Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio­poliitikon raju väite: Venäjän pääsyyttäjällä mafiayhteyksiä

Ulkomaat
 
MAXIM ZMEYEV / Reuters
Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi Kuva: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Moskova. Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kumppaneineen väittää liittovaltion pääsyyttäjän Juri Tšaikan pojan Artjomin hankkineen jättiomaisuuden laittomin keinoin ja mafiayhteyksien avulla. Navalnyin korruptionvastainen säätiö FBK julkaisi tiistaina puolitoistavuotisten tutkimustensa tulokset.

Raportin otsikko kuuluu ”Tšaika – viisioisainen rikosdraama”. Kannessa komeilevat syyttäjä Tšaikan, 64, lisäksi hänen poikansa Igor, 27, ja Artjom, 39. FBK julkaisi samalla Youtubessa venäjänkielisen 40 minuutin dokumenttifilmin.

Novaja Gazeta -sanomalehti julkaisi toimittaja Roman Aninin selvityksen samasta aiheesta.

Tutkijat kertovat kiinnittäneensä huomiota Artjom Tšaikan liiketoimiin toukokuussa 2014, kun Porthes Melathron -niminen kreikkalaisyhtiö kutsui väkeä Pomegrante-nimisen viiden tähden hotellin avajaisiin Athosvuoren juurelle Kreikan Makedoniaan.

Pomegrantessa on 130 huoneen lisäksi 28 luksussviittiä ja joukko prestige-luokan huoneistoja, joista suurin on 160-neliöinen Presidentti-sviitti. Vuotta myöhemmin Porthes Melathron hankki omistukseensa lähistöltä toisen hotellin, neljän tähden Potidea Palacen.

Selvitysten mukaan hotelliyhtiöstä vajaat 55 prosenttia omistaa Artjom Tšaika, loput osakkeista omistaa Olga Lopatina. Hänen entinen miehensä Gennadi Lopatin on Juri Tšaikan varamies syyttäjänvirastossa.

Tutkijoiden mukaan Lopatinien muutaman vuoden takainen avioero on näennäinen, ja sen tarkoituksena on katkaista yhteys omistusten ja viranhaltijan välillä. Venäjän lain mukaan viranhaltijoiden on annettava selvitys sekä omasta että perheenjäsentensä omaisuudesta.

Sekä Artjom Tšaika että Lopatina omistavat hulppeat asunnot hotelleiden läheisyydessä. Raportin mukaan Artjom esiintyy kiinteistökaupoissa venäläisen passin sijaan sveitsiläisellä oleskeluluvallaan.

Artjom Tšaikalla on talo Genevejärven lähistöllä Sveitsissä. Lisäksi hän osti viime helmikuussa 40 prosentin osuuden Lausanneen rekisteröidystä lakitoimistosta, myyjänä oli hänen pikkuveljensä Igor. Yhtiössä on osakkaana sveitsiläislakimies Francois Taran, jonka sanotaan auttaneen Venäjän suurimman rikollisliigan Solntsevon mafian johtajaa Sergei Mihailovia kiinteistökaupoissa.

Viittaus Solntsevon mafiaan jää hieman irralliseksi, mutta toinen rikollisyhteys on hätkähdyttävä. Lopatina ja syyttäjänviraston entisen osastopäällikön vaimo Nadežda Staroverova omistavat nimittäin Arlain-yhtiönsä kautta puolet Kubanin sokeri -nimisestä yhtiöstä. Sen muut omistajat ovat Anžele Tsapok ja Natalja Tsepovjaz.

Tsapok on leski, hänen miehensä Sergei Tsapok kuoli viime vuonna vankeudessa, virallisen tiedon mukaan sydänkohtaukseen. Tsepovjazin mies Vjatšeslav istuu puolestaan 20 vuoden tuomiota.

Tsapok johti rikollisryhmää, joka terrorisoi etelävenäläistä Kuštšovskajan pikkukaupunkia vuosikausia ja jonka johtajiin myös Tsepovjaz kuului. Joukkio järkytti koko Venäjää Kansallisen yhtenäisyyden päivänä 4.11.2010 surmaamalla raa’asti maanviljelijäperheen ja sen luona vierailleet sukulaiset ja naapurit. Surmansa sai yhteensä 12 ihmistä, joiden joukossa oli neljä lasta, joista nuorin oli 9 kuukauden ikäinen vauva.

Tutkijat jäljittävät Artjom Tšaikan varallisuuden alkuperän viime vuosikymmenen alun Irkutskiin, josta isä-Tšaika aikoinaan aloitti syyttäjänuransa. Selvitysten mukaan Artjom hankki käsiinsä valtiollisen Ylä-Lenan jokilaivayhtiön omaisuuden epäilyttävin keinoin.

Syyttäjänviraston tiedotuspäällikkö Marija Gridneva vastasi Novaja Gazetan Tšaika-tutkimuksia koskeviin kysymyksiin kirjallisesti. Vastauksen mukaan Venäjän laki ei edellytä, että syyttäjänviraston työntekijät selvittäisivät aikuisten sukulaistensa omistuksia.

Olga Lopatina puolestaan antoi oman vastineensa syyttäjäviraston välityksellä keskiviikkoiltana. Lopatina kiisti jyrkästi, että hänellä olisi koskaan ollut omistuksia samassa yhtiössä mafiapäällikkö Tsapokin lesken kanssa.

Pääsyyttäjä Tšaikan perheen joutuminen Aleksei Navalnyin hampaisiin on hieman yllättävää. Navalnyin lähes kokopäivätoiminen jahtaaja on nimittäin ollut liittovaltion tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin. Tutkintakomitea irrotettiin itsenäiseksi viranomaiseksi syyttäjänvirastosta vajaat viisi vuotta sitten, ja virastojen välit ovat nykyisin suunnilleen yhtä lämpimät kuin Suomen keskusrikospoliisin ja Helsingin huumepoliisin suhteet.

Navalnyilla ja Tšaikalla saattaisi siis olla yhteinen vihollinen, Bastrykin. Asia ei näytä vaikuttaneen Navalnyin ja kumppaneiden tutkimuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat