon poliisipäällikkö sai potkut mustan pojan ampumisen takia

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Chicagon Poliisilaitos
Laquan McDonald (oikealla) käveli kohti kuolemaansa kadulla, kun toinen vasemmalla olevista poliiseista Jason Van Dyke ampui McDonaldia kuusitoista kertaa. Tapahtuma tallentui poliisiauton videolle lokakuussa 2014.
Laquan McDonald (oikealla) käveli kohti kuolemaansa kadulla, kun toinen vasemmalla olevista poliiseista Jason Van Dyke ampui McDonaldia kuusitoista kertaa. Tapahtuma tallentui poliisiauton videolle lokakuussa 2014. Kuva: Chicagon Poliisilaitos

Chicagon poliisipäällikkö sai potkut viikon jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen tiistaina. Potkujen syy oli viime viikolla julkaistu video, jossa valkoinen poliisi ampui 16 kertaa kadulla kävelevää mustaa teinipoikaa.

Tapaus sattui vuoden 2014 lokakuussa, ja viime viikolla poliisi Jason Van Dyke sai syytteen 17-vuotiaan Laquan McDonaldin murhasta. Van Dyke kiistää syyllisyytensä ja sanoo, että hän koki McDonaldin uhaksi. Poliisiautosta kuvatusta videosta kuitenkin näkyy, että McDonald kävelee kadulla kovaa vauhtia poliisiautojen ohi, kun hänet ammutaan.

Jason Van Dyke
Jason Van Dyke

Videon julkaisu johti pääosin rauhanomaisiin mielenosoituksiin, joissa chicagolaiset ovat protestoineet poliisin kovia otteita ja vaatineet poliisipäällikön eroa. Chicagon pormestari Rahm Emanuel sanoi tiistaina pyytäneensä poliisipäällikkö Garry F. McCarthya eroamaan.

”Sen sijaan että hän olisi käsitellyt ongelmaa, hänestä itsestään on tullut ongelma”, Emanuel sanoi McCarthysta The Washington Post -lehden mukaan.

Garry McCarthy
Garry McCarthy

”En voi kiistää, etteikö luottamus poliisin johtoon olisi kärsinyt ja kadonnut.”

McDonaldin kuolema on viimeisin pitkässä sarjassa tapauksia, joissa mustat miehet ovat kuolleet poliisin käsissä eri puolilla Yhdysvaltoja. Mustien luottamus poliisin on rakoillut, mikä taas on vaikeuttanut poliisien työtä. Rikosten määrä on useissa Yhdysvaltain kaupungeissa kääntynyt 20 vuotta kestäneen alamäen jälkeen nousuun.

Samaan aikaan vaatimukset puuttua poliisin koviin otteisiin ovat lisääntyneet, ja poliiseja vastaan on nostettu syytteitä. Tällä viikolla Yhdysvalloissa alkoi oikeudenkäynti kuutta baltimorelaispoliisia vastaan.

Heitä syytetään mustan Freddie Grayn kuolemasta huhtikuussa. Gray pantiin käsirautoihin ja makaamaan pää edellä poliisiauton lattialle, ja ajomatkan aikana hänen selkärankansa murtui.

Valamiehistön valinta Grayn tapauksessa kertoo, miten vaikea poliisin ja mustien suhde monissa suurkaupungeissa on. The New York Times -lehden mukaan valamiehiksi haastatelluista 75 ihmisestä yli puolet kertoi, että he itse tai heidän perheenjäsenensä on ollut joko rikoksen uhri, poliisitutkinnan kohde, syytteessä tai vankilassa.

FRANK POLICH / Reuters
Jason Van Dyke poistui Chicagon oikeustalolta marraskuun lopulla.
Jason Van Dyke poistui Chicagon oikeustalolta marraskuun lopulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat