Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankeus uhkaa virkamiestä, joka vertasi Turkin presidenttiä Klonkkuun – oikeus ei tunne Tolkienin hahmoa

Ulkomaat
 
Lehtikuva & MGM
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja klonkku.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja klonkku. Kuva: Lehtikuva & MGM

Turkkilainen virkamies on erotettu työstään, koska hän vertasi sosiaalisessa mediassa jakamassaan kuvaviestissä maan presidentin Recep Tayyip Erdoğanin sekä taruhahmo Klonkun yhdennäköisyyttä. Asiaa puidaan nyt oikeudessa, sillä presidentin halventaminen on Turkissa rikos, josta voi saada yhdestä neljään vuotta vankeutta.

Itsevaltaisuudesta syytetyn presidentti Erdoğanin asianajajat nostivat syytteet Aydinissa asuvaa lääkäriä Bilgin Çiftçiä vastaan. Çiftçi erotettiin työstään lokakuussa kuvaviestin jakamisen jälkeen.

Klonkun hahmo esiintyy J.R.R. Tolkien kirjoissa sekä niistä tehdyissä elokuvissa. Klonkku himoitsee yli kaiken kadottamaansa Sormusta, joka oli antanut hänelle pitkän iän. Sormus oli myös turmellut Klonkun, joka asui pimeissä luolissa ja söi mitä eteensä sai. Lopulta Sormus tuhosi Klonkun.

Kyse ei suinkaan ole ensimmäisestä kerrasta, kun rikoslaissa mainittua ”presidentin halventamista” puidaan turkkilaisissa tuomioistuimissa. Yksin elokuun 2014 ja maaliskuun 2015 välisenä aikana 236 turkkilaisen epäiltiin syyllistyneen rikokseen. Haasteita ovat saaneet muun muassa pilapiirtäjät, entinen Miss Turkki sekä tavalliset kansalaiset. Myös toimittajia on Turkissa suitsittu viime aikoina poikkeuksellisen ankarasti. Jo entuudestaan Turkin sananvapaustilanne on ollut kansainvälisten järjestöjen mukaan surkea.

Oikeudenkäynti on kuitenkin jouduttu keskeyttämään, koska Aydinin tuomioistuimen tuomari ei tunne Klonkun tarinaa tarpeeksi kyetäkseen päättämään asiasta. Tuomioistuin onkin kutsunut koolle asiantuntijaryhmän, jonka tarkoituksen on selvittää, onko Klonkku hyvä vai paha ja onko Çiftçin jakama viesti siten presidenttiä loukkaava vai ei. Tutkijoiden joukossa on Today´s Zaman -lehden mukaan mukaan muun muassa elokuva-asiantuntijoita, käyttäytymistieteilijöitä sekä psykologeja.

Tutkijaryhmä kutsuttiin koolle sen jälkeen, kun Çiftçin asianajaja totesi, etteivät jutun syyttäjä ja tuomari ole edes nähneet Klonkun seikkailuista kertovia elokuvia, eivätkä kykene siksi päättämään asiasta. Oikeudenkäynti jatkuu helmikuussa, jolloin asianomaiset ovat perehtyneet Klonkun olemukseen.

”Syyttäjä ei ollut edes nähnyt elokuvaa, ja (silti) hän määritteli Klonkun ’hirviöksi pahan roolissa’. Meidän näkemyksemme mukaan Klonkkua ei voida kuitenkaan määritellä pahaksi. Hahmo on hyvän ja pahan väliltä, ja Klonkku voidaan nähdä yhteiskunnan uhriksi”, puolustusasianajaja Hicran Danışman sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Myös syytetty Çiftçi on todennut, ettei Klonkku edusta hänen mielestään pahuutta eikä kuvavertaus siksi loukkaa presidenttiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat