Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato kutsuu Montenegron jäsenekseen – Venäjä varoitti seurauksista Montenegrolle

Varsinaisen liittymisprosessin on arvioitu kestävän vuodesta puoleentoista vuoteen.

Ulkomaat
 
John Tyys / Reuters
Montenegron puolustusministeri Milica Pejanovic (vas.) ja ulkoministeri Igor Luksic istuivat keskiviikkona Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin (oik.) vieressä Naton ulkoministerikokouksessa Brysselissä.
Montenegron puolustusministeri Milica Pejanovic (vas.) ja ulkoministeri Igor Luksic istuivat keskiviikkona Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin (oik.) vieressä Naton ulkoministerikokouksessa Brysselissä. Kuva: John Tyys / Reuters

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden ulkoministerit päättivät keskiviikkoaamuna kutsua Montenegron virallisesti jäsenekseen.

Pian tämän jälkeen Venäjän liittoneuvoston puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Viktor Ozerov ilmoitti Venäjän lopettavan yhteistyöohjelmat Montenegron kanssa, mikäli Montenegro liittyy Natoon. Ozerovin kommentista kertoi uutistoimisto Ria Novosti.

Myös Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Montenegron jäsenyydestä seuraavan Venäjän vastatoimia.

”Moskova on aina kaikilla mahdollisilla tasoilla huomauttanut, että Naton jatkuva laajeneminen, Naton sotilaallisen infrastruktuurin itään, voi tietenkin johtaa vain vastavuoroisiin toimiin idästä, eli Venäjältä, jotta voisimme taata turvallisuutemme ja tukea etujen tasapainoa”, Peskov sanoi toimittajille Ria Novostin mukaan.

Varsinaisen liittymisprosessin on arvioitu kestävän vuodesta puoleentoista vuoteen. Sen jälkeen Montenegrosta on tulossa Naton 29. jäsenmaa.

Jäsenyys sementoidaan todennäköisesti Naton huippukokouksessa heinäkuussa Varsovassa.

”Onnittelemme Montenegroa”, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Reutersin mukaan samalla, kun ulkoministerit ”osoittivat raikuvasti suosiotaan”.

”Tämä on kauniin liiton alku.”

Ennen jäsenhakemustaan Montenegro on yrittänyt uudistaa asevoimiaan.

Balkanilla sijaitseva Montenegro itsenäistyi 2006. Sitä ennen se oli muodostanut yhdessä Serbian kanssa Jugoslavian liittotasavallan ja vuodesta 2003 Serbian ja Montenegron valtioliiton.

Montenegron ja Serbian välit olivat käytännössä poikki, kun Nato pommitti Serbiaa Kosovon sodan yhteydessä 1999.

Adrianmeren rannalla sijaitsevassa maassa on 650 000 asukasta.

Venäjä on toistuvasti kertonut vastustavansa Naton laajenemista, erityisesti Georgian sodan jälkeen 2008. Montenegroa on kutsuttu Venäjällä leikillisesti ”Moskovaksi meren rannalla”, koska se on venäläisten suosiossa.

Naton diplomaattilähteiden mukaan kutsun esittäminen Montenegrolle on myös viesti Venäjälle, Reuters kertoo. Viestinä on, ettei Venäjällä ole veto-oikeutta Naton laajenemiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat