Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mein Kampfista julkaistaan kriittinen versio

Ulkomaat
 
Kauko Kivi / Lehtikuva
Adolf Hitler kirjoitti Mein Kampf -kirjan ensimmäisen osan istuessaan vankilassa vuonna 1924. Kirjaa pidetään yleisesti sekavana ja huonosti kirjoitettuna.
Adolf Hitler kirjoitti Mein Kampf -kirjan ensimmäisen osan istuessaan vankilassa vuonna 1924. Kirjaa pidetään yleisesti sekavana ja huonosti kirjoitettuna. Kuva: Kauko Kivi / Lehtikuva
Fakta

Mein Kampf on ollut Saksassa tabu

 Adolf Hitler kirjoitti Mein Kampf-kirjan ensimmäisen osan vankilassa 1924.

 Vuoteen 1944 mennessä kirjaa oli painettu yli 10 miljoonaa kappaletta.

 Saksa alkoi lahjoittaa hääpareille vuodesta 1936 lähtien Raamatun sijaan Mein Kampf-kirjoja.

 Kirja on käännetty useille muille kielille.

Berliini. Natsi-Saksan diktaattorin Adolf Hitlerin kirja Mein Kampf (suom. Taisteluni) julkaistaan tammikuussa 2016 ensi kertaa Saksassa sitten kansallissosialismin ajan.

Parhaillaan painossa oleva kirja on kriittinen laitos, mikä tarkoittaa, että sen toimittajat kommentoivat Hitlerin alkuperäistekstiä jokaisella sivulla.

Mein Kampfin julkaiseminen tulee mahdolliseksi ensi kertaa saksaksi, sillä Baijerin osavaltion tekijänoikeuden kirjaan raukeavat vuoden lopussa. Münchenissä sijaitsevan Lähihistorian laitoksen (IfZ) tutkijat ovat työskennelleet tekstin parissa neljä vuotta. Lähihistorian laitos on perustettu vuonna 1949, ja se on keskittynyt etenkin natsiajan vaikutusten tutkimiseen.

Tekijöidensä mukaan kriittinen laitos Mein Kampfista on ensinnäkin tieteellinen työ, koska teos on yksi tärkeimmistä Hitleriä ja myös Saksan kansallissosialismin aikaa koskevista historiallisista lähteistä.

”Sillä on moraalinen tavoite, sillä olisi vastuutonta antaa tekstin alkaa levitä vuoden 2016 alusta mitä erilaisimmissa viestimissä ilman kriittistä tulkintaa”, sanoi laitoksen johtaja, Andreas Wirsching ulkomaisille kirjeenvaihtajille tiistaina Berliinissä.

Mein Kampfin painaminen Saksassa ja saksaksi on herättänyt paljon kritiikkiä, etenkin koska kirjan pelätään innostavan uusnatsipiirejä. Sen tekijänoikeuksien omistaja Baijerin osavaltio tuki ja myös rahoitti vuonna 2012 alkanutta historiantutkija Christian Hartmannin johtamaa työtä. Sitten vuoden 2013 lopussa Baijerin pääministeri Horst Seehofer ilmoitti, että osavaltio vetäytyy hankkeesta. Saksan oikeusministerien kokous ei päässyt yksimielisyyteen siitä, kuinka suhtautua Mein Kampfin julkaisuun.

Historiantutkijat ovat kuitenkin jatkaneet työnsä loppuun. Lähihistorian tutkimuksen laitos julkaisee kirjan omakustanteena, koska tarkoitus on varmistaa ettei mikään yksityinen kustantamo pääse hyötymään Mein Kampfin myynnistä Saksassa.

”Periaatteenamme on, että keskeytämme Hitlerin kirjassa koko ajan. Jos joku lukee sitä ideologisista syistä, hän ei voi välttyä kommenteiltamme”, Hartmann sanoi.

Mitä kahdesta osasta koostuva kirja kertoo Hitleristä ja hänen ajatuksistaan? Sitä on yleisesti pidetty huonosti kirjoitettuna.

Hartmannin mukaan kirjasta huokuu se, että Adolf Hitler on kirjoittanut ensimmäisen osan vankilassa epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen. Ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1925 ja toinen osa 1926.

”Hän pyrkii luomaan kansallissosialismille ideologisen teoriapohjan. Hitler hahmottelee, kuinka hän voi nousta valtaan ja millainen natsipuolueesta pitäisi tulla. Hän maalailee myös jo kolmatta valtakuntaa”, Hartmann tiivistää.

Hänen mukaansa Mein Kampf on ollut pitkään symboli, mutta sen sisällöstä saa kuvan natsien rasistisesta ideologiasta ja siitä mitä 1930-luvulla ja 1940-luvun alussa tulee tapahtumaan.

”Kirja on kuitenkin jonkinlainen avain Hitlerin rikollisen perverssiin järkeilyyn”, Hartmann sanoo.

Tammikuussa ilmestyy ensimmäinen painos, joka on noin 3 000–4 500 kappaletta. Sivuja on noin 2 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat