Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaiset äänestävät tänään EU-suhteestaan

Ulkomaat
 
Niels Ahlmann / Reuters
Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen oli lehdistön haastateltavana Kööpenhaminassa vietyään Pariisin terrori-iskun jälkeen kukkia Ranskan suurlähetystön edustalle. Hän toivoo, että kyllä-äänet voittavat kansanäänestyksessä.
Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen oli lehdistön haastateltavana Kööpenhaminassa vietyään Pariisin terrori-iskun jälkeen kukkia Ranskan suurlähetystön edustalle. Hän toivoo, että kyllä-äänet voittavat kansanäänestyksessä. Kuva: Niels Ahlmann / Reuters

Tukholma. Tulisiko Tanskan lähentyä Euroopan unionia vai pysytellä etäämmällä? Siitä on yksinkertaistaen kyse, kun tanskalaiset äänestävät tänään torstaina kansanäänestyksessä EU-suhteestaan. Äänestyksessä linjataan, pitäisikö Tanskan vuodesta 1993 voimassa ollut poikkeus EU:n oikeus- ja sisäasioista muuttaa lievempään muotoon.

Äänestys järjestetään pääosin siksi, että Tanska uhkaa poikkeuksensa vuoksi jäädä tulevaisuudessa Euroopan poliisiviranomaisen Europolin toiminnan ulkopuolelle.

Koko EU:n näkökulmasta äänestys on kiinnostava muun muassa jäsenmaiden EU-mielisyyden mittarina, sillä se edeltää Britannian kaavailemaa kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Äänestyksen kohteena oleva poikkeus tarkoittaa, ettei Tanska ole oikeus- ja sisäasioissa EU:n ylikansallisen lainsäädännön piirissä ilman erillisiä kansallisia sopimuksia. Tällaista lainsäädäntöä liittyy muun muassa rajat ylittävään ihmiskaupan ja seksuaalirikosten torjuntaan ja poliisiyhteistyöhön.

Sekä liberaalipuolueen hallitus että suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit kannattavat poikkeuksen kumoamista. Sen sijaan hallituksen tukipuolue, oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue, vastustaa tätä.

Mielipidetiedustelussa tilanne on ollut koko syksyn verraten tasainen. Epätietoisten määrä on suuri. Aivan viimeisissä mielipidemittauksissa ei-äänillä on ollut pieni etumatka.

Pääministeri Lars Løkke Rasmussen vetosi torstaina tanskalaisiin vielä kerran, jotta he ajattelisivat Tanskan poliisia ja Europol-yhteistyötä. Ei-puolen voitto tarkoittaisi, että kansainvälisen yhteistyön tilanne olisi epävarma.

”Muutoin me kaikki heräämme huomenna hiukan huolestuneina”, Løkke Rasmussen sanoi Tanskan yleisradion Tanskan yleisradion DR:n mukaan.

Jos kyllä-puoli voittaa, Tanska voi vastaisuudessa valita tapauskohtaisesti, mihin oikeus- ja sisäasioiden lainsäädäntöön se osallistuu. Malli olisi samankaltainen kuin nykyisin Britanniassa ja Irlannissa.

Tanska on tähän mennessä laatinut listan 22:sta oikeus- ja sisäasioita koskevasta laista, jotka se ottaisi käyttöön, mikäli äänestys tuottaa myönteisen tuloksen. Näihin kuuluu muun muassa direktiivi, joka säätelee lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja lapsipornon vastaisen taistelun keinoja.

Sen sijaan Tanska aikoo edelleen pysytellä esimerkiksi EU:n yhteisen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan ulkopuolella.

Äänestäjien tilannetta vaikeuttaa se, että vaalilipun kysymyksenasettelu on kaikkea muuta kuin kansantajuinen. Lipussa lukee vapaasti käännettynä ”ehdotus laiksi poikkeuksen muuttamisesta valinnanvapausmalliksi”, ja sen alla on laatikot kyllä- ja ei-äänelle.

”Minun vaikutelmani on, että se on siansaksaa. Se ei ole lause eikä kysymys vaan ainoastaan erikoinen toteamus. On kummallista, ettei asiaa ole muotoiltu kysymykseksi”, sanoo yrityksiä viestinnässä konsultoiva Line Pedersen DR:lle.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat yhdeksältä Suomen aikaa, minkä jälkeen odotetaan alustavia tuloksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat