Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin syytti Turkkia Isisin öljyn ostamisesta

Ulkomaat
 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kiisti tiistaina jyrkästi Venäjän syytteet Turkin tekemästä öljykaupasta terroristijärjestö Isisin kanssa, uutistoimisto AFP kertoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina, että Turkki ampui viime viikolla alas venäläisen rynnäkkökoneen turvatakseen Isisin kanssa käymänsä öljykaupan.

”Meillä on kaikki syyt päätellä, että päätös ampua koneemme alas johtui halusta suojella öljykuljetuksia Turkin rajalle, suoraan satamiin, joissa öljy lastataan säiliöaluksiin”, Putin sanoi maanantaina Pariisissa ilmastokokouksen yhteydessä.

”Me olemme saaneet lisätietoa, joka ikävä kyllä vahvistaa sen, että Isisin ja muiden terrorijärjestöjen alueilla tuotettua öljyä kuljetetaan Turkkiin teollisessa mittakaavassa”, Putin sanoi

Turkki kiisti tiistaina syytteen jyrkästi. ”Jos väität jotain, sinun pitäisi todistaa se”, presidentti Erdoğan vastasi.

”Sanon nyt jotain painavaa. Jos sellainen syytös todistettaisiin, valtiomme kunnia vaatisi, että minä en enää pysyisi virassani”, hän sanoi valtiollisen Anatolia-uutistoimiston mukaan.

Erdoğan oli ehdottanut Putinille kahdenvälistä tapaamista Pariisissa ilmastokokouksen yhteydessä, mutta Putin kieltäytyi tarjouksesta maanantaina.

Turkki pudotti venäläisen Suhoi Su-24 -pommikoneen tiistaina 24. marraskuuta.

Putin määräsi lauantaina Turkille talouspakotteita muun muassa hedelmien ja vihannesten ja lomamatkojen myyntiin.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi maanantaina pakotteiden olevan ”ensimmäinen askel”. Seuraavaksi Moskova aikoo rajoittaa turkkilaisten kuljetusyritysten toimintaa ja rakennussopimuksia.

Maiden välisiin energiaprojekteihin pakotteet eivät kuitenkaan ulotu.

Venäjä on vaatinut Turkilta anteeksipyyntöä. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoi maanantaina, että Turkki ei aio pyytää anteeksi, koska ilmatilaa loukkaavan koneen alasampuminen on ”velvollisuus”.

Yksi venäläinen lentäjä kuoli ja toinen saatiin pelastettua alasampumisessa.

Venäjä on väittänyt, että kone ei ollut Turkin ilmatilassa ja että se oli antanut Turkille ennakkovaroituksen lentoreitistään.

Turkin Nato-liittolainen Yhdysvallat tukee Turkin versiota.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Elizabeth Trudeau sanoi maanantaina Britannian yleisradion BBC:n mukaan, että ”Turkilta ja omista lähteistämme saatujen tietojen mukaan Venäjän lentokone loukkasi Turkin ilmatilaa”.

Trudeaun mukaan ennakkovaroitusta ei ollut saatu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat