Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on lähettämässä lisää sotilaita Maliin – Operaatio kuuluu YK:n vaarallisimpiin

Ulkomaat
 
JOE PENNEY / Reuters
Malin turvallisuusjoukot näyttivät jihadistilippua, jonka he löysivät pääkaupunki Bamakon Radisson-hotellista. Terroristit hyökkäsivät hotelliin marraskuun lopulla tappaen yli 20 ihmistä.
Malin turvallisuusjoukot näyttivät jihadistilippua, jonka he löysivät pääkaupunki Bamakon Radisson-hotellista. Terroristit hyökkäsivät hotelliin marraskuun lopulla tappaen yli 20 ihmistä. Kuva: JOE PENNEY / Reuters

JOHANNESBURG. Laaja ja köyhä maa Pohjois-Afrikassa. Suurin osa valtiosta on hiekka-aavikkoa. Lämpötila nousee usein 50 asteeseen.

Se on Mali.

Maliin saattaa lähteä lisää suomalaisia sotilaita lähiaikoina. Pariisin terrori-iskujen jälkeen Ranska pyysi kaikilta EU-mailta apua. Vastauksena pyyntöön Suomi varautuu nyt vahvistamaan kriisinhallintajoukkoa Malissa, kertoi ulkoministeri Timo Soini (ps) tällä viikolla.

Markku Ulander
Timo Soini
Timo Soini
Mitä ulkomaiset joukot tekevät Malissa?

Ulkomaisten sotilasoperaatioiden päämäärä Malissa on vakauttaa maata ja estää sitä luisumasta ääri-islamistien ryhmien haltuun. Malin hallitusta vastustavat useat islamistiryhmät ja tuareg-kansanryhmän kapinallisjoukko.

Malissa toimii useita ulkomaisia sotilasjoukkoja. Suurin on 10 000 sotilaan vahvuinen YK:n rauhanturvaoperaatio Minumsa. Lisäksi EU:lla on 22-valtion sotilaista koostuva koulutusoperaatio, johon kuuluu vajaat 600 henkilöä.

Kumpikin operaatio tukee Malin hallitusta ja asevoimia.

Suomen osallistuminen on toistaiseksi ollut melko pientä. YK-operaatiossa on viisi suomalaista, EU-operaatiossa kymmenen.

Lisäksi Ranskalla on oma sotilasoperaationsa, jonka päämäärä on kitkeä ääri-islamistisia ryhmiä Malista ja laajemmin Sahelin alueelta. Ranskan joukoissa on noin 3000 sotilasta.

Ranska sotii myös ääriliike Isistä vastaan Irakissa ja Syyriassa ja haluaisi siirtää sotilaita pois Malista. Tilalle se toivoo sotilaita muista EU-maista. 

Miksi Malin vakaus on tärkeä?

Kansainvälisen yhteisön huoli on, että ääri-islamistiset ryhmät saavat Malin pohjoisosasta tukialueen samaan tapaan kuin Isis-liike on saanut hallintaansa alueita Syyriassa ja Irakissa.

Malin hallitus menetti pohjoisosan hallinnan vuonna 2013. Silloin ääri-islamistiset ryhmät ja tuareg-kapinalliset valtasivat Malin alueen.

Ranskan aloitti sotilasoperaationsa Malin hallituksen pyynnöstä vuonna 2013. Se ajoi islamistit pakoon monilta alueilta. Taistelut tuaregien, islamistien ja Malin asevoimien välillä ovat kuitenkin jatkuneet. Samoin islamistien terrori-iskut.

Malissa toimii ainakin viisi eri islamistiryhmää. Useimmat niistä ovat paikallisia ja keskittyvät alueelliseen konfliktiin, mutta joillain on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

Äskettäiseen terrori-iskuun huippuhotelliin Bamakossa ilmoittautui tekijäksi kaksi eri ryhmää. Toinen oli algerialaisten johtama al-Mourabitoun ja toinen Macinan vapautusliike (Force de libération du Macina).

Molemmilla ryhmällä on yhteyksiä Maghrebin alueen al-Qaidaan (AQIM), joka on osa maailmanlaajuista al-Qaida-verkostoa.

Malin islamistiryhmillä ei tiedetä olevan liittolaissuhdetta Isisin kanssa.

Mitä vaikutuksia Malin sekasorrolla on?

Malin tilanne liittyy laajempaan epävakauteen Pohjois-Afrikassa. Malinkin aseryhmät toimivat yhdessä alueellisten rikollisliigojen kanssa ja salakuljettavat esimerkiksi aseita ja ihmisiä.

Malin islamistiryhmillä on vahvoja yhteyksiä muun muassa Libyaan ja Algeriaan. Libyan sekasorto sisällissodan ja Naton operaation jälkeen on tehnyt maasta ihmissalakuljettajien suosiman kauttakulkureitin Afrikasta Eurooppaan.

Myös Malissa väkivalta on johtanut siviilien pakenemiseen kodeistaan.

Malin rauhoittaminen voisi osaltaan hillitä siirtolaisvirtaa Pohjois-Afrikasta Eurooppaan.  

Onko Mali vaarallinen?

YK:n rauhanturva-operaatiota Malissa pidetään yhtenä järjestön vaarallisimmista. Kahden vuoden aikana on kuollut ainakin 56 YK-sotilasta.

EU-operaatio keskittyy malilaisten sotilaiden kouluttamiseen ja on siksi turvallisempi.

Islamistit ja muut kapinallisryhmät iskevät usein myös siviilikohteisiin. Tänä vuonna terrori-iskut ovat kiihtyneet.

Pienempiä riesoja sotilaille Malissa ovat muun muassa kuumuus ja hiekkamyrskyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat