Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian EU-ratkaisu uhkaa lykkäytyä ensi vuoden puolelle

Ulkomaat
 
Alessandro Garofalo / Reuters
Britannian eurooppaministeri David Lidington
Britannian eurooppaministeri David Lidington Kuva: Alessandro Garofalo / Reuters

Lontoo

Britannialle tulee kova kiire, jos se haluaa käännyttää muun EU:n erityisvaatimuksiensa kannalle vielä tämän vuoden puolella.

Britannian ja muiden jäsenmaiden oli määrä päästä sopuun brittien EU-vaatimuksista Eurooppa-neuvoston kokouksessa 17. ja 18. joulukuuta Brysselissä. Aikataulu näyttää nyt liian tiukalta.

Aivan lähipäivinä selviää, yrittääkö Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pusertaa sovun joulukuussa, vai tyydytäänkö kokouksessa vain puhumaan ympäripyöreitä Brexit-uhasta.

”On yhä mahdollista, että joulukuussa päästään sopimukseen”, Britannian eurooppaministeri David Lidington kertoi keskiviikkona Lontoossa pienelle joukolle ulkomaankirjeenvaihtajia.

Lidingtonin mukaan pääministeri David Cameron panee kuitenkin neuvottelujen ”substanssin” eli sisällön nopean ratkaisun edelle.

Tämä ennakoi, että Britannian konservatiivihallitus ei halua puskea neuvotteluja läpi joulukuussa hinnalla millä hyvänsä. Lopputulos voisi jäädä silloin laihaksi.

Jäsenmaat tarvitsevat parisen viikkoa aikaa muodostaakseen kantansa joulukuun huippukokousta varten. Vielä keskiviikkona pääkaupunkeihin ei ollut lähtenyt uutta sovintoesitystä. Ilman nykyistä tarkempaa esitystä ja taustaneuvotteluja huipputason poliittista kädenvääntöä on turha aloittaa.

Jos huippukokous ei paneudu Britannia-ongelmaan joulukuussa, siirtyy ratkaiseva kokous todennäköisesti helmikuuhun.

”Kun neuvottelut ovat ohi, voimme julkistaa kansanäänestyksen päivämäärän”, Lidington sanoi.

Britannian EU-kansanäänestys voidaan järjestää aikaisintaa noin neljän kuukauden kuluttua neuvottelutuloksen syntymisestä. Näin britit pääsisivät äänestämään EU-jäsenyyden tulevaisuudesta mahdollisesti jo kesällä.

Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyyden jatkosta vuoden 2017 loppuun mennessä. Sitä ennen Britannian EU-suhde on määrä neuvotella uusiksi.

Lidingtonin mukaan EU-kansalaisten Britanniassa nauttimien sosiaalietuuksien karsiminen on neuvottelujen tärkein kysymys.

Britannian haluaa neljän vuoden karenssin, ennen kuin työssäkäyvät EU-kansalaiset saisivat sosiaalietuuksia Britanniassa.

”Se, että joku voi tulla Britannniaa EU:sta ja vaatia ja saada heti ensimmäisestä päivästä lukien anteliaita sosiaalitukia minimipalkan päälle – ilman että on koskaan maksanut mitään järjestelmään – se sekä houkuttelee Britanniaan muuttajia, että on hyvin epäreilua”, Lidington sanoi.

Hänen mukaansa Britannia ei sen sijaan yritä puuttua EU-kansalaisten oikeuteen liikkua vapaasti unionin alueella.

Karenssiaika tuo juridisia ongelmia ja on muutenkin vaikea asia useille jäsenmaille. Lähes yhtä vaikea on Britannian vaatimus siitä, että euromaiden päätöksenteko ei saisi aiheuttaa ongelmia euron ulkopuolisille maille.

Lidington myöntää, että osa Britannian vaatimuksista edellyttää EU:n perussopimuksen muutoksen.

”Perussopimusta ei kuitenkaan pystytä muuttamaan ja ratifioimaan ennen Britannian EU-kansanäänestystä.”

Sen takia Britannia haluaa poliittiset vakuudet siitä, että sovitut muutokset kirjataan perussopimukseen heti kun mahdollista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat