Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko natsien kultajuna totta? Tavoitimme etsintöjä johtaneen professorin

Ulkomaat
 
Natsien kultajuna löytyi Puolasta
Natsien kultajuna löytyi Puolasta
Legendaarista natsien kultajunaa on etsitty vuoroin Puolan, Tšekin ja Saksan rajaseudulta. Lounaispuolalaisen Wałbrzychin kaupungin edustajat vahvistivat keskiviikkona, että juna on paikannettu kaupungin alueelta. Toimittaja: Hannes Nissinen, grafiikka: Next Media.

Aarrejunajahdista kuuluisaksi tullut puolalaiskaupunki jännittää, vahvistavatko maa- ja kallioperämittaukset lopultakin historiallisen sensaation lähipäivinä.

Wałbrzychin kaupungintalolla järjestetään HS:n tietojen mukaan 15.joulukuuta virallisten tutkimustulosten julkistaminen väitetystä natsien junakätköstä.

Krakovan vuoriteollisuuden korkeakoulun AGH:n tutkijaryhmä on valmistanut selonteon maankamaran mittauksistaan ”kultajunan” oletetulla kätköpaikalla.

”Luovutamme tiedot luottamuksellisesti kaupunginjohtajalle nyt joulukuun ensimmäisen viikon aikana. Emme kommentoi tuloksia ennen, vaikka taivuttelijoita riittää”, ryhmää vetänyt emeritusprofessori Jan Madej valottaa HS:lle.

Arvostetun akatemian geofysiikan laitosta vuosia johtanut professori kokosi yhdeksän hengen ryhmän, joka kävi läpi puolen hehtaarin alueen maastossa marraskuussa.

Tätä ennen valtionrautateiden työmiehet olivat raivanneet pöheikköisen pengeralueen puhtaaksi ja armeijan miinanraivaajat varmistaneet maaperän sodanaikaisten räjähteiden ja kemiallisten aseiden varalta.

Krakovalaisen korkeakoulun retkikuntaan kuului geofysiikan ja maanmittauksen kokeneita tutkijoita ja opiskelijoita. He selvittivät kolmella menetelmällä oletetun junan sijaintia.

Pete Aarre-Ahtio
Lounais-Puolassa Wałbrzychin kaupungissa kulkee junarata, jonka varrelta kaupungissa asuva Piotr Koper väittää löytäneensä todisteita natsien kätkemästä juna-aarteesta.
Lounais-Puolassa Wałbrzychin kaupungissa kulkee junarata, jonka varrelta kaupungissa asuva Piotr Koper väittää löytäneensä todisteita natsien kätkemästä juna-aarteesta.

Saksalaissotilaat kätkivät sitkeiden huhujen ja väitteiden mukaan panssarijunan salaiseen rautatietunneliin silloin Waldenburgiksi kutsutun kaupungin liepeille aivan toisen maailmansodan lopussa 1945. Saksa luovutti Ala-Sleesian alueen Puolalle sodan jälkeen.

Natsit lastasivat tarinan mukaan erikoisjunaan kultaa ja ryöstösaaliita ja kiidättivät ne neuvostoarmeijan alta pois suurkaupunki Breslausta, nykyisin Wrocławista. Juna olisi ajettu pistoraidetta tunneliin 65. kilometrin kohdalla Wrocławista.

”Olen kuullut yli 40 vuotta junan arvoituksesta”, professori Madej sanoo.

Huhuja lietsovat alueen natsimenneisyys. Saksan natsijohto takavarikoi alueen ylpeyden Ksiazin linnan toisen maailman sodan aikana ja aloitti sen alla mittavat tunnelityöt. HS vieraili linnassa vuonna 2013.

Madej painottaa, että AGH:n tutkijat ilmoittautuivat kenttätutkimuksiin Wałbrzychiin vain ja ainoastaan puolustaakseen geofysiikkojen ja maanmittaajien ammattitaitoa amatööreiltä.

”Etsintöihin on tarjoutunut hämmästyttävä määrä ihmisiä, joilla ei ole vaadittavaa valmiutta geofysiikan tuntemiseen ja menetelmien oikeanlaiseen toteuttamiseen”, hän tähdentää.

Pete Aarre-Ahtio
Puolassa Wałbrzychin kaupungissa sijaitsevan Ksiazin linnan alla on natsien rakennuttama tunneliverkosto. Nyt saman kaupungin alueelta etsitään natsien kätkemää kultajunaa, josta on huhuttu vuosikymmeniä.
Puolassa Wałbrzychin kaupungissa sijaitsevan Ksiazin linnan alla on natsien rakennuttama tunneliverkosto. Nyt saman kaupungin alueelta etsitään natsien kätkemää kultajunaa, josta on huhuttu vuosikymmeniä.

Madejn ryhmä valitsi haettavan kohteen mukaan työkaluiksi magnetometrin, gravimetrin ja maatutkan.

”Ensisijaisesti hyödynsimme magneettista menetelmää. Mittasimme magnetometrillä muutoksia maan luonnollisessa magneettikentässä. Etsimmehän junaa, ja otaksumme, että ainakin veturi ja pyörät ovat terästä. Menetelmällä pitäisi löytyä näin valtava määrä magnetoituvaa terästä”, hän selostaa.

Puolan Discovery-kanavan kuvaajat seurasivat yliopistoväen tutkimuksia ja myös kustansivat matkan.

Kultajunahuumassa paistatteleva Wałbrzychin kaupunki värväsi AGH:n lisäksi maa- ja kallioperämittauksiin lukuisista halukkaista myös väitetyn junan löytäjäkaksikoksi kutsutut miehet. Wałbrzychin kaupungista kotoisin oleva Piotr Koper ja saksalaiskumppani Andreas Richter synnyttivät kohun loppukesästä, kun he väittivät saaneensa pitävät todisteet mysteerin ratkaisemiseksi.

Koperin ja Richterin ryhmä on mitannut ”löytöaluetta” nyt kahteen otteeseen maatutkalla omalla kustannuksellaan. Kummallakaan miehellä ei ole vaadittavaa tietämystä laitteen käyttöön eikä tulosten analysointiin. Siksi he täydensivät viikonloppuna mittauksia ammattiasiantuntijan kanssa, paikallislehti Gazeta Wrocławska kertoi maanantaina.

Kaksikko ei halunnut kommentoida edistymistään HS:lle.

”Arvaatte, että meillä on kova työ tutkimustulosten työstämisessä”, heiltä tulleessa sähköpostissa kerrotaan.

Kaupunki on antanut mittausluvan myös kansalliselle geologian laitokselle, joka saapuu maastoon ensi viikolla, Wałbrzychin kaupungintalon edustaja kertoo. Yksikään ryhmä ei saa kaivella tai porata maankamaraa.

Kultajunasta veistellään sosiaalisessa mediassa vitsejä, ja useat pitävät sensaatiota nolona hölynpölynä. Varsovalainen rokkiyhtye Perfect juhlisti äskettäin kolmekymmenvuotistaivaltaan poseeraamalla lapiot käsissä Wałbrzychissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat