Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilasliitto Nato hakee uutta roolia Syyrian sodan synnyttämien uhkien torjumisessa

Ulkomaat
 
Reuters
Uudet uhkakuvat. Syyrian sota, terrorijärjestö Isisin nousu ja Euroopan pakolaiskriisi pakottivat Naton kääntämään huomionsa etelään. Nato ei järjestönä ole mukana Isisin vastaisessa liittoutumassa. Virallisena strategiana on nyt valmius torjua uhkia ”360 asteen alueella”.
Uudet uhkakuvat. Syyrian sota, terrorijärjestö Isisin nousu ja Euroopan pakolaiskriisi pakottivat Naton kääntämään huomionsa etelään. Nato ei järjestönä ole mukana Isisin vastaisessa liittoutumassa. Virallisena strategiana on nyt valmius torjua uhkia ”360 asteen alueella”. Kuva: Reuters

Bryssel. Virallisesti kyseessä oli juhlakokous. Pikkuisesta Montenegrosta tulee Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton 29. jäsenmaa, eli läntisen Euroopan yhdentyminen jatkuu Venäjän protesteista huolimatta.

Montenegron kutsuminen jäsenneuvotteluihin vei kuitenkin hyvin pienen osan ajasta Naton ulkoministereiden kaksipäiväisessä kokouksessa Brysselissä. Päätös nuijittiin läpi vaaditulla yksimielisyydellä kymmenen minuutin istunnossa keskiviikkoaamuna.

Ajan ja huomion vei Natolle uusi ilmansuunta eli etelä, tarkemmin Syyria. Ulkoministerit pohtivat, mitä järjestön pitäisi tehdä sillä suunnalla. Helppoja vastauksia ei ole löytynyt

Nato-maat sanovat varautuvansa nyt toimimaan ”360 asteen alueella”, joka kattaa myös mahdolliset arktiset uhat. Todellisia 360 asteen valmiuksia ei kuitenkaan ole.

Nato yrittää löytää uutta tasapainoa idän ja etelän uhkien välillä. Kriisi Venäjän kanssa ei ole suinkaan päättynyt. Viime vuonna Nato sai uutta poliittista ja sotilaallista painoarvoa, kun Venäjä otti Krimin niemimaan Ukrainalta itselleen ja ryhtyi johtamaan sotatoimia Itä-Ukrainassa.

Marko Mumm
Paluu keskinäisen puolustukseen. Nato vastasi Venäjän sotilaallisen voiman käyttöön Ukrainassa nostamalla jäsenmaiden keskinäisen puolustuksen takaisin päätehtäväkseen. Viro ja Yhdysvallat järjestivät maaliskuussa Nato- sotaharjoituksen Virossa.
Paluu keskinäisen puolustukseen. Nato vastasi Venäjän sotilaallisen voiman käyttöön Ukrainassa nostamalla jäsenmaiden keskinäisen puolustuksen takaisin päätehtäväkseen. Viro ja Yhdysvallat järjestivät maaliskuussa Nato- sotaharjoituksen Virossa.

Itäiset jäsenmaat vaativat ja saivat Natolta näkyvää sotilaallista tukea. Samalla Venäjä lisäsi sotilaallisen voimansa esittelyä muun muassa Itämerellä.

Natossa on meneillään erittäin suuritöinen ja myös kallis käännös kriisinhallinnasta takaisin järjestön alkuperäiseen tehtävään, eli jäsenmaiden keskinäiseen puolustukseen.

Nyt on kuitenkin eteläisten jäsenmaiden vuoro olla tyytymättömiä. Ne kysyvät, mitä Nato aikoo tehdä osallistuakseen ponnistuksiin Syyrian sodan lopettamiseksi, auttaakseen kampanjassa terrorijärjestö Isisin tukahduttamiseksi ja helpottaakseen Euroopan pakolaiskriisiä.

Toistaiseksi vastaus on, että ei kovin paljoa, paitsi vakuuttaa tukea jäsenelleen ja Syyrian rajanaapurille Turkille.

Asema sivustakatsojana korostui, kun Ranska pyysi Pariisin terrorihyökkäysten jälkeen tukea EU:n unohdetun yhteisvastuulausekkeen eikä Naton kuuluisan puolustusartiklan nojalla.

Uhkien vaarallisuus vuorostaan tuli selväksi, kun Turkki ampui alas venäläishävittäjän Syyrian vastaisen rajansa tuntumassa.

Natolla ei ole instituutiona roolia Isisin vastaisessa taistelussa Syyriassa ja Euroopassa.

Syyriassa Isisin vastaista liittoumaa vetää Yhdysvallat, jonka rintamassa Ranska on tehnyt ilmaiskuja syyskuusta lähtien ja johon myös Saksa ja Britannia suunnittelevat lähettävänsä tukea. Ranska yrittää saada Venäjää riviin muiden maiden kanssa

Euroopassa terrorisminvastaista työkalupakkia puolestaan rakentaa EU yhdessä jäsenmaidensa kanssa, eikä Natolla luonnollisesti voi olla roolia EU-maiden sisäisen turvallisuuden vahvistamisessa ja ulkorajojen turvaamisessa.

Gamma-Keystone
Kylmä sota. Nato perustettiin 1949 Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan puolustusliitoksi Neuvostoliittoa vastaan. Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman puhui sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa huhtikuussa 1949.
Kylmä sota. Nato perustettiin 1949 Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan puolustusliitoksi Neuvostoliittoa vastaan. Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman puhui sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa huhtikuussa 1949.

Ranskan syitä kääntyä EU:n puoleen terrorisminvastaisessa taistelussaan ymmärretään myös Natossa.

Yhteiseen puolustukseen velvoittava viides artikla sopii huonosti Ranskan toiveisiin saada vahvistuksia kriisinhallintaoperaatioihin Euroopan ulkopuolella, erityisesti Afrikassa.

Lisäksi turvautuminen EU:hun ei vaikeuta yhteyksiä Venäjään neuvotteluissa Syyrian sodan poliittisesta ratkaisusta. Yhteistyö Venäjän kanssa Syyriassa olisi myös Naton näkökulmasta toivottavaa, vaikka Venäjä ei ole enää strateginen kumppani ja välit ovat viileät.

Tämä ei kuitenkaan ole estänyt ihmetystä ja syrjäytetyksi tulemisen tunteita. Natossa olisi toivottu, että Ranska olisi konsultoinut puolustusliittoa ennen turvautumista EU:n yhteisvastuulausekkeeseen.

Sotilasliitossa pohditaan, miksi Ranska ei edes yrittänyt vedota Naton nelosartiklaan, joka velvoittaa jäsenmaat neuvottelemaan keskenään aina kun jonkin maan turvallisuus on uhattuna.

Uusia ehdotuksia Naton toiminnasta Syyriassa ei ulkoministerikokouksessa kuultu. Sen sijaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vetosi tiedotustilaisuudessaan jäsenmaihin, jotta ne lisäisivät ponnistuksiaan muiden kanavien kautta.

Naton ehkä merkittävin rooli Syyriassa nousi kuitenkin epäsuorasti esille Kerryn puhuessa. Yhdysvallat on mukana Natossa. Sotilaallista kamppailua Isisiä vastaan käydään pääosin Yhdysvaltain voimavaroilla, vaikka Venäjän pommituslennot ovat monimutkaistaneet tilannetta.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat