Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin julisti korruption kehityksen esteeksi

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
reuterS
Pääministeri Dmitri Medvedev, presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov sekä presidentti Vladimir Putin puheen jälkeen Kremlissä.
Pääministeri Dmitri Medvedev, presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov sekä presidentti Vladimir Putin puheen jälkeen Kremlissä. Kuva: reuterS

Jussi Niemeläinen HS

”Nämä kysymykset todella huolestuttavat yhteiskuntaa. Korruptio on Venäjän kehityksen este.”

Putin nosti korruption esiin pian pääaiheiden eli terrorismin ja Turkin jälkeen. Korruptio on vanha teema, joka ei ole vähentynyt puheista ja erilaisista korruptionvastaisista ohjelmista huolimatta. Tällä kertaa aiheeseen toi ajankohtaisuutta oppositiohahmo Aleksei Navalnyin tuore raportti, jossa syytettiin pääsyyttäjä Juri Tšaikaa ja tämän perhettä korruptiosta. Televisiokuva näytti Tšaikaa puheen aikana, mikä riemastutti oppositiota sosiaalisessa mediassa ja innosti kremlologeja. Suuri yleisö ei tosin tunne Navalnyin raporttia, eikä Putinkaan välttämättä.

”Vaalikamppailun pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää, sujua lakien mukaan ja äänestäjiä kunnioittaen. On välttämätöntä turvata ihmisten ehdoton luottamus vaalituloksiin, niiden luja legitimiteetti.”

Puhuttuaan ääriliikkeiden vastustamisesta ja Venäjän monikansallisista ja -uskonnollisista perinteistä, Putin nosti lyhyesti esiin ensi syksyn parlamenttivaalit. Johtajien puheista huolimatta vaalit eivät Venäjällä ole reiluja ja rehellisiä satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Edellisellä kerralla vilppi johti laajoihin mielenosoituksiin.

”On välttämätöntä lisätä oikeusprosessin riippumattomuutta ja objektiivisuutta. Siksi ehdotankin valamiehistön roolin vahvistamista ja niiden käsiteltäviksi tulevien rikosten tuntomerkkien laajentamista.”

Puheessaan parlamentaarikoille Putin teki tai kannatti useita lakiesityksiä, joita on tulossa parlamentin käsittelyyn. Näin oli myös oikeuslaitoksen kohdalla, kun Putin toivoi kansanedustajien suhtautuvan myönteisesti ehdotuksiin valamiehistöjen roolin kasvattamisesta ja joidenkin lievien rikosten määrittelemisessä uudelleen niin, ettei niistä joudu yhtä helposti vankilaan kuin nyt. Venäjällä parlamentti ei vastusta presidentin hankkeita. Venäjän oikeuslaitos puolestaan on siviilijutuissa usein riippumaton, poliittisissa tai rikosjutuissa yleensä ei.

”Meidän pitää olla valmiita siihen, että sekä raaka-aineiden alhainen hinta että mahdollisesti ulkoiset pakotteet voivat jatkua, ja jatkua pitkään.”

Putin sanoi Venäjän taloustilanteen olevan vaikea, mutta ei kriittinen. Hän vakuutteli, että näkyvissä on myönteisiä kehityskulkuja. Putin myös sanoi käynnissä olevan uusi maailmanlaajuinen jako valtioiden välillä töistä. Venäjän on noustava tässä yhdeksi johtajaksi.

”Viime vuonna julistettiin Venäjälle palautettavan pääoman osalta armahdus. Liike-elämä ei ole vielä kuitenkaan kiirehtinyt tämän mahdollisuuden hyväksikäytössä. Ehdotettu prosessi on hankala, eivätkä takuut ole riittäviä.”

Venäläiset ovat siirtäneet pois Venäjältä kymmeniä miljardeja euroja vuosittain jo pitkään. Merkittävänä selityksenä on korruption lisäksi pidetty oikeusvaltion puuttumista eli rahaa on siirretty piiloon tai ”turvaan”.

”Pitää ottaa käyttöön miljoonat hehtaarit suurmaanomistajien kesannolla olevaa maata, jonka viljelyssä heistä monet eivät kiirehdi. Kuunnelkaa, kuinka monta vuotta olemme tästä puhuneet? Eikä mikään ole muuttunut. Ehdotan viljelysmaiden takavarikointia sellaisilta vilpillisiltä maanomistajilta, jotka eivät käytä sitä oikeaan tarkoitukseen, ja niiden myyntiä huutokaupalla niille, jotka haluavat ja voivat viljellä.”

Putin kehui maatalouden nousua merkittäväksi vientialaksi. Tavoitteena on olla vuonna 2020 omavarainen ja johtava terveellisen, luonnonmukaisen ja laadukkaan ruuan tuottaja. Sellaista ruokaa ei monessa länsimaassa enää ole, hän lisäsi.

Putinin puhe kokonaisuudessaan Kremlin sivuilla venäjäksi ja englanniksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat