Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi aikoo lähettää lisää sotilaita Maliin

Ulkomaat
 
Joe Penney / Reuters
Malin turvallisuusjoukot esittelivät jihadistilippua Radisson Blu -hotellin edessä Bamakossa marraskuussa. Jihadistien hyökkäyksessä hotelliin kuoli 27 ihmistä.
Malin turvallisuusjoukot esittelivät jihadistilippua Radisson Blu -hotellin edessä Bamakossa marraskuussa. Jihadistien hyökkäyksessä hotelliin kuoli 27 ihmistä. Kuva: Joe Penney / Reuters

Johannesburg

Laaja, köyhä ja aavikkoinen maa Pohjois-Afrikassa. Lämpötila nousee usein 50 asteeseen.

Sellainen on Mali.

Maliin saattaa lähteä lisää suomalaisia sotilaita lähiaikoina. Pariisin terrori-iskujen jälkeen Ranska pyysi kaikilta EU-mailta apua. Vastauksena pyyntöön Suomi varautuu nyt vahvistamaan kriisinhallintajoukkoa Malissa, kertoi ulkoministeri Timo Soini (ps) tällä viikolla.

Mitä ulkomaiset joukot tekevät Malissa?

Ulkomaisten sotilasoperaatioiden päämäärä Malissa on vakauttaa maata ja estää sitä luisumasta ääri-islamistien ryhmien haltuun. Malin hallitusta vastustavat useat islamistiryhmät ja tuareg-kansanryhmän kapinallisjoukko.

Malissa toimii useita ulkomaisia sotilasjoukkoja. Suurin on 10 000 sotilaan vahvuinen YK:n rauhanturvaoperaatio Minusma. Lisäksi EU:lla on 22:n valtion sotilaista koostuva koulutusoperaatio, johon kuuluu vajaat 600 henkilöä.

Kumpikin operaatio tukee Malin hallitusta ja asevoimia.

Suomen osallistuminen on toistaiseksi ollut pientä. YK-operaatiossa on viisi suomalaista, EU-operaatiossa kymmenen.

Lisäksi Ranskalla on oma sotilasoperaationsa, jonka päämäärä on kitkeä ääri-islamistisia ryhmiä Malista ja laajemmin Sahelin alueelta. Ranskan joukoissa on noin 3 000 sotilasta.

Ranska sotii myös ääriliike Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa ja haluaisi siirtää sotilaita pois Malista. Tilalle se toivoo sotilaita muista EU-maista.

Miksi Malin vakaus on tärkeä?

Kansainvälisen yhteisön huoli on, että ääri-islamistiset ryhmät saavat Malin pohjoisosasta tukialueen samaan tapaan kuin Isis on saanut hallintaansa alueita Syyriassa ja Irakissa.

Malin hallitus menetti pohjoisosan hallinnan vuonna 2013. Silloin ääri-islamistiset ryhmät ja tuareg-kapinalliset valtasivat Malin alueen.

Ranska aloitti sotilasoperaationsa Malin hallituksen pyynnöstä vuonna 2013. Se ajoi islamistit pakoon monilta alueilta. Taistelut tuaregien, islamistien ja Malin asevoimien välillä ovat kuitenkin jatkuneet. Tänä vuonna terrori-iskut ovat kiihtyneet.

Malissa toimii ainakin viisi eri islamistiryhmää. Useimmat niistä ovat paikallisia ja keskittyvät alueelliseen konfliktiin, mutta joillain on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

Äskettäiseen terrori-iskuun huippuhotelliin pääkaupunki Bamakossa ilmoittautui tekijäksi kaksi eri ryhmää. Toinen oli algerialaisten johtama al-Mourabitoun ja toinen Macinan vapautusliike (Force de libération du Macina). Molemmilla ryhmillä on yhteyksiä Maghrebin alueen al-Qaidaan (AQIM), joka on osa maailmanlaajuista al-Qaida-verkostoa.

Malin islamistiryhmillä ei tiedetä olevan liittolaissuhdetta Isisin kanssa.

Mitä vaikutuksia Malin sekasorrolla on?

Malin tilanne liittyy laajempaan epävakauteen Pohjois-Afrikassa. Aseryhmät toimivat yhdessä alueellisten rikollisliigojen kanssa ja salakuljettavat esimerkiksi aseita ja ihmisiä.

Malin islamistiryhmillä on vahvoja yhteyksiä muun muassa Libyaan ja Algeriaan. Libyan sekasorto sisällissodan ja Naton operaation jälkeen on tehnyt maasta ihmissalakuljettajien suosiman kauttakulkureitin Afrikasta Eurooppaan.

Malin rauhoittaminen voisi osaltaan hillitä siirtolaisten saapumista Eurooppaan.

Onko Mali vaarallinen?

YK:n rauhanturvaoperaatiota Malissa pidetään yhtenä järjestön vaarallisimmista. Kahden vuoden aikana on kuollut ainakin 56 YK-sotilasta.

EU-operaatio keskittyy malilaisten sotilaiden kouluttamiseen ja on siksi turvallisempi.

Islamistit ja muut kapinallisryhmät iskevät usein myös siviilikohteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat