Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli kolmesataa valasta löytyi kuolleena Chilessä

Ulkomaat
 

Syrjäisestä etelächileläisestä poukamasta on löytynyt yli 300 kuollutta seitivalasta, tutkijat paljastivat myöhään tiistai-iltana.

Ainakin 337 seitivalaan joukkokuoleman syy on yhä epäselvä.

”Siellä oli maailmanlopun näkymä. En ollut ikinä nähnyt mitään sellaista”, Huinay-keskuksen tutkija Vreni Haussermann sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tutkijat alkoivat selvittää asiaa kuultuaan huhtikuussa 20 seitivalaan kuolleen rannalle syrjäisellä alueella Chilen Patagoniassa noin 2 000 kilometriä Santiagosta etelään.

Lennettyään alueen yli kesäkuussa, he ymmärsivät joukkokuoleman olleen paljon odotettua isompi. Rannalla oli ainakin 337 kuollutta valasta, ”sekä ruumiita että luurankoja”, Haussermann kertoi AFP:lle.

AP:n mukaan ruumiita oli 305 ja luurankoja 32. Luvut on saatu ilmasta otettujen valokuvien ja satelliittikuvien perusteella.

”Siellä on vielä paljon alueita, joihin emme ole päässeet. Todennäköisesti kuolleita valaita on enemmän”, hän sanoi.

Ryhmä kertoi asiasta tiistaina. Uutistoimisto AP:n mukaan se ei kuitenkaan vielä halua julkaista selvitystensä tuloksia.

Kyseessä jo joka tapauksessa todennäköisesti suurin valaiden joukkokuolema. Valaita ajautuu satunnaisesti rannoille, joista ne ei eivät pääse itse pois, mutta kyse on yleensä huomattavasti pienemmistä määristä.

Tutkijoiden mukaan valaista ei ole löytynyt vammoja, joten kuolinsyyksi epäillään virusta tai myrkyllisiä leväkukintoja, joita valaat olisivat syöneet.

Meribiologit ovat myös sanoneet merien lämpenemisen olevan valaille vaarallista, sillä se tuhoaa niiden ravintoa ja sekoittaa vanhoja muuttoreittejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat