Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan vyöry muuttaa Afrikkaa – uudet moottoritiet, radat ja satamat vauhdittavat kauppaa

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl / HS
Kiinalaiset viimeistelivät alkusyksystä kaupunkirataa Etiopian pääkaupungin Addis Abeban keskustassa.
Kiinalaiset viimeistelivät alkusyksystä kaupunkirataa Etiopian pääkaupungin Addis Abeban keskustassa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Johannesburg

Zimbabwe! Kiinan presidentti Xi Jinping aloitti Afrikan-vierailunsa tiistaina tietenkin juuri Zimbabwen presidentti Robert Mugaben luota.

Mugabessa tiivistyy Kiinan ja länsimaiden erilainen tapa toimia Afrikassa.

Lännelle Mugabe on vanha despootti, josta poliittisista syistä haluttaisiin eroon.

Kiinalle Mugabe on yhä johtaja, ja Kiinan mielestä kenen tahansa johtajan kanssa voi tehdä bisnestä.

Lännessä on muutenkin katsottu otsa kurtussa Kiinan rynnistystä Afrikassa. Meno on kuitenkin jatkunut jo 15 vuotta. Ja tulokset näkyvät.

Olin elokuussa Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa ja mietin, mitenkähän sieltä pääsee eteläisempään maalaiskaupunkiin. Selvisi, että sinne pääsee sileää monikaistaista moottoritietä pitkin – johon verrattuna Helsingistä lähtevä kolmostie näyttää kärrypolulta.

Moottoritie oli tietenkin kiinalaisten rakentama. Niin on suuri osa kaikesta uudesta infrastruktuurista eri puolilla valtavaa Afrikkaa. On uusi rautatie Keniassa, lentokentän laajennus Tansaniassa, satama Angolassa ja lukuisia muita suurhankkeita.

”Kiinan toiminta Afrikan infrastruktuurin kehittämisessä on ollut merkittävää”, eteläafrikkalainen Centre for Chinese Studies (CCS) sanoo raportissaan.

Sillä on väliä, kestääkö matka kaupungista toiseen koko päivän vai kaksi tuntia. Hyvä tie on konkreettinen saavutus. Kiinan toimien ymmärtäjät Afrikassa huomauttavat, että yhtä näkyviä tuloksia ei aina ole saatu vuosikymmenten aikana poliittisemmasta yhteistyöstä länsimaiden kanssa.

Kiinan globalisaatiossa iso käänne oli liittyminen Maailman kauppajärjestö WTO:hon vuonna 2001. Kiinaksi tapahtumaa kuvattiin näppärästi sanoilla ”ru shi”, eli astua maailmaan.

Afrikkaan astumisen jalanjälki on ollut melkoinen:

Vuonna 2000 kauppa Kiinan ja Afrikan välillä oli arvoltaan noin 10 miljardia dollaria. Viime vuonna: 222 miljardia.

Kiina on nykyisin Afrikan 54 valtion suurin kauppakumppani.

Kiinaan päin Afrikasta menee pääasiassa luonnonvaroja, kuten mineraaleja, öljyä ja kaasua. Yksi syy Kiinan intoon rakentaa parempia kulkuyhteyksiä on tietenkin itsekäs. On sen etu, että hyödykkeet liikkuvat liukkaasti.

Kiinan rakennushankkeisiin liittyy myös huolia ympäristövaikutuksista, työn laadusta ja paikallisten hyödyttämisestä, sanoo CCS:n raportti.

Samoja huolia on kuitenkin myös afrikkalaisten ja länsimaisten yritysten kanssa.

Kiinan investoinnit Afrikkaan kulkevat pääasiassa valtion ohjauksessa olevan China Exim Bankin kautta. Vuosina 2001–2010 se investoi Afrikkaan enemmän kuin Maailmanpankki, huomauttaa Etelä-Afrikan ulkopoliittisen instituutin Kiina-yksikön katsaus.

Afrikan maiden johtajat ovat ilolla ottaneet uuden rahoituksen vastaan. Kansa ei ole aina yhtä innoissaan. Se ainakin on tuntuma keskusteluistani yli kymmenessä Afrikan maassa tänä vuonna.

Maputosta Accraan kiinalaiset pysyttelevät yleensä omissa oloissaan uusissa ”kiinalaiskortteleissaan”. Paikalliset suhtautuvat heihin varautuneesti. Usein syynä on epämääräinen epäily, että pian kiinalaiset hallitsevat koko maata.

Kiinan rahoitus -ja rakennusaalto on kuitenkin merkittävältä osalta vaikuttanut ilmiöön, jota kutsutaan ”Afrikan kasvutarinaksi”. 2000-luku on ollut Afrikassa toiveikkainta aikaa vuosikymmeniin. Talouskasvu on ollut nopeampaa kuin länsimaissa.

Muutoksesta on seurannut myös riippuvuussuhde. Nyt kun Kiinan talouskasvu hidastuu, suurimpia kärsijöitä ovat Afrikan maat. Vuoden alkupuoliskolla Kiinan tuonti Afrikasta laski 40 prosenttia. Myös investoinnit hidastuivat.

Presidentti Xi jatkaa vierailuaan Etelä-Afrikkaan, jossa hän osallistuu Kiinan ja Afrikan johtajien huippukokoukseen.

Siellä ei tulla kuulemaan poliittisia saarnoja. Kyse on liikesuhteesta.

Korjaus 2.12. klo 10.32: Afrikassa toimii noin 2 500 kiinalaisyritystä. Kaikkien yritysten määrä on paljon suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat