Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustelut Myanmarin vallanvaihdosta alkoivat

Ulkomaat
 
Soe Zeya Tun
Aung San Suu Kyi tapasi keskiviikkona Myanmarin istuvan presidentin Sein Theinin. Suu Kyi kuvattuna marraskuussa maan parlamentissa.
Aung San Suu Kyi tapasi keskiviikkona Myanmarin istuvan presidentin Sein Theinin. Suu Kyi kuvattuna marraskuussa maan parlamentissa. Kuva: Soe Zeya Tun

Myanmarissa alkoi keskiviikkona keskustelut vallanvaihdosta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Marraskuussa ylivoimaisesti vaalit voittaneen NLD puolueen johtaja Aung San Suu Kyi ja presidentti Thein Sein tapasivat ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen.

NLD voitti marraskuun vaalit huimalla äänivyöryllä maassa, joka on ollut vuosikymmeniä sotilasvallan alainen. NLD sai kaikkiaan noin 80 prosenttia maan parlamentin paikoista.

Myanmar on saamassa ensimmäisen demokraattisin keinoin valitun hallituksen sitten 1960-luvun. Sekä presidentti Thein Sein että armeijan päällikkö Min Aung Hlaing ovat luvanneet sujuvan vallanvaihdon tammikuussa.

”Älkää olko huolissanne vallansiirrosta”, presidentti totesi vaalien jälkeen marraskuussa.

Presidentti Theinin edustaja kertoi BBC:lle, että presidentin tapaaminen Suu Kyin kanssa kesti 45 minuuttia ja keskittyi siihen, kuinka valta saadaan siirrettyä rauhassa Suu Kyin johtamille demokraateille.

Thein Sein on entinen kenraali, joka luopui univormustaan viisi vuotta sitten Myanmarin sotilasjuntan siirryttyä sivuun.

Länsimaat ovat olleet tyytyväisiä köyhän Myanmarin demokratiakehityksestä ja poistaneet pakotteitaan. Kriitikoiden mukaan kenraalit kuitenkin vetelevät yhä naruja kulisseissa. Iso osa taloudesta on myös juntan entisten johtajien käsissä.

Maan perustuslain uskotaan nousevan vielä kiistakapulaksi NLD:n ja armeijan välillä.

Se suojaa vallanjakojärjestelmiä armeijan ja vaaleilla valitun hallituksen välillä huolimatta äänestystuloksista.

Parlamentissa on kiintiö armeijan edustukselle, joka käytännössä antaa näille oikeuden estää muutokset perustuslakiin. Perustuslaki myös estää Suu Kyin nousemisen presidentiksi, sillä sen mukaan presidentillä ei voi olla ulkomaalaisia puolisoita tai lapsia.

Suu Kyin kuollut mies oli Britannian kansalainen, kuten pariskunnan pojatkin.

Aung San Suu Kyi on ottanut sovittelevamman roolin armeijan suhteen vaalivoiton jälkeen.

Vielä kesäkuussa hän arvosteli kovin sanankääntein armeijan päällikköä Aung Hlaingia tämän vaikutusvallasta lainsäätäjiin, kun armeijan ohjaama hallitus äänesti veto-oikeutensa säilyttämisestä.

”Hän ei ole kansan valitsema, joten miksi hänen pitäisi saada tehdä päätöksiä”, Suu Kyi sanoi tuolloin.

Aung San Suu Kyi voitti Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991, mutta vastaanotti sen vasta 2012. Hän johdatti Kansallinen demokratia -puolueensa vaalivoittoon 1990, mutta maan sotilasjuntta mitätöi tuloksen.

Suu Kyi vietti seuraavista 21 vuodesta kotiarestissa yhteensä 15. Hän sai ajoittain tavata kannattajiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat