Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin: Turkki saa katua tekojaan

Ulkomaat
 
Putin pitää hävittäjänsä alasampumista sotarikoksena
Putin pitää hävittäjänsä alasampumista sotarikoksena
Vuotuisessa puheessaan Venäjän presidentti Vladimir Putin suomi selvin sanoin Turkkia hävittäjänsä alasampumisesta. Kuva: Reuters.
Fakta

Vuoden tärkein puhe

  Venäjän presidentin puheesta liittoneuvostolle on tullut samanlainen instituutio kuin Yhdysvaltain presidentin kansakunnan tila -puheesta.

  Kremlin Yrjönsaliin oli kokoontunut noin tuhat parlamentin jäsentä ja keskeiset eliitin edustajat.

  Televisiokameroiden poiminnat yleisön kasvomerestä rytmittivät puhetta ja antoivat kremlologeille aihetta arvailuun kunkin ylä- tai alamäestä.

Moskova

Venäjän presidentti Vladimir Putin sätti Turkin ja sen vallanpitäjät värikkäin sanakääntein vuotuisessa kansakuntapuheessaan Kremlissä. Turkin ilmavoimien viime viikolla Syyrian rajalla alas ampuman venäläispommittajan lisäksi presidentti muistutti kuulijoita myös maan aiemmista synneistä ja sanoi Turkin joutuvan katumaan tekojaan.

Kokonaisuudessaan Putinin puhe oli huolellisesti laadittu hengenkohotus terrorismin uhan alla kamppailevalle kotiyleisölle. Presidentti oli kutsunut eliittikuulijakunnan joukkoon myös Syyriassa surmansa saaneiden kahden sotilaan lesket. Esiintymisen aluksi pidettiin minuutin hiljaisuus velvollisuuttaan täyttäessään kuolleiden sotilaiden ja terroristien käsissä surmattujen kansalaisten muistolle.

Putin muistutti suurimmista terrori-iskuista aina Budjonnovskin pankkivankidraamasta 1996 lähtien ja sanoi, että terrorismi voidaan nujertaa vain kansainvälisellä yhteistyöllä. Viittaus perinteiseen ”päävastustajaan” Yhdysvaltoihin jäi lyhyeksi maininnaksi, jonka mukaan ”kaikki me tiedämme”, kuka on syyllinen Lähi-idän sekasortoon.

Varsinainen vihollinen löytyi Turkista, vaikkei presidentti Recep Taryyip Erdoğania nimeltä mainittukaan.

”Tiedämme, esimerkiksi, kuka Turkissa täyttää taskunsa ja antaa terroristien ansaita Syyriasta varastetulla öljyllä”, Putin sanoi. ”Juuri näillä rahoilla rosvojoukot värväävät palkkasotureita, ostavat aseita ja järjestävät epäinhimillisiä terrori-iskuja, jotka on suunnattu meidän kansalaisiamme ja Ranskan, Libanonin, Malin ja muiden maiden kansalaisia vastaan.”

”Muistamme senkin, kuinka Pohjois-Kaukasusta komennossaan pitäneet asemiehet piilottelivat nimenomaan Turkissa ja saivat sieltä niin moraalista kuin aineellistakin tukea 1990- ja 2000-luvuilla”, Putin jatkoi Tšetšenian sotiin viitaten. ”Ja tavataanpa niitä [terroristeja] siellä vieläkin.”

Artikkeliin liittyvät

Putinin mukaan venäläiset eivät tätä terroristien tukemista unohda. ”Tietäkööt sen Turkissa ne, jotka ampuivat meidän lentäjiämme selkään, jotka tekopyhästi puolustelevat itseään ja toimiaan ja peittelevät terroristien rikoksia.”

”Luultavasti vain Allah tietää, miksi he tämän tekivät”, Putin sanoi ja sai yleisöltään voimakkaat suosionosoitukset. ”Ilmeisesti Allah päätti rangaista Turkin hallitsevaa klikkiä riistämällä siltä älyn ja järjen.”

Presidentti vakuutti, että Venäjä ei valmistaudu ”aseiden kalisteluun”. Tästä huolimatta hän vakuutti vastatoimien olevan järeät, niitä erittelemättä.

”Jos joku luulee voivansa tehdä alhaisen sotarikoksen, voivansa tappaa kansaamme, ja selviävänsä siitä tomaateilla tai rakennustöiden tai muiden hommien rajoittamisella, niin hän erehtyy pahan kerran”, Putin sanoi viitaten Venäjän turkkilaisille elintarvikkeille asettamaan tuontikieltoon.

”Me emme tyydy muistuttamaan vain yhtä kertaa siitä, mitä he tekivät. Ja he tulevat katumaan vielä moneen otteeseen.”

Turkin presidentti Erdoğan vastasi torstaina Putinin väitteisiin sanomalla uutistoimistojen mukaan, että Venäjä on syyllistynyt itse Isis-terroristien tukemiseen. Venäläisiä väitteitä perheensä sotkeutumisesta Isisin öljykauppaan Erdoğan piti ”moraalittomina”.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon presidenttien sanasota maiden suhteita tuhoaa. Ulkoministerit Sergei Lavrov ja hänen turkkilainen kollegansa Mevlüt Çavuşoğlu tapasivat joka tapauksessa torstaina Belgradin Ety-kokouksessa - ensi kertaa sitten venäläiskoneen ampumisen. Keskustelun sisällöstä ei kerrottu.

Kotimaan ongelmista Putin nosti ensimmäisenä esiin korruption ja vaati syyttäjänvirastolta toimia väärinkäytösten torjumiseksi. Hengenkohotukseen laskettakoon maininnat talouden vahvuudesta ja väestökehityksen myönteisistä piirteistä.

Merkille pantavaa on, ettei Ukraina saanut osakseen minkäänlaista mainintaa. Ellei sellaiseksi lasketa muistutusta Krimin tärkeydestä koko Venäjälle.

Ilya Naymushin / Reuters
Autokorjaamon työmiehet seurasivat tarkasti presidentti Vladimir Putinin puhetta televisiosta Divnogorskin kylässä Siperiassa. Huolella valmisteltu puhe oli tarkkaan mietitty hengenkohotus terrorismin uhan alla kamppailevalle kotiyleisölle.
Autokorjaamon työmiehet seurasivat tarkasti presidentti Vladimir Putinin puhetta televisiosta Divnogorskin kylässä Siperiassa. Huolella valmisteltu puhe oli tarkkaan mietitty hengenkohotus terrorismin uhan alla kamppailevalle kotiyleisölle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat