Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Al-Qaida valtasi kaksi kaupunkia sekasortoisessa Jemenissä

Ulkomaat
 
NAIF RAHMA / Reuters
Paikalliset ajoivat moottoripyörillä sodan raunioittamien talojen ohi Saadan kaupungissa Jemenissä tiistaina.
Paikalliset ajoivat moottoripyörillä sodan raunioittamien talojen ohi Saadan kaupungissa Jemenissä tiistaina. Kuva: NAIF RAHMA / Reuters

Terroristijärjestö al-Qaida on vallannut kaksi kaupunkia eteläisessä Jemenissä, paikalliset asukkaat ja taistelijat kertoivat keskiviikkona uutistoimistoille.

Paikallisten mukaan al-Qaidan taistelijat tekivät yllätysiskut Zinjibarin ja Jaarin kaupunkeihin, pystyttivät kaupunkien ulkopuolelle tiesulut ja ilmoittivat valtauksesta kaupunkilaisille kovaäänisten kautta aamurukousten jälkeen.

Valtaukset olivat tuorein esimerkki siitä, kuinka terroristijärjestöt käyttävät hyväkseen Jemenin sekasortoa. Jemenin keskushallinto on romahtanut ja Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut jo kahdeksan kuukautta presidentin syrjäyttäneitä shiialaisia huthi-kapinallisia.

Huthit valtasivat laajoja alueita Jemenistä viimeisen vuoden aikana.

”Tällä kertaa al-Qaida tuli, kun jäljellä ei ollut mitään valtiollisia instituutioita. Al-Qaeda käytti tätä hyväkseen”, Zinjibarissa asuva Fadl Mohammed Mubarak sanoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersille.

Arabian niemimaan Al-Qaida valtasi kaupungit edellisen kerran 2011, kun keskushallinto oli heikko niin sanotun arabikevään aikana. Arabikevät johti silloisen presidentin Ali Abdullah Salehin eroon.

Jemenin armeija valtasi al-Qaidan emiraatiksi julistamat kaupungit vuoden kuluttua. Ne sijaitsevat noin 50 kilometriä Adenista itään.

Nyt Jemenissä yhdellä puolella ovat huthit, joiden kanssa näiden entinen vihollinen Saleh on liittoutunut. Toisella puolella ovat Salehin seuraaja Abd-Rabbu Mansour Hadi, tälle uskolliset joukot sekä Saudi-Arabian johtama liittouma.

Näiden välissä toimii äärijärjestöjä, jotka sotivat tarvittaessa kaikkia vastaan.

Huthit ajoivat Hadin aluksi pois pääkaupungista Sanaasta. Kun huthit alkoivat lähestyä tärkeää satamakaupunkia Adenia, Hadi pakeni Saudi-Arabiaan. Sen jälkeen Saudi-Arabia alkoi pommittaa hutheja.

Saudi-Arabia on syyttänyt Irania huthien tukemisesta, minkä Iran kiistää. Saudi-Arabia ja Iran kilpailevat alueellisesta herruudesta, minkä vuoksi Saudi-Arabia pelkää pienen naapurinsa joutumista Iranin vaikutuspiiriin.

Reutersin haastattelemat diplomaattilähteet syyttivät tiistaina Hadia YK:n suunnittelemien rauhanneuvottelujen sabotoinnista, vaikka kaikki osapuolet virallisesti korostavat rauhan merkitystä.

”Hadi on yrittänyt lopettaa kaikki neuvottelut, sillä hän tietää millaisen sovun tahansa lopettavan hänen poliittisen uransa”, yksi nimettömänä puhunut diplomaatti sanoi.

Hadi on kiistänyt epäilyt, ettei halua rauhansopimusta. Häntä tukeva Saudi-Arabia ei kuitenkaan ole keventänyt pommituksia.

Saudi-Arabian ja sen liittolaisten pommituksissa on kuollut tuhansia ihmisiä ja jo valmiiksi Arabian niemimaan köyhimmän maan humanitäärinen tilanne on surkea.

YK on epäillyt kaikkia osapuolia sotarikoksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat