Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtäimessä Syyria – Britannia päättämässä tänään ilmaiskuihin osallistumisesta

Ulkomaat
 
AMMAR ABDULLAH
Syyrialainen mies tutki tuhoutuneen parkkialueen raunioita al-Danan kaupungissa Syyriassa. Aktivistien mukaan alue tuhoutui venäläisten tekemissä ilma-iskuissa marraskuussa. Länsi on syyttänyt Venäjää al-Assadin vastaisten kapinallisten ja etnisten turkkilaisten pommittamisesta Isisin sijaan.
Syyrialainen mies tutki tuhoutuneen parkkialueen raunioita al-Danan kaupungissa Syyriassa. Aktivistien mukaan alue tuhoutui venäläisten tekemissä ilma-iskuissa marraskuussa. Länsi on syyttänyt Venäjää al-Assadin vastaisten kapinallisten ja etnisten turkkilaisten pommittamisesta Isisin sijaan. Kuva: AMMAR ABDULLAH
Fakta

Epäyhtenäinen rintama Isisiä vastaan

 Britannian alahuone äänestää keskiviikkona Isisin vastaisista ilmaiskuista Syyrian puolella.

 Myös Saksan liittopäivät äänestää keskiviikkona, antaako Saksa sotilasapua puskurialueelle sekä tiedustelukoneita Syyriaan.

 Yhdysvallat johtaa Isisin vastaista rintamaa. Ilmaiskut Irakin puolella alkoivat elokuussa 2014 ja Syyrian puolella syksyllä 2014. Isisiä vastaan on isketty yli 7 000 kertaa.

 Ranska aloitti Isisin vastaiset ilmaiskut Syyriassa syyskuun lopussa 2015.

 Yhdysvaltain rintamaan kuuluvat myös Arabiemiraatit (UAE), Bahrain, Jordan, Qatar ja Saudi-Arabia.

 Venäjä aloitti pommitukset Syyriassa syksyllä 2015 ja kuuluu Bashar al-Assadin tukijoihin. Länsi on syyttänyt Venäjää al-Assadin vastaisten kapinalaisten sekä etnisten turkkilaisten pommittamisesta Isisin sijaan.

 Turkin pudotettua venäläisen hävittäjän lähellä Syyrian rajaa Nato-maa Turkin ja Venäjän suhteet tulehtuivat. Kireä tilanne vaikeuttaa Isisin vastaista taistelua.

Lontoo

Britannian parlamentin alahuoneen on määrä päättää tänään keskiviikkona, lähteekö Britannia mukaan jihadistien vastaisiin pommituksiin Syyrian ilmatilassa.

Liittoutuneet toivovat Britannian mukaantuloa, ja pääministeri David Cameronin mielestä se on jopa Britannian moraalinen velvollisuus. Cameron on halunnut laajentaa Isisin vastaisia iskuja Irakin ilmatilasta Syyrian puolelle jo kuukausien ajan.

Cameronin konservatiivihallituksen voitto Syyria-äänestyksessä näyttää hyvin todennäköiseltä. Täysin varma se ei kuitenkaan ole.

Ilmaiskuilla on alahuoneessa äänekäs vastustajajoukko. Näkyvimpänä joukossa seisoo oppositiojohtaja eli labourin Jeremy Corbyn, joka ilmoitti jo viime viikolla äänestävänsä vastaan.

Corbyn antaa kuitenkin työväenpuolueen kansanedustajille vapaat kädet päättää kannastaan. PA-uutistoimiston tiistaisen arvion mukaan ainakin 150 labourin 231 kansanedustajasta äänestää iskuja vastaan, ja 50 puolesta.

Labourin loppujoukon kanta on yhä epävarma.

Lähes kaikki konservatiivit äänestävät iskujen puolesta. Ehdottomasti vastaan on kolmanneksi suurin puolue eli Skotlannin kansallispuolue SNP.

SUZANNE PLUNKETT
Britannian pääministeri David Cameron.
Britannian pääministeri David Cameron.

Ilmaiskujen vastustajat muistuttavat kärkkäästi Irakin sodasta, johon Britannia lähti vuonna 2003 heppoisin perustein. Irakin sota pilasi samalla silloisen pääministerin eli labourin Tony Blairin poliittisen perinnön.

Pariisin terrori-iskut marraskuun 13. päivänä käänsivät kuitenkin monen brittipoliitikon mielen Syyrian-iskuille myönteiseksi.

Asiaan vaikuttaa myös se, että Britannian tiedetään olevan Isisin ja muiden terroristien iskujen mahdollinen kohde. Britanniasta on lähtenyt ainakin 700 taistelijaa Isisin riveihin.

Mielipidemittausten mukaan myös tavalliset britit ovat Syyrian ilmaiskujen kannalla. Tuoreen mittauksen mukaan iskuja tukee lähes 60 prosenttia briteistä, kun vastustajia on hieman yli 20 prosenttia.

Viime lauantaina Lontoossa järjestetty Syyrian ilmaiskujen vastainen mielenosoitus keräsi huomattavasti ennakoitua vähemmän osallistujia. Pommituksia vastustamassa oli lähteestä riippuen vain 1 000–5 000 mielenosoittajaa.

Cameron on viivytellyt Syyria-äänestyksen järjestämistä, sillä hän on halunnut olla mahdollisimman varma alahuoneen tuesta. Elokuussa 2013 Cameron hävisi äänestyksen iskujen aloittamisesta Syyrian hirmuhallitsijaa Bashar al-Assadia vastaan.

”Hallitus on hyväksynyt suositukseni äänestyttää alahuoneessa sotatoimista Syyriassa osana laajempaa strategiaa”, Camereron twiittasi tiistaina.

Mahdollisuuden lähteä maasotaan Syyriassa Cameron on torjunut jo aiemmin.

Sotatoimia vastustava työväenpuolueen Corbyn nauttii yhä suurta suosiota omiensa ja ruohonjuuritason joukossa.

Labourin kansanedustajien piirissä Corbynista ei sen sijaan pidetä. Hänet nähdään heikkona ja hajottavana hahmona, jolla ei ole oppositiojohtajalta vaadittavia kykyjä. Syyria-kiista uhkaakin repiä puolueen entistä pahemmin kahtia.

Poliittisesti tilanteesta hyötyy Cameronin konservatiivihallitus, jota vastassa on heikko ja hajanainen oppositio.

Cameron on luvannut parlamentille perusteellisen keskustelun Syyrian tilanteesta ennen ratkaisevaa äänestystä. Ennakkotietojen mukaan alahuoneen Syyria-keskustelu alkaa keskiviikkona noin kello 13.30 Suomen aikaa.

Äänestämään päästään todennäköisesti vasta kello 22 jälkeen. Silloin Suomessa on jo torstai.

Jos alahuone näyttää vihreää valoa, Britannia voi aloittaa iskut piankin. Valmiustilassa on jopa kymmenen Tornado GR4s -hävittäjää Brimstone-ohjuksineen ja Paveway-pommeineen.

Korjaus 2.12. kello 8:30: Ranska aloitti ilmaiskut Isisiä vastaan syyskuun lopussa eikä Pariisin terrori-iskujen jälkeen, kuten fakta-osiossa kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat