Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU uhkaa sulkea Kreikan Schengenistä

Ulkomaat
 
YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Joukko afganistanilaispakolaisia saapui Kreikkaan kuuluvalle Kosin saarelle toukokuussa.
Joukko afganistanilaispakolaisia saapui Kreikkaan kuuluvalle Kosin saarelle toukokuussa. Kuva: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaat ovat alkaneet uhkailla Kreikkaa rajatarkastusten käynnistämisellä sen Schengen-rajoilla, jos maa ei pian paranna toimiaan pakolaiskriisin hillitsemiseksi.

Asiasta kertoivat talouslehti Financial Times ja belgialainen Le Soir, joiden mukaan Kreikalla on joulukuun puoliväliin saakka aikaa kiristää rajavalvontaansa ja ryhtyä rekisteröimään ja hoitamaan turvapaikanhakijoita järjestelmällisesti.

Joulukuun 17.–18. päivä Brysselissä kokoontuu EU-maiden johtajien huippukokous. Se voi pyytää komissiolta esitetystä, että sisärajatarkastukset palautetaan Kreikan Schengen- rajoille.

HS:n tietojen mukaan jäsenmaiden EU-lähettiläät keskustelivat Kreikan tilanteesta ja mahdollisista rajatarkastuksista kokouksessaan tiistaina. EU-lähteiden mukaan Kreikalle ei ole kuitenkaan annettu varsinaista virallista varoitusta.

Asia voi nousta esille perjantaina Brysselissä EU-maiden sisäministereiden kokouksessa. Kokous keskustelee vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen tilasta ja rajatarkastuksista, joita osa jäsenmaista on ottanut käyttöön hillitäkseen turvapaikanhakijoiden liikkeitä.

HS:lle puhuneet diplomaatti-, ministeri- ja EU-lähteet ovat ihmetelleet Kreikan haluttomuutta ottaa vastaan Euroopan unionin ja rajavalvontavirasto Frontexin tarjoamaa apua. Kreikka ei kykene yksin valvomaan rajojaan, joiden yli on tullut tänä vuonna jo runsaat 700 000 turvapaikanhakijaa.

Frontex on tarjonnut Kreikalle nopeaa rajainterventioryhmää eli käytännössä satoja lisävahvistuksia Makedonian vastaisen rajan valvontaan. Kreikka on kuitenkin tyrmännyt tarjouksen.

Kreikka ei ole myöskään pyytänyt tai ottanut vastaan kaikkea sille tarjolla olevaa humanitaarista ja turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin tarjottua apua. Toiset jäsenmaat eivät voi pakottaa Kreikkaa ottamaan vastaan apua, jos se ei itse sitä pyydä.

EU-lähteet kertovat, että Kreikan haluttomuudesta ottaa apua vastaan keskusteltiin jäsenmaiden edustajien kokouksissa jo viime kesänä.

Viime viikkoina äänenpainot ovat voimistuneet. Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn vetosi maanantaina vierailullaan Ateenassa kreikkalaisiin, että he viimeinkin hyväksyisivät apua.

Erään HS:lle puhuneen EU-lähteen mukaan Kreikka olisi taipumassa ja saattaa esittää avunpyynnön tällä viikolla.

Muut jäsenmaat haluavat, että Kreikka ottaa Frontexin vahvistukset valvomaan Makedonian vastaista pohjoisrajaansa, jonka yli Kreikkaan tulleet turvapaikanhakijat jatkavat matkaansa muualle Eurooppaan.

Kreikka on ollut haluton sulkemaan rajaa ehkä siitä syystä, että se pelkää joutuvansa itse majoittamaan satojatuhansia turvapaikanhakijoita.

Samaan aikaan maa on epäonnistunut turvapaikanhakijoiden järjestelykeskusten pystyttämisessä, eikä ole onnistunut kunnolla käynnistämään turvapaikanhakijoiden sovittuja siirtoja muihin EU-maihin.

Kreikan hallituksen puhemiehen Olga Gerovasilin mukaan Kreikan sulkemisesta Schengenin ulkopuolelle ei ole koskaan puhuttu EU:n puitteissa.

”Tietyt piirit euroopassa yrittävät vääristää todellisuutta ja uskovat, että Euroopan tulevaisuus voidaan rakentaa peloilla, aidoilla ja eristämisellä”, Gerovasili totesi tiedotteessa.

”Samat piirit ovat viime päivinä vahvistaneet vihamielistä ilmapiiriä uhkailemalla Kreikkaa erottamisella Schengenistä.”

Yhtäkään maata ei ole koskaan suljettu vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ulkopuolelle sen jälkeen, kun Schengenin sopimus allekirjoitettiin 1985.

Käytännössä rajatarkastusten käyttöönotto ei vaikuttaisi suoranaisesti pakolaiskriisin hillitsemiseen, koska Kreikalla ei ole maarajaa muiden Schengen-maiden kanssa. Tarkastukset vaikuttaisivat vain lentokentillä ja muutamalla Kreikan ja Italian välisellä laivayhteydellä eli ne vaivaisivat lähinnä turisteja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat